Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vaccinmotståndet ökar i både Sverige och Finland

Från 2018
Uppdaterad 30.10.2018 20:00.
Mamma håller baby mot sitt bröst.

I Finland och Sverige minskar förtroendet för att vaccin är effektiva och säkra. Falska rykten på sociala medier kan ha påverkat den allmänna opinionen, skriver författarna i en ny rapport som beställts av EU-kommissionen.

Artikeln har rättats kl. 19.58. Rättelsen finns längst ner i artikeln.

Det finns stora variationer mellan hur mycket befolkningen i de olika EU-länderna litar på att vaccin är säkra, visar rapporten. I både Finland och Sverige har förtroendet för att vaccin är effektiva och säkra minskat, liksom också i Polen och Tjeckien.

Även om minskningen är liten i Finland och Sverige, så understryker rapportförfattarna att minskningen är överraskande i just de här länderna. Här har vaccineringsprogrammen traditionellt varit framgångsrika och tilliten till vaccin har varit hög.

Läkare vaccinerar patient i armen.
Bild: Mostphotos

Högst förtroende för vaccin har befolkningen i Portugal. I opinionsundersökningen har 1000 statistiskt representativa personer från alla EU:s 28 länder intervjuats.

Småbarnsföräldrar ifrågasätter och tar reda på fakta om vacciner

Bland småbarnsföräldrar är vaccinationer ett givet samtalsämne och på Facebook finns flera grupper där folk är kritiska till vacciner.

Det har bland annat funnits falska rykten om att mässlingsvaccinet skulle ha farliga biverkningar

Stockholmarna Annelie och Malin har varsin nyfödd bebis och de har båda förtroende för vaccinationer och har låtit vaccinera sina barn. De säger ändå att ämnet är känsligt och att de därför inte vill att deras efternamn publiceras.

- Jag är för att vaccinera, men jag tror att man kanske är lite osäker på vilka biverkningar barnen kan få, de är ju så små, så man är kanske rädd att de ska ta skada på något sätt, säger Annelie.

En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten
Bild: Seppo Sarkkinen

- Man ser ju att när de slutat eller gått ner i hur många som vaccineras, så kommer sjukdomarna tillbaka. Vi blev vaccinerade då vi var små och vi blev “normala”, det blev inga konstigheter där, säger Malin.

Både Annelie och Malin tror att vaccinmotståndet och skepticismen beror på att föräldrar tar reda på mycket fakta själva och inte litar lika mycket på hälsovården som tidigare.

- Nu kan man forska mera själv och komma åt mycket fakta, jämfört med förr i tiden. Då var det mera “vaccin är bra och det ska vi göra”. Nu ifrågasätter man lite vad vaccinet betyder, vad kan det tillföra och vad det kan det ge för biverkningar, säger Annelie.

Falska rykten ger vatten på kvarn för vaccinmotståndarna

I nästan alla länder finns det numera grupper som är vaccinmotståndare, men hittills har deras inflytande på den allmänna opinionen varit begränsad, skriver forskarna i rapporten. Forskarna spekulerar att falska rykten på sociala medier kan ha påverkat åsikterna i Sverige.

Det har bland annat funnits falska rykten om att mässlingsvaccinet skulle ha farliga biverkningar och att det var därför som den svenska regeringen inte ville att sprutorna skulle bli obligatoriska. Men det här stämmer alltså inte.

Spruta med vaccin.
Bild: Mostphotos

I Finland har vaccinmotståndet varit särskilt starkt i Jakobstadsregionen och Åbo Akademi ska därför undersöka olika attityder till vaccinmotstånd i just det området.

- Vaccinmotståndet är en form av övertygelse. Det finns också de som helt oproblematiskt köper allt det hälsoindustrin propagerar för och det är en annan attityd, sa ÅA-professorn Mikael Lindfelt till Svenska Yle i en tidigare intervju om forskningsprojektet.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten tidigare identifierat tre grupper där få lät vaccinera sig eller sina barn. Det gäller antroposofer i Järna nära Södertälje, somalier i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta, samt papperslösa invandrare i Göteborg och Stockholm.

Rättelse kl. 19.58: Vi har rättat artikeln efter att ha läst en faktakoll som Sveriges Television har gjort. Tidigare löd rubriken “Vaccinmotståndet ökar i både Sverige och Finland - ny studie visar att bara drygt hälften av svenskarna litar på MPR-vaccinet”.

Nu har vi tagit bort den delen av rubriken som handlar om att bara drygt hälften av svenskarna skulle lita på MPR-vaccinet, eftersom det inte är sant. Vi har också tagit bort det stycke i texten som handlar om just det här.

Enligt SVT:s faktakoll har frågorna om MPR-vaccinet varit översatta fel (MMR istället för MPR) och svarsalternativen har kategoriserats på fel sätt, så att slutsatserna blir felaktiga.

London School of Hygiene and tropical Medicine, som har gjort studien, har meddelat att de nu kommer att göra om den del av undersökningen som har varit fel.

Så här kom den här artikeln till