Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Polisen: Personerna bakom skadegörelse och stölder i Sibbohamnar haffade - togs på bar gärning

Från 2018
Häktet på polisstationen i Ekenäs
Bildtext Polisen föreslår att ungdomarna häktas misstänkta för bland annat stöld, försök till stöld och skadegörelse. Häktningskravet gäller de två personerna som upprepade brotten efter att redan ha haffats en gång.
Bild: Yle/Fia Doepel

Polisen i östra Nyland har tagit fast två ungdomar som stulit bränsle och gjort sig skyldiga till skadegörelse i Söderkulla, Spjutsund och Gumbostrands småbåtshamnar under de senaste veckorna.

- De togs på bar gärning natten mellan måndag och tisdag då de bar iväg bränsledunkar från en brygga. Några ortsbor såg dem och höll kvar dem tills polisen anlände, säger brottskommissarie Jyri Hiltunen.

Under de senaste veckorna har det gjorts flera inbrott i båtar och bilar runtom i Sibbo. Tjuvarna har fått med sig bränsle, alkohol och lösöre.

Polisen misstänker att ungdomarna stulit bränsle för att använda det i sina egna bilar.

Det har också förekommit en hel del skadegörelse i hamnarna. Bland annat brändes en båt och en del av bryggan vid Joensuun Tila på söndagen.

Parkerade bilar har beskjutits med luftvapen och man har kastat sten på dem.

Den sammanlagda summan för skadorna är flera tusen euro.

Redan bekanta

De två ungdomarna plus en tredje kumpan togs fast på bar gärning redan förra veckans tisdag. Man misstänker att de då hade besökt båtar och skadat bilar i Spjutsunds gästbåtshamn.

- Deras handlingar den kvällen uppfyllde ungefär 15 olika brottsrubriceringar, säger Hiltunen.

Den kvällen lämnade ungdomarna brottsplatsen med sådan fart att de körde i diket. Polisen haffade dem och förhörde dem men måste släppa dem på nytt.

Åtminstone två av dem fortsatte göra stölder och skadegörelse även efter det och togs alltså fast på nytt den här veckan.

- Polisen föreslår i dag att de ska häktas, säger Hiltunen.

Enligt Hiltunen är ungdomarna östnylänningar, men inte Sibbobor. Åtminstone de två som ska häktas är myndiga.

Diskussion om artikeln