Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Vart tredje bostadslån lyfts för köp av första bostad - betalt kvadratmeterpris i egen klass för sig i huvudstadsregionen

Från 2018
Dörrhandtag, dörr och perngar.
Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen

En tredjedel av de bostadslån som beviljas just nu är för låntagarens första bostad, uppger både Andelsbanken och Nordea.

Enligt Statistikcentralen är de flesta köpare i genomsnitt 28-29 år gamla när de köper sin första egna bostad - det vill säga cirka ett år äldre än för tio år sedan.

Priset på den första bostaden har också stigit och ligger nu mellan 150 000 och 200 000 euro, säger en bostadsförmedlare som nyhetsbyrån STT har talat med.

Kvadratmeterpriset i helt egen klass i huvudstadsregionen

I huvudstadsregionen betalar de som köper sin första bostad i snitt 3 600 euro per kvadratmeter, mot 1 900 euro på andra håll i Finland.

Mest köps det lägenheter i flervåningshus och radhus. Unga köpare är inte särskilt intresserade av egnahemshus eller av bostäder som kräver omfattande renovering.

Hos Andelsbanken är cirka 40 procent av dem som beviljas lån för den första bostaden singelhushåll - resten av lånen lyfts av två personer tillsammans.

Källa: STT

Diskussion om artikeln