Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mat mot baksmälla på menyn då kända TV-kockar från Danmark spelar in i Borgå

Från 2018
Uppdaterad 29.10.2018 09:59.
Inspelning av TV-programmet "Spise med Price"
Bildtext Bröderna och TV-kockarna Adam (t.v.) och James Price från Danmark har spelat in ett avsnitt av sitt populära matprogram "Spise med Price" i Borgå.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det är inte utan att man tycker synd om de välkända danska bröderna och TV-kockarna Adam och James Price där de kokar och kockar med Strandbodarna i Borgå som fond.

Det ska bli nya avsnitt i deras TV-serie Spise med Price – en serie som också går på de finska Yle-kanalerna under namnet Mat med bröderna Price eller Veljesten keittiössä.

Det är grått och rått väder med en temperatur på två plusgrader. För att kunna skära bröd och filera lax behöver bröderna mellan verserna värma sina händer vid en värmestrålare.

Varför spela in i slutet av oktober och inte i stället vid midsommartid när solen skiner och temperaturen är behagligare?

- Det här vädret är också väldigt finskt, eller hur? Du lever med det här vädret varje år och vi vill inte visa upp en perfekt bild i varje program. Borgå är väldigt vackert också som det är i dag, säger Adam Price.

Laxsoppa och vitt vin på åstranden

Bröderna Price har inför TV-kamerorna tillrett laxsoppa och på typiskt manér, då det kommer till matprogram i TV, berättat och förklarat, smakat och sörplat och kryddat det hela med mycket skratt och humor.

När soppan kokat färdigt är det dags att äta. Nere vid strandbrynet har TV-teamet placerat ett litet bord med två stolar.

På bordet ångar det ur soppkastrullen. Till soppan äter bröderna några skivor lantbröd och dricker ett glas torr Riesling.

Medan de äter diskuterar de matens smak och konsistens framför TV-kamerorna.

Inspelning av TV-programmet "Spise med Price"
Bild: Yle/Stefan Härus

Olika slag av fisksoppa i Danmark

I bakgrunden har de strandbodarna och ovanför deras huvud hänger de sista små löven i strandens silverpilar kvar. Visst, vem saknar solen? Här finns ju alla ingredienser för ett fint avsnitt av Spise med Price.

- I Danmark tillreder vi egentligen inte laxsoppa. Vi gör helt enkelt soppa på fisk, olika slag av fisk, så laxsoppa är väldigt finskt, säger Adam Price, som är den av bröderna som verkar vara mera talför.

Förutom TV-teamet får också Borgå stads marknadsföringsplanerare, Jan-Christian Forsman, smaka på laxsoppan.

- Initiativet till att ett avsnitt av Spise med Price spelas in här i Borgå är inte stadens. Det är Danmarks Radio och Yle som valt Borgå som en av de två inspelningsorterna i Finland, säger Forsman.

Borgå stads marknadsföringsplanerare Jan Kristian Forsman
Bildtext Borgå stads marknadsföringsplanerare Jan-Christian Forsman.
Bild: Yle/Stefan Härus

En bra sak för matstaden Borgå

När man filmat klart i Borgå kommer bröderna Price att dra vidare till H-fors och efter det väntar Karelen och Lappland. Sen följer inspelning av två program i Norge och två i Sverige.

Vilken betydelse marknadsföringsmässigt kan ett TV-avsnitt i ett populärt matlagningsprogram ha för Borgå?

- Som jag ser det så är det här en mycket bra sak för Borgå. Känslan de kommer att förmedla i programmet är förstås att Borgå är en matstad, vilken den ju allt mer utvecklats till, säger Forsman.

Vidare konstaterar Forsman att TV-serien Spise med Price är vädligt stor i Danmark och populariteten växer också i Finland.

- På det här sättet kommer TV-tittare och matintresserade i hela Norden att kunna se och bekanta sig med Borgå på ett väldigt bra sätt. Marknadsföringsmässigt är det också unikt, konstaterar Forsman.

Matråvaror på ett litet bord
Bild: Yle/Stefan Härus

Mat för att kurera baksmälla

Skulle det då rentav vara idé att bjuda in Jamie Oliver och andra toppkockar med egna matprogram på TV i marknadsföringssyfte?

