Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart är det slut med nollräntan spår Nordea – bolåneräntorna börjar stiga i vår

Från 2018
Nycklar till bostad
Bild: Mostphotos

Nu börjar räntorna på bostadslån stiga. Redan i vår måste låntagarna förbereda sig på att bostadslånen blir dyrare, bedömer Nordea.

Den långa perioden med nollränta är över och den vanligaste bolåneräntan - 12 månaders euribor - blir en plusränta.

Europeiska centralbanken väntas väntas höja räntan i slutet av nästa år men i Finland kommer det att synas tidigare, förutspår ekonomen Olli Kärkkäinen.

Ett lån på 120 000 euro kommer att bli över 100 euro dyrare per månad om räntan stiger med två procentenheter

Räntehöjningen väntas drabba finländska låntagare snabbare än låntagare i andra länder. Över 90 procent av finländarna har sina bostadslån bundna till rörliga räntor.

Enligt Kärkkäinens beräkningar kommer exempelvis ett lån på 120 000 euro att bli över 100 euro dyrare per månad om räntan stiger med två procentenheter.

Nordea: Utvecklingen på bostadsmarknaden en besvikelse

Enligt Nordea har bostadsmarknaden i år utvecklats svagare än väntat.

Trots att sysselsättningen, köpkraften och konsumenternas förtroende har utvecklats i positiv riktning så har bostadsmarknaden levt en tynande tillvaro.

Efter den stillsamma sommaren har det funnits förväntningar på att marknaden skulle kvickna till under hösten. Men det har man åtminstone inte hittills kunnat se.

- Man ser ändå en klar polarisering mellan stora och små bostäder. Det är priset på ettor som stiger. Bakgrunden till det är att bostadsinvesterare länge har riktat in sig på små bostäder, säger Kärkkäinen.

Mätning av avstånd i bostad
Bild: Lehtikuva

Diskussion om artikeln