Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Känd analytiker: Europa håller på att missa nästa industriella revolution - blir vi som koloniländer som andra mjölkar på pengar?

Från 2018
Uppdaterad 27.10.2018 17:36.
En robothand som håller i ett euromynt.
Bild: Andrey Popov

Europa hotas av ekonomisk stagnation. Kina, USA och arabländer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten satsar på artificiell intelligens och köper upp Europas mest lovande företag. Analytikern Evgeny Morozov föreslår att pengarna i de europeiska pensionsfonderna skall användas för att Europa också i framtiden ska få vinster av viktig industri.

Evgeny Morozov börjar med att hänvisa till Donald Trumps devis ”Amerika först”.

- Under de senaste åren har vi sett många ekonomiska konflikter mellan stater. Det ser ut som om Donald Trump och aktivare förvaltning av kinesiskt kapital som är placerat utanför Kina har fått många att plötsligt inse att Europa, Kina och USA inte nödvändigtvis har samma intressen.

Enligt Morozov syns de här konflikterna extra tydligt inom teknologisektorn.

- Delvis beror det på att det är den mest utvecklade delen av vår ekonomi. På grund av det har både Kina och USA valt ganska nationalistiska perspektiv. De försvarar sina intressen och stöder sina bolag då de expanderar utomlands.

- Vare sig Europa vill det eller inte står det inför ett val: Att försöka försvara sig och delta i den globala ekonomin på lika villkor med USA och Kina, eller försöka hoppas att konflikterna på något sätt ska lösas och vi når en global lösning där amerikanska och kinesiska bolag tar ett steg tillbaka och medger att de har varit för aggressiva.

- Jag hyser inte mycket hopp att det ska gå så.

Evgeny Morozov

Stater köper upp strategiska ägarandelar

Evgeny Morozov är inte ensam om att betona den artificiella intelligensen.

För tillfället utvecklar företag världen över dataprogram som ska klara av att utföra arbetsuppgifter som i dag utförs av människor. Och det är vi som använder deras produkter i dag som tränar upp de här dataprogrammen.

Jevgeni Marozov
Bildtext Evgeny Morozov
Bild: yle/ Patrik Schauman

- Under de senaste fem till sju åren har de flesta placerare insett att teknologibolag och särskilt digitala plattformar erbjuder vinster som är mycket högre än statliga obligationer eller traditionella bolag. Därför söker sig mycket kapital till digitala plattformar, säger Morozov.

Han tar taxiappen Uber som exempel. Den är i dag värd hisnande 120 miljarder dollar.

Då handlar det inte bara om att privata placerare gärna placerar i Uber. Många stater pumpar in allt mer offentliga pengar i teknologibolag.

Allt fler stater har grundat nationella placeringsfonder. Ursprungligen har tanken med dem varit att fondera offentliga pengar för framtiden.

Så är det till exempel i Norge. Där har staten placerat stora delar av oljeintäkterna i en fond som kan användas till att stöda statsbudgeten.

Saudiarabien satsar stort på artificiell intelligens

Den låga marknadsräntan på lån har ändå redan i många år gjort att alla fonder inte har nöjt sig med att placera pengar som staten redan har.

- Till exempel Saudiarabiens nationella placeringsfond lånar stora summor till låg ränta på den internationella valutamarknaden. Pengarna investeras i de mest avancerade robotföretagen och i företag som utvecklar artificiell intelligens. Saudiarabien är inte dumt. De försöker behärska en situation där deras olja kommer att ta slut. De har inte en diversifierad ekonomi som Norge.
Saudiarabien kan bli en global spelare.

- Det faktum att Europa är så beroende av att sälja dem vapen gör att Europa inte ifrågasätter den växande hegemoni som Saudipengarna har i den globala ekonomin, och också i Europa, säger Evgeny Morozov.

saudiarabiska prinsar

- Det är mycket obekvämt för många startupbolag i branschen. Nästa gång den saudiska regeringen väljer att utföra obekväma handlingar på den internationella arenan, så som den ser ut att ha gjort för några veckor sedan, försätter den de bolag som den finansierar i en situation där de antingen måste avvisa pengarna eller försvara dem.

För att det saudiska ägandet inte skall vara för uppenbart och väcka för mycket intresse använder Saudiarabien en hel del mellanhänder.

- Den främsta är den gigantiska japanska placeringsfonden SoftBank. Kina har också sina egna nationella placeringsfonder som investerar kraftigt. Mycket lite av de här pengarna kommer från Europa.

Statliga pengar ger Uber muskler

I Ubers fall betyder pengarna att Uber kan fortsätta att förlora miljontals dollar på de marknader där de har verksamhet.

