Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talmannen Andreas Norlén utser ingen ny sonderingsperson – tänker själv ta en mer aktiv roll

Från 2018
Uppdaterad 29.10.2018 17:58.
Moderaten Andreas Norlén.
Bildtext Talmannen Andreas Norlén
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Talmannen Andreas Norlén meddelade i dag att ingen ny sonderingsperson utses i Sverige, och att han själv nu vill ta en mer aktiv roll.

Talmannen Andreas Norlén har under dagen träffat alla partiledare i tur och ordning.

Under en presskonferens meddelade han att han inte just nu delar ut något nytt sonderingsuppdrag eftersom de tidigare inte har lett till några framsteg.

Nu tänker han själv ta en mer aktiv roll.

- Jag utesluter inte att ytterligare sonderingsuppdrag kan bli aktuella även i närtid men inte i dag.

Norlén säger att han vill sätta fokus på de regeringsalternativ som ett eller flera partier satt upp på sin topplista för att själv få en bild av hur partiledarna diskuterar med varandra om de olika alternativen.

- Jag kommer därför att bjuda in partiledarna gruppvis utifrån hur olika regeringsalternativ ser ut, säger Andreas Norlén.

Enligt Norlén kommer den första rundan med samtal om fyra olika regeringskonstellationer att äga rum i morgon.

- Jag kommer att ha fortsatta överläggningar även med Åkesson (SD) och Sjöstedt (V) även om ingen vill regera i koalition med dessa partier.

Stefan Löfven gav upp

Socialdemokraten Stefan Löfven meddelade tidigare i dag att han inte lyckats bilda en regering i Sverige.

Löfven hade två veckor på sig att försöka bilda en regering. Han försökte få till stånd en blocköverskridande regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna, men båda partierna har hållit fast vid att inte bryta sig loss ur borgerliga Alliansen.

Rekordlångsam regeringsbildning i Sverige

Den politiska låsningen är ovanlig i Sverige.

Det har gått nästan sju veckor sedan valet i Sverige och regeringsbildningen går sällsynt trögt. I snitt brukar regeringsbildningen ta bara sex dagar, men nu har den redan tagit femtio dagar.

Talmannen väntas nu sätta mera press på regeringssonderingarna. Det kan småningom bli omröstningar i riksdagen om olika regeringsförslag. Hittills har det inte blivit någon omröstning och det krävs fyra omröstningar i riksdagen innan det blir extraval.

Källor: SVT , SR

Diskussion om artikeln