- Borgå stad skulle väldigt gärna bjuda in Jamie Oliver. Han eller någon annan liknande förmåga skulle till exempel kunna skapa god mat framför TV-kamerorna i någon av de fina restauranger som finns i staden, säger Forsman.

Just nu är det i alla fall bröderna Price som huserar i Borgås matvärld och det stannar inte med fisksoppan.

På lördag ska de tillreda en maträtt som sägs hjälpa mot baksmälla.

- Absolut, vi vill visa upp Finland som det är och en del av matkulturen, också här, innehåller naturligtvis alkoholhaltiga drycker och då kan man följande dag behöva någonting i matväg som hjälper mot baksmälla, förklarar Adam Price.

Inspelning av TV-programmet "Spise med Price"
Bildtext Regnskydd för säkerhets skull.
Bild: Yle/Stefan Härus

Köttpirog med korv

Maten som ska hjälpa mot sviterna efter en för lång natt med för mycket dryck är den traditionella köttpirogen.

- Er köttpirog är ju enastående. Tänk att fylla den med ris och malet kött och lite kryddor men inte nog med det: Sen smäller ni in en korv ännu i härligheten! Otroligt! Verkligen speciellt. Jag ser mycket fram emot att få tillreda det här, skrattar Adam Price.

Dagarna i Borgå är väldigt intensiva. Det är en tajt produktion med i stort sett minuttidtabell, så det kommer inte att bli mycket tid över för att se sig omkring.

Inte heller blir det fråga om någon restaurangrunda.

- Det vi däremot ska försöka hinna med är att besöka de små butikerna i Gamla stan. Bland annat har vi siktat in oss på chokladen och lakritsen, säger Adam Price.

Adam & James Price från TV-programserien "Spise med Price"
Bildtext Bröderna Prices matprogramserie heter i Yle:s kanaler "Mat med bröderna Price" ("Veljesten keittiössä").
Bild: Yle/Stefan Härus

Baka Runebergstårtor utomhus

När det blir tal om de sötsaker som Borgå är känt för, halkar diskussionen över till Borgås berömda bakelse – Runebergstårtan.

- Vi kommer faktiskt att baka sådana utomhus på lördag om vädret tillåter. Annars bakar vi inomhus i Runebergs hem, fast å andra sidan skulle det vara perfekt att göra dem medan det snöar, skrattar Adam Price.

Vädret spelar mindre roll. Bröderna Price tar dagarna som de kommer. En del av idén med programmen är att anta de olika utmaningarna efterhand då de dyker upp.

- Det är en del av det roliga att göra maten utomhus och i olika slag av väder och omständigheter, säger Adam Price.

Inspelning av TV-programmet "Spise med Price"
Bild: Yle/Stefan Härus
Adam & James Price från TV-programserien "Spise med Price"
Bildtext Framför TV-kameran med strandbodarna bakom ryggen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgå på matkartan

Även om bröderna inte hinner turista så väldigt mycket har de ändå sett så pass mycket av Borgå att de hunnit bli förtjusta.

- Vilken stad! Visst är det speciellt att kunna promenera omkring i en stadsdel där tiden stannat och där man inte ens behöver plocka bort moderna detaljer för att få en bild av hur det sett ut förr. Det skulle när som helst gå att göra en historisk film i Gamla stan i Borgå, säger Adam Price.

Men tillbaka till Spise med Price. När kommer det avsnitt att visas som nu filmas i Borgå?

- Det borde du veta som arbetar på Yle, säger Adam Price till Yle Östnylands redaktör. Men jag skulle tro att avsnittet sänds under våren 2019 någongång, säger Adam Price.

Att bröderna Price filmar utomlands är rätt unikt. De flesta program spelas in i Danmark, men man har också spelat in några avsnitt i matländer som Frankrike och Italien.

Att Finland nu placerats på den danska matkartan är unikt och definitivt ytterligare en fjäder i hatten för Borgå stad.

Lykta vid strandbodarna i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

När den nya säsongen av programmet Mat med bröderna Price börjar visas kan du se den på Arenan.

Tips: Via ditt Yle-konto kan du lägga till programmet som favorit på Arenan. Då blir du påmind när det första avsnittet dyker upp!

29.10.2018 klockan 6.41: Texten med länken till programmet på Arenan har skrivits om.

Diskussion om artikeln