Stuntkvinnan och artisten Jessica Wolff gav poesin en chans
Litteraturvetaren Agneta Rahikainen hjälpte artisten Jessica Wolff med att navigera bland några av våra kändaste finlandssvenska poeter och sydde ihop ett diktpaket. Låt även dig inspireras!
Jessica Wolff lever ett fartfyllt liv som bland annat stuntkvinna och artist. Låttexter är hon bekant med, men poesi var något nytt då hon antog utmaningen att läsa dikter.
– Få människor läser poesi till vardags. Tyvärr känns det för många gammaldags eller svårt. Ändå skulle alla kunna försöka utmana sig själva, precis som Jessica Wolff, menar Agneta Rahikainen.
Det handlar om känslor, inte om att förstå
Man talar om att vi idag har svårt att koncentrera oss och korta texter, så som tweetar, får en allt större roll i vårt dagliga liv. Dikter skulle därför kunna få en plats i vardagen – en kort stund då tankarna får vandra till något helt annat.
– Att läsa en dikt kan vara samma upplevelse som under meditation, att du bara fokuserar på det korta känsloläget i dikten.
Dikter och diktläsning handlar om en personlig upplevelse. Det handlar om att stanna upp och reflektera och fundera om texten på något sätt har en relevans för dig i ditt liv, med dina känsloupplevelser.
Från högtidliga kärleksdikter till modernister
I och med att poesipaketet innehöll diktare ända från Runeberg till våra samtida författare, syntes också tiden och samhällets utveckling i dikterna.
Agneta Rahikainen förklarar att vi ofta är vana vid att läsa gamla, högtidliga dikter och att det kan vara mycket konstigt och svårt att förstå modernister som Henry Parland. Han var bland de första poeter som tog upp vardagliga, till synes opoetiska saker i sina dikter.
– Jag förstår inte alls alltid alla dikter, fastän jag både läst och forskat mycket, säger Agneta Rahikainen.
Det intressanta, menar hon, är egentligen då man inte förstår. Det är då man blir nyfiken. Jessica Wolff instämmer med att de dikter som genast öppnade sig för henne inte alls väckte lika många tankar som de hon ogillade, eller de som var svåra.
– Dikter är ju i sin grund ofta skapade för att väcka känslor eller tankar, och då är ju negativa känslor bättre än inga alls, säger Jessica Wolff.
Utmanande att hitta tid och ro för poesi
Jessica Wolff hade inte arbetat med dikter sedan gymnasiet. Hon hade svårt att hitta tid för diktläsning i sin aktiva vardag, men när hon väl kom igång fanns det i paketet både dikter som inte alls föll henne i smaken och sådana som hon bra kunde relatera till. För henne som musiker var Claes Anderssons kärleksdikt, som även blivit tonsatt, intressant.
– Han upprepade samma mening om en kvinna som går med vinden i sitt hår, varje gång med lite olika ordningsföljd. Jag såg en man som är otroligt kär i en kvinna, hur han stannar upp i tiden när han ser på henne. Sen när man hörde den som låt så blev det ännu klarare, berättade Jessica Wolff.
Tankarna hängde kvar
Jessica Wolff medger att hon nog inte blev någon diktälskare, men de väckte många tankar som även hängde kvar efter utmaningen. Hon ska också försöka bli mera uppmärksam då dikter poppar upp i flödet på sociala medier.
Agneta Rahikainen tycker att dikter borde göras ännu mera lättåtkomliga och rekommenderar bland annat litteraturbanken för poesi på nätet. Svenska litteratursällskapet, där Agneta Rahikainen är marknadsföringschef, jobbar för att göra klassiska dikter synligare.
Text: Alva Nordman, praoelev på Efter Nio
Jessica Wolff och Agneta Rahikainen medverkar i Efter Nio radio på lördag 27.10.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.
