Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårdpersonal känner sig tvingade ta influensavaccin – överläkare hoppas att så många som möjligt tar det

Från 2018
Läkare vaccinerar patient i armen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

På många håll i Österbotten har man den här veckan inlett årets influensavaccinering. Infektionsöverläkaren Juha Salonen på Vasa centralsjukhus hoppas att så många som möjligt vaccinerar sig.

- Jag hoppas det. Förra året var det värsta på många år då det gäller influensasmittor. Vaccinet var inte heller det bästa möjliga förra året, säger Salonen.

Förra året konstaterades många fall av influensa B, vilket enligt Salonen berodde till viss del på förra årets vaccin.

- Vaccinet förra året skyddade mot två typer av influensa A, men endast en typ av influensa B. I år täcker vaccinet även två typer av influensa B.

Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.
Bildtext Juha Salonen
Bild: Yle/Malin Hulkki

På Vasa centralsjukhus inledde man vaccineringen av personalen i tisdags. Enligt smittskyddslagen måste vårdpersonal som handskas med patienter inom riskgrupper vaccineras.

Finns ett motstånd

På Närpes hälsovårdscentral har man sakta mak börjat vaccinera äldre personer, men vaccineringen kör igång på bredare front först i början av november.

- Det finns nog ett motstånd mot vaccineringen, men jag tror det eventuellt är lite fler som tänker vaccinera sig i år, säger ansvariga hälsovårdaren Carola Antfolk.

Enligt Antfolk har intresset för vaccinet inte varit särskilt stort bland personalen.

- Många känner sig tvungna på grund av smittskyddslagen. De skulle kanske inte annars ta vaccinet.

Flockimmuniteten är viktig

I Karleby inleds influensavaccineringen i början på november. Man inleder med vaccineringar i Karleby stad och strax efter på landsorten säger smittskyddsskötare Suvi Rekilä.

Personalen har man redan börjat vaccinera. Rekilä säger att allt fler väljer att vaccinera sig.

- Antalet vaccinerade ökar från år till år och även bland personalen stiger siffran, säger Rekilä.

Förra året valde 80 procent av personalen på centralsjukhuset vaccin. Visst finns det på sina håll ett visst motstånd mot influensavaccinet även bland personalen, men det är inte så stort säger Rekilä.

Även om man inte tillhör en riskgrupp så lönar det sig att vaccinera sig säger Rekilä.

- Genom att vaccinera dig skyddar du också andra, flockimmuniteten är viktig för sjuka som inte själva kan ta vaccinet. Om du exempelvis har en närstående som är sjuk i cancer borde du vaccinera dig, säger Rekilä.

Diskussion om artikeln