Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Angela Merkel: Jag fortsätter perioden till slut men ställer inte upp som kandidat i valet av förbundskansler år 2021

Från 2018
Uppdaterad 29.10.2018 15:17.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnar katedralen i Berlin.
Bild: EPA-EFE/Carsten Koall

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelade i dag att hon inte kommer att ställa upp för omval som ledare för det kristdemokratiska partiet CDU.

Merkel sade att hon inte står till förfogande då kristdemokraterna håller partikongress i december.

Beskedet förebådar en nedtrappning av hennes 13 år långa era av dominans i den europeiska politiken.
Merkels meddelande kom efter att CDU backat stort i ytterligare ett förbundsstatsval.CDU tappade kring tio procentenheter i valet i Hessen i helgen.

Merkel tänker inte handplocka någon efterträdare

Angela Merkel bekräftade under en presskonferens i dag rapporter om att hälsominister Jens Spahn och CDU:s generalsekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer båda har meddelat om sitt intresse för partiledarposten.

Merkel sade också att hon inte tar ställning för någon kandidat i valet.

Sitter fjärde perioden som förbundskansler till slut

Merkel konstaterade vidare att hon nu sitter sin fjärde och sista period som förbundskansler.

- Jag ställer inte längre upp som kandidat i valet av förbundskansler år 2021, och inte heller som kandidat för förbundsdagen.

Merkel sade också att hon inte tänker söka sig till några andra politiska uppdrag.

Valet i Hessen ett test för Merkel

Valet i Hessen sågs som något av ett test för Merkel och hennes regering.

Vid sidan av stigande boendekostnader, trafikproblem och utbildningsfrågor har de senaste månadernas kaotiska regeringspolitik i Berlin varit en av de mest centrala frågorna för CDU.

Merkel leder en bräcklig regeringskoalition bestående av CDU, det bayerska systerpartiet CSU och socialdemokraterna SPD.

Redan i delstatsvalet i Bayern för två veckor sedan förlorade både de bayerska kristdemokraterna och socialdemokraterna stort och nu såg man samma trend också i Hessen.

- Det dåliga resultatet är framför allt en följd av regeringspolitiken i Berlin, sade SPD-chefen Andrea Nahles i går. Hon sade också att det tillstånd som förbundskansler Merkels regering för tillfället befinner sig i är allt annat än acceptabelt.

Den kristdemokratiske spetskandidaten och nuvarande regeringschefen i Hessen Volker Bouffier anser att om folk är missnöjda med regeringen i Berlin så handlar det inte så mycket om det politiska innehållet utan om att ingen vet om vad regeringen egentligen har gjort.

Med det här syftar han på de ständiga regeringsinterna striderna om till exempel flyktingpolitiken och fallet med spionchefen Maassen.

Angela Merkel

  • Föddes 1954 och växte upp i det dåvarande Östtyskland.
  • Gick med i CDU 1990, två månader före Tysklands återförening. Samma år valdes hon in i förbundsdagen (parlamentet).
  • Satt under åren 1991–1998 i den tyska regeringen. Först ansvarade hon för kvinnofrågor och ungdomsfrågor och därefter var hon miljöminister.
  • Valdes år 2000 till ordförande i CDU, och efter valet 2005 blev hon Tysklands första kvinnliga förbundskansler (regeringschef).

Källa: Nationalencyklopedin

Diskussion om artikeln