Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

“Jag såg på damerna och visste, att jag kunde ha en fullständig framgång, om jag bara ville” - lär dig charmknep av en 1700-talscharmör

Från 2018
Axel von Fersen och Caroline Donath.
Bildtext Sjuttonhundratalsadelsmannen och charmören Axel von Fersen och svenska skådespelaren Caroline Donath.
Bild: Caroline Donath

Sjuttonhundratalets Axel von Fersen uppskattade ödmjukhet, var själv charmig och diplomatisk – och aningen nonchalant.

Den svenske adelsmannen Axel von Fersen levde ett glamoröst och äventyrligt liv. Hemma i Sverige ingick han i Gustaf III:s lysande hov.

Under amerikanska revolutionen lockade möjligheten till krigserfarenheter och befordran honom över Atlanten. Tack vare sina kunskaper i franska och engelska fick han bli tolk åt blivande presidenten George Washington.

Senare svepte hans dragningskraft iväg med den franska drottningens Marie Antoinettes hjärta. Som bekant misslyckades hans försök att rädda henne och hennes familj undan revolutionens giljotin.

Marie Antoinette being taken to her Execution
Bildtext Marie Antoinette på väg till sin avrättning.
Bild: William Hamilton

– Både privat och i yrkeslivet kan vi ha nytta av att bli lite mer charmiga och diplomatiska. Alla kan få lite av Axel von Fersens intensitet, om man stannar upp och inte tittar på sin mobil, utan börjar vara här och nu och ser sin omgivning.

Det här säger svenska skådespelaren Caroline Donath som väckt liv i sjuttonhundratalscharmören och drottningarnas älskling, Axel von Fersen. Hon vidareförmedlar nu hans tips och knep på hur charma omgivningen.

Caroline Donath har låtit sig inspireras av Axel von Fersens över 200 år gamla dagböcker, där han skriver om sitt liv, sina charmörknep och sina tankar om medmänskorna.

Lekte att hon var Axel

Axel von Fersen sades ha vackra, mörka ögon och sammetslen röst och han fick också den blivande svenska drottningen Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorp på fall, liksom många andra 1700-talskvinnor.

Så här ett par hundra år senare hör också Caroline Donath till dem som fallit rejält för Axels charm. Hon har haft honom i tankarna i många år.

Axel von Fersen
Bildtext Charmknutten Axel von Fersen.
Bild: Livrustkammaren och Skoklosters slott med Hallwylska museet.

Fascinationen för Axel von Fersen fick sin start när hon var Miss Earth Sweden år 2003 och kom över en biografi över om honom.

Hon skulle resa till Nigera och sökte på flygplatsen efter något att läsa. Det enda hon hittade var Herman Lindqvists pocket om von Fersen.

Jag började använda mig av Axel von Fersens tekniker och knep för att klara mig igenom resan.

Skådespelaren Caroline Donath

– Jag började använda mig av hans tekniker och knep för att klara mig igenom den resan. Det var mycket intriger och skumma affärer som pågick med de andra misserna under resan. Det gällde att inte gå in i intrigerna, utan hålla en sval yta.

Caroline Donath gick runt och lekte Axel och då kunde hon hålla sig lugn och också bli allas vän. Axel behövde inte berätta hela tiden vad han tyckte, och Caroline tog efter hans beteende.

– Axel von Fersen skriver ”Jag anlade en nöjd och likgiltig min”. Men han var också mycket passionerad med ett rikt inre liv. Och han hade känslor i sitt inre, speciellt för den franska drottningen.

Vill du bli som Axel von Fersen?

Efter hemkomsten från Afrika började Caroline Donath läsa von Fersens egna dagböcker

– Jag ville inte att någon annan skulle tolka Axel åt mig. Och det var då jag blev riktigt förtrollad. En stor del av hans dragningskraft ligger i hans förmåga att alltid hamna i spännande situationer.

Med Axel som inspiration kan man själv få vara med om spännande saker och få stora upplevelser.

Svenska skådespelaren Caroline Donath spelar Axel von Fersen.
Bildtext Svenska skådespelaren Caroline Donath spelar Axel von Fersen.
Bild: Copyright © Ida Knudsen. All rights reserved.

För omkring tio år sedan hade hennes monolog ”Jag är Axel von Fersen!” premiär, en föreställning där hon alternerade mellan sig själv och Axel. Men det räckte inte med det.

Efter att ha levt i femton år med Axel von Fersens levnadsmotton i sina tankar, hjälper Caroline Donath nu sin publik att bli lika framgångsrik som Axel.

