Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DN: Misstänkt ubåt observerades av flera vittnen djupt inne i Stockholms skärgård

Från 2018
Karta över Stockholm.

En farkost som uppfattades som en ubåt observerades i somras av flera personer i vattnen strax norr om Lidingö, i Stockholms skärgård. Det rapporterar Dagens nyheter (kräver inloggning), som också har talat med experter som tror att det faktiskt kan handla om en ubåt.

Iakttagelsen av den misstänkta ubåten gjordes redan den 28 juni, men den har inte tidigare varit känd för allmänheten. Nu publicerar DN ögonvittnenas berättelser samt bilder och en mobilfilm på incidenten. Dessutom har DN intervjuat en rad civila och militära experter som ger sina bedömningar av materialet.

Farkosten upptäcktes mitt under ett seglarläger för barn vid Bosön på norra Lidingö mitt på dagen.

Jag såg hur det började bildas bubblor i vattnet. Det såg ut som när man kokar vatten.

20-talet optimistjollar och fem motorbåtar var ute i vattnet när en av de unga seglingsinstruktörerna på land såg att det började bildas bubblor i vattnet akter om en av följebåtarna.

- Jag såg hur det började bildas bubblor i vattnet. Det såg ut som när man kokar vatten, väldigt mycket bubblor, berättar instruktören som kallar sig Fredrik, för DN.

Men hans observation avbröts av att ett av barnen behövde hjälp i sin optimistjolle.

Senare såg flera av barnen och tre unga seglingsinstruktörer ett svart rektangulärt föremål, med något rundade sidor som stack upp ur vattnet. De blev allt mer övertygade om att det de såg var en ubåt.

De kunde följa farkosten med blicken i ungefär 20 minuter medan den färdades österut och deras mobilvideo på farkosten publiceras alltså också av DN. Den visar ett rektangulärt föremål med något som liknar en mast och en liten skummande våg från stäven av den här farkosten.

Försvaret har utrett observationen men håller tyst

DN har presenterat bilderna och videon bland andra för en marin expert och en pensionerad kommendör och de talar om observationen som en "sannolik ubåt".

Enligt DN är det klart att ingen svensk militär eller civil ubåt rörde sig i de här vattnen vid den aktuella tidpunkten.

Försvarsmakten i Sverige fick kännedom om händelsen redan i början av juli. Det bekräftas för DN av Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth. Försvarsmakten har frågat ut vittnen.

Enligt Tengroth omfattas den här typen av ärenden av sekretess och därför kommenterar Försvarsmakten inte händelsen eller Försvarsmaktens egna utredningar eller slutsatser om den.

Hösten 2014 pågick det senast en lång ubåtsspaning i Stockholms skärgård. Enligt Försvarsmakten är det "ställt utom rimligt tvivel" att svenskt vatten kränktes då.


Källor: Dagens nyheter, SR

Diskussion om artikeln