Men med tiden måste Uber ändå börja göra vinst för att kunna betala tillbaka alla pengar som gått förlorade.

- Då måste de antingen höja priserna, vilket de kommer att kunna göra efter att ha förstört all konkurrens, eller de kan automatisera. Det kommer de sannolikt att göra.

Uberförare kör i centrala Helsingfors.
Bild: YLE/Felicia Aminoff

Då Uber övergår till självkörande bilar finns det inte mera något behov av de förare som kör Ubertaxi i dag.

- Då kommer alla pengar som tidigare har flödat in i de lokala ekonomierna då chaufförerna köpte hus eller kaffe och så vidare att försvinna. Det som finns kvar är kunder som betalar till Uber, som i sin tur betalar pengarna vidare till Saudiarabien och Arabemiraten.

Evgeny Morozov betonar att han inte är teknofob. Han ser automationen som en stor möjlighet, men tycker att den borde genomföras på ett sätt som lämnar en del av pengarna kvar i de lokala ekonomierna.

- Inte minst eftersom de data som gör det möjligt för Uber att automatisera körandet kommer från oss som använder deras tjänster. Jag ser ingen orsak varför vi skulle låta de här bolagen som kommer att föra pengarna bort från oss att fortsätta med vad de håller på med. Det är ett självmord både för den europeiska industrin och politiken.

Vi skolar upp de företag som kommer att ta våra pengar

En orsak till att stora digitala bolag värderas så högt är att de har mycket data som de har samlat från användarna. Morozov tror att många inte förstår hur värde genereras i en digital ekonomi.

- Mycket av den service som i dag utnyttjar artificiell intelligens har utvecklats med data som företagen har fått från oss. De har aldrig betalat för den. De har använt dessa data till att utveckla allt mer sofistikerad service. Eftersom de i praktiken har fått dessa data gratis har de kostnadsfria produktionsfaktorer.

Uber-taxi applikation

Också på den här punkten säger Evgeny Morozov att Uber är ett bra exempel. De har stora mängder data om hur man ska köra i olika städer.

Dessa data har de fått från sina förare som aldrig har fått någon ordentlig kompensation för det.

- De har också fått mycket data från sina kunder som genom att använda sin telefon har hjälpt Uber att optimera tillgången på service. Men Uber kommer inte att kompensera oss. De kommer inte att betala skatt eller dela något med dig. I stället får vi ett stadigt flöde av pengar till investerare som SoftBank.

- Vi måste förstå att orsaken till att de här bolagen värderas astronomiskt högt är att de har kommit på ett sätt att parasitera på social aktivitet.

Allt kan bli en app

Morozov påpekar att nästan allt vi gör kan utnyttjas till att skapa nya tjänster. Det kan räcka med att man har köpt en hemassistent.

- Jag har kanske köpt en Alexa från Amazon eller en Google virtual assistant som är installerad i mitt badrum eller mitt kök. Jag kan till exempel sjunga i duschen. Kanske talar jag i sömnen. Det som händer är att jag potentiellt tränar deras röstigenkänningssystem varje gång jag säger någonting. De kan alltså få nytta av mig till och med då jag sover, eftersom deras röstigenkänningssystem blir bättre genom varje ljud det hör.

En person knappar på en smarttelefon i förarsätet på en bil.
Bild: Mostphotos/Madelen

- Vi tänker naturligtvis sällan på det då vi installerar de här systemen. Vi inser sällan att de här bolagen har funnit ett sätt att göra alla våra medvetna och undermedvetna handlingar till ett träningsprogram som förbättrar deras artificiella intelligens.

För tillfället saknar vi system som kunde återfördela värdet av att vårt sociala liv blir en produktionsfaktor.

- Så länge vi inte finner ett mer rättvist och rimligt sätt att återfördela det mervärde som vi alla genererar kommer de här bolagen att bli allt mäktigare och samla in mer och mer uppgifter från oss, och blir samhällets nya rövarbaroner.

De som investerar i dag styr framtiden

De stora fonder som placerar pengar i teknikbolag styr också deras verksamhet. SoftBank har inte bara placerat pengar i Uber, utan också i alla andra företag som utvecklar liknande taxiappar.

- Det handlar om företag som DiDi i Kina och 99 i Brasilien. Softbank äger majoriteten i alla dessa bolag. Vi kanske tror att bolagen kan konkurrera med varandra, men de ägs av samma företag, och det företaget beslöt att DiDi ska vara Kinas Uber. Omedelbart drog sig Uber ur Kina och sålde allt de hade där till DiDi.

