Småstadsbon sökte äventyr i New York och fann kärleken i en belgisk chokladbod – i dag är Anna Kekki en framgångsrik chokladmästare
De långa lysrören i taket fäller ett kallt sken över ett stadigt bord av glänsande granit. Man kunde tro att vi befinner oss i en klinisk operationssal. Men nej, vi befinner oss i chokladmästaren Anna Kekkis verkstad i Helsingfors. Här blir godsaker till i kreativ anda.
Vita och glansiga kartongaskar omringar Anna Kekki. Hon jobbar på för fullt för att hinna med alla beställningar inför julen. Ändå tar hon sig tid att fundera på sitt förhållande till choklad.
– Choklad är en av mitt livs största kärlekar, säger hon på fullaste allvar.
Från Anjala till the Big Apple
Choklad var ändå ingen självklar passion för unga Anna Kekki. Som många andra ville hon bort från de gamla kretsarna.
Tidigare var jag en chokladsnobb. I dag kan jag nog äta en platta Fazers blå
– Jag ville bort från småstadens glädjeämnen och sorger.
Efter studenten flyttade hon från lilla Anjala i sydöstra Finland till världens mittpunkt, New York.
Kosmopoliten Kekki inledde sin tid i USA som au pair. Efter ett år av barnpassning inledde hon universitetsstudier i psykologi.
Annons i dagstidningen förändrade livet
Studier i USA kan vara dyra och för att att finansiera dem sökte den blivande psykologen jobb. Hon råkade se en tillräckligt lockande arbetsplatsannons i papperstidningen.
Annonsen kom att förändra hennes liv. Ännu i dag minns hon tydligt hur det kändes att stiga in i chokladboden för första gången.
– Det doftade choklad i hela boden. Ägaren var en belgisk immigrant och jag insåg att det här är en autentisk chokladupplevelse!
Från anställd till chef och företagare
Det blev ingen psykolog av Anna Kekki, men drömmen om att bli ett riktigt chokladproffs närdes under de två åren hon jobbade i chokladboden.
– Det är lite märkligt, för jag var inte ens särskilt förtjust i choklad.
Hennes häften fylldes ändå av idéer om ett eget företag. Den aspirerande chokladmästaren drabbades också av en gnutta högmod, medger hon själv i efterhand.
– Jag var ung och arrogant och såg endast möjligheter med att starta eget.
Hon ville också få en officiell titel för sitt kunnande. Under ett år studerade hon till chokladmästare.
Studierna skedde både på distans i USA och på plats i Frankrike. Efter studierna kunde hon titulera sig chokladmästare.
– Det kändes motstridigt att kalla sig själv för chokladmästare. Inte kan en 20-åring vara en mästare på något!
Administrativ chokladexpert
I det egna företaget fick Kekki kombinera sin passion för choklad, men också sitt intresse för företagande.
– Det är inte endast hantverket som tilltalar mig. Jag gillar att planera, räkna och hålla i trådarna.
Kekki var fast besluten om att lyckas i chokladvärlden, trots att konkurrensen var benhård i landet som älskar det söta.
Framgång i sötmans förlovade land
Verksamheten inleddes blygsamt i ett lagerrum. Men Kekkis nygrundade företag lyckades växa och inom några år hade psykologistuderanden från Anjala en chokladfabrik norr om Manhattan och tre butiker.
Chokladen såldes också i butiker runtom i hela USA. När verksamheten var på topp sysselsatte Kekki 20 människor.
– Det kändes fint att kunna ge jobb åt så många. Men det var lite lustigt att jag var yngre än en del av arbetstagarna.
En tidigare chokladsnobb äter choklad i smyg
Efter tio år i USA var Kekki redo att flytta tillbaka till Finland. Hon sålde företaget och hade paus i några år.
Men kärleken till chokladen bestod. I sin chokladbod i södra Helsingfors fortsätter hon utveckla sitt hantverk. För tillfället jobbar hon också på en bok om choklad.
Hurdan choklad äter då mästaren själv? Här får vi ett överraskande ärligt svar.
– Tidigare var jag en chokladsnobb. I dag kan jag nog äta en platta Fazers blå.
– Men jag gör det i smyg, fortsätter hon efter en paus.
Chokladmästare Anna Kekki fick fria händer när hon planerade en unik Strömsö-konfekt.
Även du kan ha din egen chokladverkstad hemma med hjälp av Annas chokladtips.