Hon gästspelar på teatrar, museer och arbetsplatser med den humoristiska föreläsningen/showen ”Axel von Fersens charmkurs”.

Showen innehåller ”praktiska och opraktiska kompetenser för vardagen – direkt från 1700-talet”.

En stilig man

Hur viktigt var då von Fersens stiliga utseende för hans framgångar?

– Jag skulle vilja säga att det bara är de inre värdena som räknas. Men jag tror att hans utseende hade en ganska stor inverkan. Det viktigaste var kanske hans blick.

Enligt samtiden var hans ögon mörka och intensiva. Intensiteten gav honom en speciell form av närvaro. Han var också lång och hade vackra klassiska drag.

Sedan fanns det personer som tyckte att han hade ett överlägset sätt. Det kan hända att det stämmer. Efter den franska revolutionen, när han återvänt till Sverige, var han ganska deprimerad.

”Åh, en gammal bekant”

Drottning Marie Antoinette om Axel von Fersen.

– Den sammetslena rösten kan vi själva imitera genom att intresserat mmm:a när vi samtalar med någon. ”Säger du det? Mmm. Den avslappnade och mörka rösten brukar jag använda när jag intervjuar folk och då vill de gärna tala länge med mig, säger Caroline Donath som inte bara är skådespelare utan också utbildad röstcoach.
.
Caroline Donath låter sig också inspireras av kvinnorna i Axel von Fersens omgivning. En gång när han återvände till det franska hovet efter en längre bortavaro satt drottning Marie Antoinette och spelade harpa.

När hon såg von Fersen utropade hon ”Åh, en gammal bekant” och fortsatte sedan att spela.

Det här är ett sätt som både Axel och Marie Antoinette använde sig av för att både ge mycket uppmärksamhet, men samtidigt visa upp en nonchalans.

”För att driva en kärleksaffär behövs en hel apparat”

Axel ansträngde sig väldigt mycket i sina kärleksrelationer och han var noga med planeringen. För att driva en kärleksaffär ansåg han att ”det behövs en hel apparat”.

Han planerade in hemliga möten, till exempel i samband med hästbyten.

Hästhovar.
Bildtext Hästbyten var en bra täckmantel för amorösa äventyr på Axel von Fersens tid.
Bild: Mostphotos/Ioannis Adamidis

– Han skriver till exempel ”Hästbyte i Tibble” i sin dagbok och då har han fått in en timme på tuman hand med ”La petite”, utan att någon märkte det. ”La petite” var hans smeknamn på den blivande svenska drottningen Charlotta (gift med den blivande Karl XIII).

Enligt Caroline Donath tycker många att det är humoristiskt att hästbyten är det viktigaste tipset i hela charmkursen.

Hitta din inre von Fersen

Hur mycket av Axel von Fersen ska man söka efter och släppa fram i sig själv om man vill ta till sig hans knep?

– Det går att använda olika grader av Axel. Om någon är elak kan man, istället för att börja bråka, tänka att de inte är värda att bråka med. Axel skriver ibland om personer att ”de är inte älskvärda”. Då har man släppt in kanske fem procent av Axel von Fersen i sitt liv.

Om man vill kan man gå helt in för hans filosofi och till exempel planera en liten resa till Versailles och Paris, och tänka att nu ska jag se vad som händer.

Skulle Axel lägga an på mig skulle jag ha svårt att stå emot.

Skådespelaren Caroline Donath

Sjuttonhundratalets livsstil kan också ge en kravlös inspiration på arbetsplatsen.

De tips i Axel von Fersens charmkurs som kunde platsa lika bra i en vanlig ledarskapsutbildning eller kurs i presentationsteknik kläs nu in i spetsar och siden, i krig och kärlek.

Det blir en arena där man får tänka själv, konstaterar Caroline Donath.

– Inspirerad av Axel kan vi också tänka mer kreativt och vara öppna för nya möjligheter. Ska man boka in ett möte kan man till exempel föreslå en promenad istället för att sitta i ett instängt mötesrum.

Caroline Donath
Bildtext Caroline Donath har spanat in Axel von Fersen.
Bild: Caroline Donath

Skulle då Caroline Donath, som vet så mycket om Axel von Fersen efter att ha levt sig in i hans historia i femton år, falla för hans knep och charm?

– Skulle Axel lägga an på mig skulle jag ha svårt att stå emot, även om jag skulle försöka låta bli att bli alltför kär. Det skulle, för att använda hans egna ord, vara en enorm frestelse.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln