Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Löntagarna gav regeringens nya formuleringar godkänt - men med stora reservationer

Från 2018
Jarkko Eloranta, FFC
Bild: Lehtikuva

Det är inte över än. Så kan man sammanfatta löntagarorganisationernas besked i dag om hur de ställer sig till regeringens bud från i går i tvisten om uppsägningsskyddet.

Fackcentralen FFC, Akademikercentralen Akava och Tjänstemannacentralen STTK inledde enskilda möten klockan 14 på eftermiddagen för att ta ställning till regeringen Sipiläs förslag om en uppluckring av formuleringarna om storleken på de företag där det ska bli lättare att säga upp anställda.

Nu talar regeringen mer generellt om att personalstorleken ska beaktas då man avgör om det finns grunder för uppsägning.

Fjäder: Misstro gagnar ingen

Akademikercentralen Akava var först ut med att ge grönt ljus för den nya formuleringen. Ordförande Sture Fjäder betonade att trepartssamarbete behövs - det vill säga överläggningar mellan löntagare, arbetsgivare och regering.

Akavas ordförande Sture Fjäder på Gullranda i juni 2016.
Bildtext Sture Fjäder
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

Han sade också att den misstro som råder på arbetsmarknaden inte gagnar Finland - förtroendet måste återställas.

Strejkerna kan avblåsas

STTK:s ordförande Antti Palola konstaterade att regeringens förslag ger möjligheter att avblåsa de stridsåtgärder som är igång. Men han betonade att det är medlemsförbunden som avgör, inte styrelsen.

Enligt Palola är det av yttersta vikt att lagen om uppsägningsskyddet bereds i trepartsförhandlingar.

STTK:s pressmeddelande.

Det STTK-anslutna Erto meddelade emellertid genast att man inte kan acceptera regeringens förslag. Det är för suddigt, heter det.

Erto har 608 000 arbetstagare.

Eloranta: Förhandlingarna fortsätter

Samma besked kom fackcentralen FFC med. Ordförande Jarkko Eloranta sade att mötet varken hade godkänt eller förkastat regeringens förslag - det är medlemsförbundens sak att göra, konstaterade han.

Däremot anser FFC:s styrelse att stridsåtgärderna kan avbrytas och förhandlingar om uppsägningsskyddet kan fortsätta utgående från de nya formuleringarna.

Diskussion om artikeln