Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efter intensiv diskussion bytte skolan princip – nu är det mobilfritt på rasterna

Från 2018
Uppdaterad 30.10.2018 11:04.
Nicke Wulff.
Bildtext Nicke Wulff säger att han inte är för förbud, men att man nu gick in för mobilfria skoldagar.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Cygnaeus skola i Åbo sällar sig till skaran av skolor som inför mobilförbud. Förhoppningen är eleverna ska vara lugnare och bättre på att koncentrera sig.

Under höstterminen har varannan vecka varit mobilfri i Cygnaeus skola. Från och med nu är det helt mobilfritt och det gäller åtminstone ända till jullovet i skolan med klasser från ettan till sexan.

Skolans rektor Nicke Wulff säger att det under en längre tid diskuterats kring mobiler i skolan och att de testat på olika saker. Det har varit fritt att använda mobiler, det har varit mobilfria veckor, mobilfritt varannan vecka och nu alltså helt mobilfritt under resten av året.

Cygnaeus skola i Åbo.
Bildtext Cygnaeus skola i Åbo.
Bild: Yle/Lotta Sundström

– Det har varit ett önskemål från föräldrahåll. Vi hade en stor enkät och fick kring 270 svar. Ungefär hälften var för ett förbud under rasterna och vi beslöt efter diskussioner med eleverna och lärarna att fram till jul har vi mobilfritt ute på skolgården.

Eleverna ersätter spelandet med motion

I och för sig är det ju en bra sak att barn rör på sig mera, men personligen tycker jag om att använda telefonen, så jag skulle hellre ha det så att man kan använda den. Det säger Emil Kataja som går i sjätte klass.
Hans klasskompisar Emil Siro, Karl Koskinen och Anton Östermark säger att förbudet är bra. De blir förhoppningsvis mera motion på skolgården, säger de. De säger att de använder mobilerna för sociala medier, för spela och för att titta på Youtube.

Wulff är säker på att riktigt alla elever inte är nöjda med förbudet. Det blir en utmaning att hitta på vad eleverna kan göra istället. Vi hoppas att det lugnar ner eleverna. De kan vara ganska upp i varv efter en rast då de spelat på mobilen, säger han.

Svårt kolla vad eleverna gör med mobilerna

Trots förbudet får eleverna ha mobilerna med sig, men inte använda dem under skoltid. Om de gör det, så blir det ett fostrande samtal med klassläraren och föräldrarna får ett meddelande.

– Det är som en ordningsregel bland andra. Vi kommer gemensamt överens om saker och då kan vi förvänta oss att alla följer reglerna.

Mobiltelefon förbud
Bildtext Elevernas mobiler ska i framtiden hållas i väskan, inte framme.
Bild: Originalbild: Camilla Fagerholm/Yle

Cygnaeus skola är inte den första som går in för mobilförbud, flera andra skolor har testat det tidigare. Förbudet ska utvärderas efter ett tag. För skolans del är svårigheten att kunna kontrollera vad eleverna gör på rasterna med sina telefoner.

- Vi kan inte kontrollera att de yngre barnen inte hänger med de äldre och ser på vad de spelar och gör med mobilerna, säger Wulff.