Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tinder-app på en smarttelefon

Tinder gör oss till aktiva, systematiska och omättliga dejtare - Agneta Rahikainen har ändå mest positiva upplevelser

Dejtingappen Tinder har idag över 50 miljoner användare. Varje dag sker 12 miljoner matchningar mellan två personer. Men hur har allt svepande till höger och vänster påverkat vår syn på kärlek och parförhållanden?

Från 2018

Agneta Rahikainen upplever att hon knappt dejtade som ung. Hon träffade män och till slut en man hon gifte sig med.

Då hon skilde sig som 50-åring befann hon sig plötsligt i en situation då hon förväntades, och ville, dejta - mitt i dejtingdjungeln.

- Det kändes pirrigt till en början, men just på grund av Tinder var det ändå rätt så odramatiskt.

- Det som är bra med Tinder är att man i sin profil kan vara tydlig med vad man är ute efter. Det är ett snabbt och effektivt sätt att dejta, säger hon.

Agneta Rahikainen är tinderdejtare - Spela upp på Arenan

Dejtingappen Tinder skapades år 2012, och efter det har dejtingapparna blivit allt fler. Redan innan Tinder fanns på marknaden kunde man nätdejta via olika nätdejtingforum.

- Tinder och nätdejting har lett till att dejtingen har blivit mera systematisk och aktiv. Om man skapar en profil på tinder och sveper så är det ett aktivt ställningstagande till att ta kontakt med någon, säger Annika Gunst som är doktorand i psykologi vid Turun Yliopisto.

Livet är ytligt

Dejtingappar som Tinder beskylls ofta för att vara ytliga och utseendefixerade, eftersom ett stort fokus ligger vid vilka bilder man lägger upp på sin dejtingprofil.

- Livet är ytligt. Nu handlar det ju annars också mycket om utseende och sådant, säger Rahikainen.

Enligt Annika Gunst har Tinder också ändrat på dejtingens demografi, då ens dejtingpool inte endast begränsas till vänners vänner, skolan och kollegor.

- Det här antas bland annat ha lett till att flera relationer mellan olika etniciteter har uppstått, säger Gunst.

Som finlandssvensk i en liten ankdamm kan Tinder vara ett bra sätt att vidga vyerna.

Kärleken har rationaliserats

Enligt den israeliska forskaren i sociologi Eva Illouz har synen på kärlek förändrats i grunden i och med internet och nätdejting - och kärleken har rationaliseras. Beslut som grundar sig på intuition har blivit allt ovanligare, säger hon.

Kärleken blir ett rationellt val, på samma sätt som vi väljer vilken stadsdel vi vill bo i.

- Den överväldigande känslan av att någon är unik, som en gång var utmärkande för kärleken, har blivit mer sällsynt helt enkelt för att det finns ett överflöd av potentiella partners, skriver Eva Illouz.

Jag blir snudd på provocerad av män som letar efter en ”vanlig kvinna”. Jag vill ju ha en man som tycker att jag är unik, inte en sån där vanlig kvinna.

Erika, Tinderdejten

Agneta Rahikainen som själv nätdejtat tror också att vår syn på kärlek har förändrats, men hon tror däremot att vi blivit mindre pragmatiska.

- Tidigare tänkte man mera på om en relation var ekonomiskt förnuftig. Kvinnan tänkte kanske på om mannen skulle bli en bra far till ens kommande barn.

- Sådant funderar vi inte lika mycket på idag, säger hon.

Romantiken är inte död

Att fatta ett beslut om en person på basis av några bilder och en kort profiltext - är det inte lite oromantiskt?

Annika Gunst säger att nätdejting ger utrymme för färre slumpmässiga möten, eftersom den första interaktionen sker på ett visst sätt, inom appen.

- På det sättet blir det kanske mer rationellt. I och med att man mera systematiskt kan välja vem man plockar ut sker förälskelsen kanske på ett annat sätt än då man träffar någon spontant och kanske faller helt blint, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att romantik ändå är något som skapas mellan två personer. Att det första mötet skett tack vare en app betyder inte att det inte skulle kunna finnas kemi mellan personerna som träffas.

