Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svenska Yles litteraturpris till Sara Ehnholm Hielm

Från 2018
sara ehnholm hielm
Bildtext Sara Ehnholm Hielm får Svenska Yles litteraturpris.
Bild: Niklas Sandström

Svenska Yles litteraturpris år 2018 tillföll Sara Ehnholm Hielm för boken Och hjärtat, det var mitt. Priset delades ut på Helsingfors Bokmässa, på Fiskehamnnsscenen fredagen den 26.10 klockan 17. Utdelningen följdes av en diskussion med författaren. Tillfället streamades på Yle Arenan.

Enväldig jury i år var Anne Hietanen och Ida Henrikson, duon bakom Bokpodden Hietanen & Henrikson. Anne Hietanen är litteraturvetare och journalist. Ida Henrikson är journalist och kulturarbetare.

Deras motivering lyder så här:

"Ehnholm Hielms språk är givmilt och fyllt av lust. Lust efter liv, som kan hittas på en terass i Rom eller på ett hustak i Helsingfors mitt i natten, men ännu oftare i texter av dem som gått före oss. Författaren låter sig inspireras av Simone de Beauvoir, Maggie Nelson, Elena Ferrante och inte minst Marguerite Duras, vars uppmaning ”skriv så hjärtat blöder” konkretiseras på varje sida av boken, inklusive pärmen.

Likt sina litterära systrar tar sig Ehnholm Hielm med stort mod an essäistiken, en av tradition övervägande manlig domän, och driver genren i en ny riktning. Författaren har ett ömsom sårbart, ömsom självmedvetet berättande, där jaget för ett nyanserat samtal med nuet och de litterära referenserna. Tonen tillåts vara känslostyrd och djupt analytisk på samma gång. Det akademiska blir i högsta grad levande och relevant.

Med en stadig grund i de litterära kvaliteterna öppnar verket också upp för en välkommen ärlighet i Svenskfinlands kulturkretsar och trotsar dessutom en uråldrig uppmaning till kvinnlig tystnad.

Framförallt är Och hjärtat, det var mitt en kärleksförklaring till litteraturen. Den väcker lusten att läsa, skriva och leva."