Kiinalaista rahaa
Bild: How Hwee Young/EPA.

- Moralen är mycket enkel. Man vill ha ett dominerande företag som erbjuder skjutsservice eller vilken annan form av service som helst, säger Evgeny Morozov.

De stora fonderna köper upp stora andelar av företag i alla tänkbara branscher.

- Man kan till exempel se på rastning av hundar. Softbank äger också ett bolag som erbjuder hundrastningsservice. Allt kan vara en plattform bara man slopar tillräckligt med lagstiftning som skyddar arbetarna i någon enskild industri.

- Många av de här fonderna tänker att man kan optimera utbudet av service genom att digitalisera den och centralisera den. Det påverkar de lokala ekonomierna. Man frångår de nuvarande modellerna.

- Då allt automatiseras ges det land eller den stat där servicen erbjuds bokstavligen ingen kontroll över den. Man får inte tillgång till de data som Uber samlar. Man kan inte tvinga Uber att spara dem på lokala servrar eftersom lagen förbjuder det.

- Man kan inte kräva att Uber betalar skatt eftersom de kommer att hävda sin rätt att som ett digitalt bolag betala sin skatt i det land där huvudkontoret ligger. Det värsta är att till och med de få slantar som tidigare flödade in i ekonomin genom förarna går förlorade. Många betalar för tjänsterna, men pengarna stannar sällan i den lokala ekonomin. Det är inte en hållbar modell.

Kina förevisar sina missiler under en militärparad i Peking
Bild: EPA

Kinesiskt ägande = kinesisk moral

Under de senaste åren har många av de mest lovande europeiska bolagen blivit uppköpta av kineser eller fonder som SoftBank.

- De har nu integrerats i köparnas värderingssystem. Kan vi då i Europa faktiskt tro att våra egna inhemska oberoende industrier kan utvecklas och hållas flytande om de mest lovande företagen inte mera kontrolleras av Europa?

Problemet handlar dessutom inte bara om att hänga med i den ekonomiska utvecklingen.

De företag som utvecklar den artificiella intelligens som vi alla kommer att vara beroende av i framtiden följer lagen i ägarnas hemländer.

- Europa har ännu ett starkt system av mänskliga och grundlagsenliga rättigheter. Därför har Europa en ideal position att uppnå resultat med en ambitiös teknologiagenda samtidigt som medborgarnas rättigheter tryggas.

De enda alternativen till en europeisk modell som finns tills vidare är den amerikanska och den kinesiska.

- Kina har inte bara robotikföretag. Kina har en strategi. Målet är att uppnå total självständighet och självförsörjande när det gäller datachips. De vill ha sitt eget oberoende system av artificiell intelligens. Det ska inte vara beroende av USA.

- Genom att Donald Trump inte hymlar med att USA är berett att göra vad som helst för att få de länder som USA samarbetar med att göra som USA vill, skulle jag hellre välja det kinesiska alternativet.

Men egentligen kan Morozov inte se att någondera av dem passar ett europeiskt system som respekterar rättvisa, demokratiska rättigheter och individens värdighet.

- Det kommer att vara mycket svårt att bygga hälsovård och utbildningssystem som respekterar de värderingarna i en värld som domineras av kinesiska och amerikanska leverantörer av artificiell intelligens.

- Det är uppenbart att man har större manöverutrymme internationellt och politiskt i allmänhet om man är mer självförsörjande när det gäller den här avgörande industrin.

Morozov: Satsa pensionsbesparingarna på ny teknik

Morozov varnar för att ett passivt Europa snart kan befinna sig i en obehaglig situation där man i stället för att vara ett center där man bygger, utvecklar och producerar varor och tjänster blir till ett center för konsumtion.

- Det är viktigt att vi försöker förstå och behärska den situationen och gör något. Det kan i början kräva att vi grundar fonder som kan etablera strategiskt ägande i de viktigaste europeiska robotikföretagen. I det här skedet köps de aktivt upp av kinesiska investerare och fonder som SoftBank. Vi har det kapital som behövs i våra pensionsfonder. Men för tillfället investerar vi det i andra bolag, amerikanska bolag och så vidare.

- Jag tycker det är hög tid att vi tar i bruk det kapitalet för att till en del kunna forma teknologiutvecklingen i Europa. Varför ska de bolagen ägas av Saudiarabien, Kina eller USA?

- Om vi väntar fem år till tills artificiell intelligens blir en del av mycket av den teknologi som finns i en bil kommer man att se hur beroende och oskyddad den europeiska industrin är.

Diskussion om artikeln