Inte heller Agneta Rahikainen tror att dejtingappar tar bort romantiken ur kärleken.

- En del kanske blir cyniska av Tinder men jag är nog en romantiker som inte tror att det påverkar den delen av förhållandena, säger hon.

De kvinnor jag fäster mig vid verkar inte bli så förälskade i mig, medan kvinnor jag bryr mig mindre om hänger kvar som iglar. Ledsamt och jobbigt för alla.

Erkki, 36, Tinderdejten

Det obegränsade antalet potentiella partners är en synvilla

- Det kan se ut som om det fanns ett obegränsat antal potentiella partners, men verkligheten är kanske lite annorlunda i och med att det så kallade utbudet inte alltid stämmer överens med realistiska matchningar. Även om det finns många i poolen så kan det hända att de inte väljer en, säger Annika Gunst.

Också Agneta Rahikainen känner igen det här. Hon tror att Tinder kan vara beroendeframkallande, som ett spel. Vissa samlar Pokemons, andra matchningar på Tinder.

- Risken är att man fortsätter svepa trots att man träffat nån, eftersom man tror att det kan finnas någon bättre därute, säger Rahikainen.

Annika Gunst håller med. Att man tror att det finns ett oändligt antal potentiella partners i poolen kan leda till att man ständigt funderar på om det kunde finnas någon ännu bättre därute än den man redan dejtar.

Efter att mitt första seriösa lite längre förhållande tog slut testade jag Tinder. Fick förstås klassiska mess som: ”Sex?” ”Boobiepics?” osv. Ratade avsändarna direkt.

Kvinna, 25, Tinderdejten

Man blir helt enkelt aldrig mätt.

Nätdejtande nöjdare med sin relation än andra

Samtidigt som en del inte kan sluta svepa, visar forskning att de som har träffats via nätdejtingsajter eller appar och sedan inlett en seriös relation och gift sig i medeltal är nöjdare i sin relation än andra.

- Det här kan ju också bero på att det handlar om systematisk dejting och ett urplock ur en större dejtingpool, säger Gunst.

Enligt henne kan man genom att nätdejta hitta folk som till exempel har gemensamma fritidsintressen eller liknande värderingar som en själv - ifall den här infon finns i ens profil.

Därför blir flera Tinder-relationer varaktiga.

Jag har stött på ganska många änklingar. Det är lite svårt att ha med sådana att göra för jag
känner att jag har en rival som är oövervinnelig. Hon som är död är liksom alltid perfekt.

Minna, 45, Tinderdejten

Snabba beslut på Tinder

I Sverige har redan vart fjärde par träffats via Tinder eller någon annan dejtingapp eller -tjänst.

Risken med nätdejting är att vi bildar oss en uppfattning om personen innan vi ens träffat hen. De sex bilderna och den korta beskrivningen är de enda ledtrådarna vi får.

Den amerikanske forskaren Michael Rosenfeld säger att dejtingappar gjort vårt dejtande mer effektivt.

Vi sållar snabbt ut dem som inte fyller alla de kriterier vi ställer för vår drömpartner. Det här kan vara både positivt och negativt.

En person med något störande element i sin profil, som fel sorts skor eller fel fritidsintressen, kan bli bortvald på en nanosekund.

Mina tre Tinderprofilbilds-no-nos är rutiga lösa shorts med sidofickor, cykelhjälmar och bilselfies (tagna nerifrån med ett surt ansikte som stirrar ner på en).

Anonym, 35, Tinderdejten

- Visst finns det en risk att man sveper bort mannen i sitt liv, säger Rahikainen.

Rahikainen uppmanar alla som funderat på att nätdejta men inte vågat att modigt testa. Själv har hon hittat flera lite längre relationer via Tinder.

- I min profil står det ändå “ta mig bort från Tinder, det är min plan”, säger hon.

Citaten i texten kommer från boken Tinderdejten som utkom i samband med bokmässan.

Har du själv dejtat på Tinder eller någon annan dejtingapp? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Diskussion om artikeln