Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stefan Löfven ger upp regeringssonderingarna - oklart vad som händer nu

Från 2018
Uppdaterad 29.10.2018 12:45.
Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven jatkaa toistaiseksi pääministerinä.

Socialdemokraternas Stefan Löfven har meddelat att han inte lyckats bilda en regering i Sverige. Talmannen Andreas Norlén väntas ge sonderingsuppdraget tillbaka till Moderatledaren Ulf Kristersson eller till Centerledaren Annie Lööf.

Stefan Löfven har haft två veckor på sig att försöka bilda en regering, men han har inte lyckats. Hans mål har varit att få till en blocköverskridande regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna, men båda partierna har hållit fast vid att inte bryta sig loss ur borgerliga Alliansen.

- I nuläget finns inte förutsättningar för mig att bilda regering. Det är fortfarande så pass svåra låsningar, sa Stefan Löfven på presskonferens strax efter mötet med talmannen.

Löfven berättar att han har hållit många möten och att samtalen har varit uppriktiga, men att partierna inte har varit inne i en förhandlingssituation.

- Vi har inte förhandlat, men samtalen är ändå av den arten att man lär sig mera av varandras utgångspunkter, så att man förhoppningsvis ska komma till förhandlingar.

Talmannen Andreas Norlén ska under dagen träffa alla partiledare i tur och ordning och kommer senare under presskonferensen att hålla en presskonferens. Då väntas han meddela vem som nu ska få uppdraget att försöka få ihop en regering.

Svenska Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Bildtext Centerpartiets Annie Lööf
Bild: All Over Press
Moderaternas ordförande Ulf Kristersson under en presskonferens.
Bildtext Moderatledaren Ulf Kristersson
Bild: Patrik C Österberg / IBL

Den politiska låsningen är ovanlig i Sverige och det finns ingen praxis för hur talmannen ska gå tillväga i det här läget. Sannolikt är ändå att det antingen är Centerledaren Annie Lööf som får uppdraget eller att uppdraget går tillbaka till Moderatledaren Ulf Kristersson.

Rekordlångsam regeringsbildning i Sverige

Ulf Kristersson var den som först fick möjligheten att bilda regering, men han kastade in handduken efter knappt två veckor.

Centerpartiet gjorde ett bra val och det finns spekulationer om att Annie Lööf kan bilda en mittenregering och få stöd i riksdagen av både Socialdemokraterna och Moderaterna. Lööf har ändå själv sagt att hon inte vill bli statsminister och att hon fortfarande stöder Ulf Kristersson.

En tredje möjlighet är att talmannen helt enkelt väntar med att utse någon ny regeringssonderare och låter det gå några dagar innan han ger besked.

Talmannen väntas nu sätta mera press på partiledarna och att det småningom behöver bli omröstningar i riksdagen om olika regeringsförslag. Hittills har det inte blivit någon omröstning och det krävs fyra omröstningar i riksdagen innan det blir extraval.

Det har gått nästan sju veckor sedan valet i Sverige och regeringsbildningen går sällsynt trögt. I snitt brukar regeringsbildningen ta bara sex dagar, men nu har den redan tagit femtio dagar.

Diskussion om artikeln