Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Väljarna i tyska Hessen straffar Merkel och hennes regering

Från 2018
Uppdaterad 28.10.2018 22:04.
Dystra miner bland Hessens kristdemokrater
Bildtext Dystra miner bland Hessens kristdemokrater
Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Delstatsvalet i Hessen ser ut att sluta i ett stort bakslag för Angela Merkel och hennes regering. Såväl Merkels kristdemokrater som socialdemokraterna kommer enligt de första prognoserna att backa rejält. Valvinnare är de gröna.

De första prognoserna ger inte upphov till något jubel, varken inom förbundskansler Angela Merkels CDU eller bland de tyska socialdemokraterna.

De två regeringspartierna ser nämligen ut att backa rejält i delstatsvalet i Hessen, ett val där framför allt regeringspolitiken i Berlin har stått i centrum av valrörelsen.

I de första prognoserna landar CDU på omkring 28 procent och partiet skulle på så sätt backa med över tio procentenheter jämfört med det senaste valet för fem år sedan.

SPD förutspås landa på ungefär 20 procent och förlorar också över tio procentenheter.

Regeringspolitik dominerande tema

Valet i Hessen har setts som något av ett test för Merkel och hennes regering.

Vid sidan av stigande boendekostnader, trafikproblem och utbildningsfrågor har de senaste månadernas kaotiska regeringspolitik i Berlin varit en av de mest centrala frågorna i valkampen.

Inför valet har det därför spekulerats kring i hur hög grad väljarna i Hessen nu kommer att ge Merkel och hennes regeringskoalition en minnesbeta.

Redan i delstatsvalet i Bayern för två veckor sedan förlorade både de bayerska kristdemokraterna och socialdemokraterna stort och nu ser man samma trend också i Hessen.

– Det dåliga resultatet är framför allt en följd av regeringspolitiken i Berlin, säger SPD-chefen Andrea Nahles.

Hon säger vidare att det tillstånd som förbundskansler Merkels regering för tillfället befinner sig i är allt annat än acceptabelt.

Merkels oro över Bouffier och SPD

Såväl Merkel som Nahles har ändå slagit fast att resultatet i delstatsvalet inte kommer att inverka på den tyska regeringens arbete.

Men bland socialdemokraterna kan valresultatet nu leda till en fortsatt debatt om man verkligen ska sitta kvar i Merkels regering eller inte.

Den här debatten rasade redan efter det för socialdemokraterna katastrofala Bayernvalet och med det sämsta resultatet i Hessen sedan år 1946 är det mer än sannolikt att debatten går vidare.

För Merkel skulle det nu vara mer än viktigt att kristdemokraten Volker Bouffier kan fortsätta som regeringschef i Hessen, vilket utgående från resultatet ändå verkar möjligt.

Samtidigt är det ur Merkels perspektiv också viktigt att socialdemokraterna på något sätt kan leva med resultatet – och inte ser sig tvungna att lämna regeringen.

Gröna vinner igen

Valvinnare i Hessen är framför allt de gröna, som fortsätter på den våg av framgång man redan upplevde i Bayern.

De senaste fem åren i den av CDU-ledda delstatsregeringen har inte skadat de gröna, tvärtom.

Enligt prognoserna landar partiet på 19,5 procent, vilket är över åtta procentenheter mer än i det förra valet.

Kristdemokraterna backar nu ändå så starkt att regeringschefen Bouffier sannolikt blir tvungen att försöka få med liberalerna i nästa regering.

Valets andra stora vinnare är det högerpopulistiska AfD, som med omkring 13 procent av rösterna nu för första gången tar sig en plats i parlamentet i Wiesbaden.

Efter valet i Hessen är AfD nu representerat i alla 16 tyska delstatsparlament.

Diskussion om artikeln