Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varför är det pinsamt att tala om mens på jobbet? I Sverige kan mensvänliga arbetsplatser bli certifierade

Från 2018
Tamponger, bindor och en kalender markerad med rosa ringar runt det som ska föreställa dagar man har mens.

Mensvänliga arbetsplatser delar åsikterna i Sverige. Många anser att projektet med menscertifiering är onödigt och genusflummigt, medan andra tycker att det är bra om mens äntligen blir ett neutralt samtalsämne på jobbet.

Föreningen Mensen startar nästa år ett projekt för menscertifierade arbetsplatser i Sverige. Föreningen har fått ekonomiskt stöd av Jämställdhetsmyndigheten och det här har väckt en hel del debatt - ska myndigheter verkligen stödja sådana här projekt?

- Var fjärde svensk kvinna känner sig obekväm i sociala sammanhang då de har mens. Vi tillbringar mycket tid på jobbet och därför är det viktigt att arbetsplatsen är mensvänlig, säger Antonia Simon, ordförande för den ideella föreningen Mensen.

Antonia Simon.
Bildtext Antonia Simon är ordförande för Mensen. Hon tycker att attityderna ska förändras så att det inte är pinsamt att fråga sin kollega om en tampong.
Bild: Mensen

Mensen söker nu en projektledare som kan ta fram utbildningsmaterial och konkreta förslag på vad en arbetsplats kan göra för att bli mensvänlig och få en certifiering.

- Det kan handla om praktiska saker som att det ska finnas rent vatten och tvål i anslutning till toaletten, eller att det ska finnas gratis mensskydd. Vissa yrkesgrupper har inte ens tillgång till en toalett, säger Simon.

Mens upprör fortfarande och det är ett resultat av existerande tabun

Men projektet handlar också om att få bort skammen kring mens och att mens ska bli ett neutralt samtalsämne på jobbet.

- Man ska kunna ringa in en dag och säga att “jag kan inte komma till jobbet för jag har så mycket mensvärk” och att det då ska vara okej att jobba hemifrån.

Vill du ha koll på kollegernas menscykel?

Mediekändisarna Hannah Widell och Amanda Schulman har föreslagit att alla kvinnor på deras arbetsplats skulle få pricka in sin menscykel i ett dokument som är öppet för alla på arbetsplatsen. Kollegerna skulle då se när någon behöver mera stöd och kunna visa mera förståelse.

Antonia Simon är positiv till förslaget och menar att det här kan vara ett sätt att jobba med mensfrågor på arbetsplatsen.

- Men ens menscykel kan förändras varje månad, så det kan vara svårt att följa den. Vi vill gå ännu ett steg längre och tänka både på de praktiska och psykosociala aspekterna av mens, säger Simon.

Tecknad bild i informationshäfte om mens, där en flicka ropar i en megafon "Hallå, hallå! Har någon en binda?"
Bildtext Från en av Mensens informationsbroschyrer.
Bild: Mostphotos

I sociala medier och på olika debatt- och ledarsidor har projektet med mensvänliga arbetsplatser fått kritik. Projektet har ansetts vara onödigt, tramsigt och genusflummigt.

Simon menar att kritiken är starkt kopplad till folks kunskapsluckor om mens och hur mens påverkar kroppen och psyket.

- Mens upprör fortfarande och det är ett resultat av den existerande tabun och strukturella skammen som kretsar kring mens och allt som är mensrelaterat.

Nu får man istället säga att man är sjuk på något annat sätt om man inte kan ta sig ur sängen

Men det finns också många som är positivt inställda och har ett stort intresse för mensfrågor. I Sverige finns åtminstone tre olika föreningar som jobbar med olika mensrelaterade frågor just nu.

- Många arbetsplatser har också hört av sig till föreningen och meddelat att de gärna vill vara med i projektet och de har velat ha mera information.

Mensvärk diskuteras sällan på jobbet, fast många är drabbade

Stockholmarna Astrid Eckerbom och Lisa Rosqvist tycker att det är bra om arbetsplatserna blir mera mensvänliga. De jobbar båda just nu i kvinnodominerade branscher, men ändå är det rätt sällan mens diskuteras.

- Kanske man säger "åh, jag har sådan mensvärk", men inte mer än så, säger Rosqvist.

- När jag har haft jobb där chefen varit en man har det inte varit lika öppet klimat, så att man kan säga att idag är jag trött och less på livet för att jag har mens, säger Eckerbom.

Astrid Eckerbom
Bildtext Astrid Eckerbom tycker att alla arbetsplatser kunde ha bindor och tamponger på toaletterna.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Eckerbom tycker det skulle vara bra om man öppet kunde prata om mensvärk.

- Nu får man istället säga att man är sjuk på något annat sätt om man inte kan ta sig ur sängen.

Eckerbom och Rosqvist tycker att automater med gratis bindor och tamponger på jobbet skulle vara en bra sak. Ibland kan man själv ha glömt att ta med mensskydd eller så kommer mensen plötsligt.

- Vi hade ett mensskåp med skydd i skolan där jag gick. Det var jättebra, då var det bara att hämta då man behövde.

Diskussion om artikeln