Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Skrivandet är mitt sätt att vara i världen” - Författarmöten och mingel på bokmässan

Från 2018
Uppdaterad 26.10.2018 19:59.
Boksignering
Bild: Barbro Ahlstedt

Samtalen på Helsingfors bokmässa är många och intensiva och rör sig mellan allt från flyktingpolitik till högstadiepojkar och duktiga flickan-syndromet.

Bland bokstånden, köerna för gratis kaffe och det högljudda sorlet hängde bland annat Ted och Kaj, den svenska kriminalförfattaren Arne Dahl, Maria Turtschaninoff, Heidi Hakala, Taika Mannila och Claes Andersson.

Svenska Yle speedintervjuade dem och började med att vänta på sin tur.

En lång kö av ivriga barn ringlar sig fram. Alla väntar på att få en stund med författarduon Ted och Kaj, och berättar glada hur de inspirerats och känner igen sig i den nyutkomna bokserien Zoo!.

- Det är roligt att det framför allt är så många pojkar som är intresserade. Vårt mål med boken var ju främst att få fler unga pojkar att läsa, säger Ted Forsström när köerna äntligen lagt sig.

- Och det här är ju pojkar som har vuxit upp med surfplattor, så det värmer mitt 80-talshjärta att de ändå nu står här med en vanlig gammal bok i handen, inflikar Kaj Korkea-aho.

Ted Forsström och Kaj Korkea-aho diskuterar på bokmässan
Bild: Barbro Ahlstedt

Ted och Kaj jämför sitt författarskap med chaufförer. De menar att det finns två typer av chaufförer; Kimi Räikkönen, och chauffören som kör sopbilen. På samma sätt finns det två olika sorters författare.

- Jag är mer ”sopbils-författaren” medan Kaj är ”Kimi Räikkönen-författaren”. Jag sitter bredvid Kaj och säger ”hard left”, ”hard right” och så är det Kaj som kör, förklarar Ted.

- I och med att jag har Ted med mig så har jag en kartläsare som jag kan vända mig till om det blir svårt att skriva, och tillsammans kan vi jobba oss vidare i historien.

Varför är man fascinerad av våld, brott och ond bråd död?

Vid mässans stora scen står den svenska kriminalförfattaren Arne Dahl och signerar böcker innan han ska springa iväg på sitt nästa framträdande.

Efter en stunds väntan lyckas jag trots allt växla några ord med honom.

- Kriminallitteratur handlar enligt mig om den stora kampen mellan gott och ont och om gränsen mellan liv och död. Det är väldigt grundläggande frågor som alltid funnits med i litteraturen, svarar Arne Dahl på frågan om varför han skriver just kriminalromaner.

Arne Dahl på bokmässan
Bild: Barbro Ahlstedt

Arne Dahl heter egentligen Jan Arnald men när jag frågar honom vilket namn han hellre föredrar på bokmässan är svaret klart, Arne Dahl. Däremot har Dahl inte alltid skrivit under pseudonym.

- Jag måste släppa mitt gamla skrivande för att hitta nytt driv och måste därför skaffa en ny identitet. Då blev jag den hemliga författaren Arne Dahl.

Trots att Dahl älskar att skriva kriminalromaner och skapa berättelser känner han numera en viss yttre press på sitt skrivande i takt med sina framgångar.

- Själva skrivandet är ändå i grund och botten fortfarande roligt. Ögonblicket, då historien tar en annan riktning än den man tänkt sig, är en av de bästa känslorna som finns.

"Skrivandet är mitt sätt att vara i världen"

Maria Turtschaninoff är fantasyförfattaren som tagit världen med storm bland annat med sina romaner Arra, Underfors och serien om Maresi. Men vad driver Turtschaninoff att fortsätta skriva?

- Det är nog kärleken till litteraturen, till det skrivna ordet och till andra världar.

- Fantasyn är ett kraftigt redskap för att berätta om vår värld samtidigt som världen kan överskrida gränser vilket den inte kan i den realistiska litteraturen.

Maria Turtschaninoff på bokmässan
Bild: Barbro Ahlstedt

Att börja en roman är inte särskilt svårt, säger Turtschaninoff. Men självdisciplinen, att verkligen hålla igång skrivandet när man börjat, kan vara svårare. Samtidigt måste hon aktivt skriva för att inte bli olycklig.

- Skrivandet är mitt sätt att vara i världen, avslutar hon.

Prestationssamhället och att våga ta plats som kvinna

Heidi Hakala debuterade i år med sin bok Bara lite till som handlar om dagens prestationssamhälle och främst unga kvinnors utmattning och utbrändhet.

Tillsammans med dj:n och illustratören Taika Mannila diskuterar hon den duktiga flickan i samhället och vikten av att fler kvinnor vågar ta plats.

- Vi lever i ett prestationssamhälle där vi värderar oss själva utifrån hur lyckade vi är i andras ögon.

- Det är ju något som också förstärks via sociala medier, där vi lätt upprätthåller de perfekta fasaderna inför varandra, där vi jämför oss själva och känner oss värdelösa, säger Hakala.

Heidi Hakala och Taika Mannila på Helsingfors bokmässa
Bild: Barbro Ahlstedt

Mannila och Hakala menar att duktiga flickan-syndromet bottnar i hur flickor behandlas och uppfostras att ta mera emotionellt ansvar. Det handlar enligt dem om en förväntan att vara behaglig, duktig och prestera.

- Du måste bete dig bra som kvinna. Om du blir arg, trött eller sårad får du inte skrika ut. Den amerikanska sångaren Nicki Minaj är därför så cool när hon vågar skrika, bete sig dåligt och ta plats, utbrister Mannila.

- Vi borde aktivt jobba på att bredda sättet att vara kvinna på och att inte låta sig begränsas för att man är kvinna, menar Hakala.

Hakala drabbades ironiskt nog själv av utmattning under sitt arbete med boken. Trots allt är hon väldigt nöjd över att den är ute nu.

- Jag är så glad över att nu få möjlighet att tala om ett så viktigt ämne som utbrändhet, utmattningsdepression och prestationssamhället.

- Vi måste våga visa vår svaghet när vi mår dåligt och visa oss svaga inför varandra och tillsammans mötas i den.

Kärlek, gemenskap och död

Poeten Claes Andersson har just avslutat sitt samtal med den irakiske författaren, Mustafa, som skrivit en bok om barndomen i Bagdad.

Andersson oroar sig för dagens klimatförändring och den allt starkare nationalismen och högerpopulismen.

- Vi måste se till att vi kan organisera oss i Europa så att vi kan ta emot ett visst antal flyktingar. Just nu är det så kaotiskt och vissa länder vägrar helt att ta emot flyktingar, vilket är mycket osolidariskt, säger Andersson.

- Man får bara hoppas på att demokratin, människors lojalitet och helt enkelt sunt bondförnuft ska vinna i längden.

Claes Andersson på bokmässan
Bild: Barbro Ahlstedt

Andersson tror inte att man kan förändra världen genom författarskapet men hoppas ändå att man kan väcka tankar hos läsare och försöka förändra vissa människors synsätt.

- Jag försöker skriva om det som jag själv tycker är viktigt. Det är ofta de stora frågorna, som handlar om kärlek, gemenskap och död i olika situationer av livet.

Bokmässan fortsätter ända till söndag, 28.10.

Nedan kan du lyssna på intervjun med Sara Ehnholm Hielm, årets vinnare av Svenska Yles litteraturpris.

Svenska Yles litteraturpris 2018 - Spela upp på Arenan

Lyssna på Bokpodden Hietanen & Henrikson här.

Diskussion om artikeln