Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försvarsmakten i Sverige: Ingen främmande ubåt vid Lidingö

Från 2018
Hav
Bild: Yle/Marie Söderman

Försvarsmakten i Sverige tillbakavisar misstankarna om att en främmande ubåt skulle ha rört sig i vattnet utanför Stockholm.

Flera personer har uppgett att de i somras sett något i vattnet vid Lidingö utanför Stockholm.

Det är oklart vad som syntes i vattnet. Det konstateras i alla fall att det inte var något främmande.

- Vi känner oss trygga med de analyser som gjorts. Vi har gjort en noggrann analys, och vi har dragit slutsatser av det, säger Försvarsmaktens presschef Jesper Tengroth i Studio Ett.

Tengroth konstaterar att problemet är att den slutsats som dragits omfattas av sekretess, och att det därför inte går att ge ut några detaljerade uppgifter.

Det var tre unga seglingsinstruktörer som i juni under ett seglingsläger på norra Lidingö såg den misstänkta farkosten som de uppfattade som en ubåt. Händelsen har hittills varit okänd för allmänheten.

Enligt vad Dagens Nyheter erfar kände inte heller försvarsminister Peter Hultqvist till händelsen förrän DN publicerade uppgifterna i går.

"En djupt allvarlig sak"

- Skulle det visa sig att det rör sig om en främmande ubåt som utan tillstånd befinner sig på svenska inre vatten så är det en djupt allvarlig sak.

- Försvarsmakten har både möjlighet och skyldighet att tvinga upp sådana farkoster och det ytterst med vapenmakt om så behövs, säger Allan Widman, tidigare ordförande för riksdagens försvarsutskott.

Försvarsutskottets vice ordförande Beatrice Ask tycker också att de observationer som DN berättar om måste tas seriöst.

- Vi har ju också konstaterat att det varit en hel del märkliga aktiviteter i den finska skärgården och runt Åland, säger Beatrice Ask.

Ask syftar på finländska myndigheters tillslag mot ryska husköp och anläggningar i Åbolands skärgård nyligen.


Källor: Dagens Nyheter, Sveriges Radio

Karta över Stockholm.

DN: Misstänkt ubåt observerades av flera vittnen djupt inne i Stockholms skärgård

Försvaret har utrett observationen, men berättar inget.

Diskussion om artikeln