Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I USA fortsätter jakten på seriebombaren - spåren leder till Florida

Från 2018
En bombtekniker som undersökte ett misstänkt paket i kongressledamot Debbie Wasserman Schultzs kontor i Sunrise, Florida i onsdags.
Bildtext En bombtekniker som undersökte ett misstänkt paket i kongressledamot Debbie Wasserman Schultzs kontor i Sunrise, Florida i onsdags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Åtminstone en del av de tio brevbomber som skickats till framträdande demokrater och Trumpkritiker under de senaste dagarna har skickats från Florida. En postterminal nära Miami undersöks.

På torsdag kväll, lokal tid, undersöktes en postterminal i Opa-locka strax nordväst om Miami av bombtekniker. I en intervju till Fox News hade USA:s minister för inrikes säkerhet, Kirstjen Nielsen, då bekräftat att en del av de upptäckta rörbomberna har skickats från Florida.

Totalt tio brevbomber har nu upptäckts innan de nått sina respektive mottagare. Inget av paketen har exploderat.

Den första försändelsen upptäcktes i en brevlåda vid filantropen och finansmannen George Soros hem i Bedford, New York i måndags. Sedan dess har man hittat rörbomber adresserade bland annat till den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton och expresidenten Barack Obama.

De senaste brevbomberna upptäcktes på torsdagen. Också de var adresserade till kända Trumpkritiker. Två av dem var på väg till den tidigare vice presidenten Joe Biden och en till skådespelaren Robert de Niro.

Nya detaljer om spränganordningarna

Det är fortfarande oklart om de här brevbomberna har varit ämnade att skada eller bara skrämma sina mottagare.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är rörbomberna av det slaget att de kan ha kontstruerats enligt instruktioner från internet.

Nyhetsbyrån AP har talat med anonyma poliskällor som berättar att anordningarna, trots att de varit utrustade med timer och batterier, inte har varit riggade så att de skulle ha exploderat då någon öppnar dem.

Det är oklart om det tyder på oskicklighet eller på att de inte har varit ämnade att skada någon. De är - trots det - riktiga spränganordningar.

En del av paketen har, förutom bomben, också innehållit vitt pulver. Enligt preliminära uppgifter är pulvret ofarligt.

Myndigheter som medier och nyhetsbyråer talat med misstänker att det kan dyka upp fler brevbomber när som helst.

Polariseringen bara tilltar

Serien brevbomber har ökat de politiska spänningarna, ilskan och polariseringen inför mellanårsvalet den 6 november. Trumpanhängare och -motståndare beskyller varandra för brevbomberna.

På ett väljarmöte i Wisconsin på onsdag kväll verkade det som om president Donald Trump själv försökte hålla en försonligare och sakligare ton gentemot sina motståndare än på många tidigare valmöten.

När han vaknade på torsdag morgon passade han ändå genast på att gå ut i ett hårt angrepp mot medierna. Han lät förstå att det är där skulden för ilskan och våldet ligger.

Enligt Trump orsakas mycket av ilskan i dagens samhälle av traditionella mediers "avsiktligt falska och inkorrekta rapportering" som enligt honom nu är usel och hatfull bortom beskrivning.

Han fick svar på tal av - bland andra - den förre CIA-chefen John Brennan som var adressat till en av brevbomberna. Han har profilerat sig som en hård Trumpkritiker och har länge varit ett av Trumps främsta hatobjekt.

"Sluta skylla på andra och se dig i spegeln", skrev John Brennan på Twitter.

Brennan beskriver Trumps provokativa retorik, hans förolämpningar, lögner och uppmuntran till fysiskt våld som skamligt. Han uppmanar Trump att ta sig i kragen och uppträda mer statsmannamässigt, för det är vad det amerikanska folket förtjänar.

"Förresten, dina kritiker kommer inte att skrämmas till tystnad", tillägger Brennan.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln