Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Toppmötet krävde permanent vapenvila och ny grundlag i Syrien

Från 2018
Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Frankrikes president Emmanuel Macron håller varandras händer efter avslutat Syrienmöte i Istanbul.
Bildtext ysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Frankrikes president Emmanuel Macron håller varandras händer efter avslutat Syrienmöte i Istanbul.
Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ledarna för Turkiet, Ryssland, Tyskland och Frankrike kräver en permanent vapenvila i provinsen Idlib och de vill att en kommitté ska börja skriva om Syriens grundlag. Syrienkännare beskriver inte det här som något genombrott.

Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Frankrikes president Emmanuel Macron poserade hand i hand och med glada miner efter att de avslutat sitt möte om i Syrien på lördag.

Trots leendena och ett gemensamt uttlande beskriver Syrienkännarna mötesresultatet som magert, men egentligen hade man inte heller väntat sig att det här mötet skulle få speciellt stor betydelse.

I slutkommunikén understryker ledarna vikten av en permanent vapenvila i den sista rebellhållna provinsen Idlib, i norra Syrien, samtidigt som "kampen mot terrorismen" måste fortsätta.

Centrum av staden Idlib. Bilden tagen den 30 september 2018.
Bildtext Centrum av staden Idlib. Bilden tagen den 30 september 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mötesdeltagarna vill också se att en kommitté som har i uppgift att skriva om Syriens grundlag ska inleda sitt arbete före årsskiftet. Den nya konstitutionen ska i sin tur bereda väg för "fria och rättvisa" val.

Hittills har det visat sig vara svårt att få igång arbetet med en ny grundlag. Syriens viktigaste oppositionsgrupper vill inte delta i en kommitté vars sammansättning och arbete Ryssland har mycket inflytande över.

Den syriska regeringen, i sin tur vill inte att FN får påverka sammansättningen av kommittén.

I slutkommunikén från mötet i Istanbul nämns inte Syriens president Bashar al-Assads öde. Hans framtida roll har ju mötesdeltagarna varit oense om också hittills.

Västeuropa börjar närma sig Astanaprocessen?

"Det intressanta är att Merkel och Macron var inbjudna till mötet i Istanbul och att de tackade ja till inbjudan" - det intressantaste med hela tillställningen enligt en av de oftast citerade Syrienexperterna, Joshua Landis från University of Oklahoma.

Enligt Landis är det här ett tecken på att Frankrike och Tyskland nu agerar mer fristående från USA och närmar sig Astanaprocessen, den fredsprocess som drivs av Ryssland i sambarbete med Turkiet.

Det andra spåret, de FN-ledda Genève-samtalen har gått trögt redan länge.

Enligt Al-Jazeera ville Merkel och Macron delta i mötet i Istanbul främst för att eldupphöret i Idlib är verkligt viktigt för dem. De vill inte se en ny flyktingvåg från Syrien mot Europa.

Ryssland och Turkiet, i sin tur, vill att Europa hjälper till med att finansiera återuppbyggnaden i Syrien, helst redan nu. Några sådana löften gavs inte i Istanbul.

Vad gäller drömmen om "fria och rättvisa val" i Syrien så säger Landis att det inte kommer att hända.

Enligt Landis har Assad vunnit kriget militärt, med hjälp av Ryssland. Han har fört ett långt och blodigt krig just för att förhindra att oppositionen skulle överta makten i Damaskus.

Det finns inget skäl för honom att förlora kriget vid förhandlingsbordet.

Källor: AFP, Al-Jazeera, Reuters

Diskussion om artikeln