Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA sätter in över 5 000 soldater för att stoppa migranterna – valfläsk, säger Fox News

Från 2018
Honduraner i en andra större migrantkaravan vadade över floden Suchiate, från Guatemala till Mexiko på måndagen 29.10.
Bildtext Honduraner i en andra större migrantkaravan vadade över floden Suchiate, från Guatemala till Mexiko på måndagen 29.10.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

Hela 5 200 amerikanska soldater skickas redan den här veckan till gränsen mot Mexiko för att stoppa migranter att ta sig in i USA. Den mest omtalade migrantkaravanen kommer inte att nå gränsen ännu på flera veckor – men mellanårsvalet är redan nästa vecka.

På måndag kväll berättade USA:s försvarsministerium Pentagon om en massiv militär mobilisering vid gränsen mot Mexiko - den största på flera decennier.

Redan i våras skickade president Donald Trump 2 100 medlemmar av USA:s nationalgarde till gränsen som stöd för gränsvakterna. Men nu ska de alltså få sällskap av 5 200 soldater, av vilka 800 redan är på väg till Texas. Resten av dem ska till gränstrakterna i Texas, Kalifornien och Arizona.

Enligt general Terrence O Shaughnessy ska de här soldaterna finnas vid gränsen redan i slutet av veckan. De är beväpnade och utrustade med helikoptrar, flygplan och kilometervis med taggtråd.

- Presidenten har klargjort att gränssäkerhet är nationell säkerhet, sade O'Shaughnessy på en presskonferens.

Medlemmar av den första större migrantkaravanen i staden Pijijiapan, Chiapas i Mexiko i slutet av förra veckan.
Bildtext Medlemmar av den första större migrantkaravanen i staden Pijijiapan, Chiapas i Mexiko i slutet av förra veckan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den första och mest uppmärksammade karavanen med centralamerikaner som nu vandrar mot USA:s gräns befinner sig fortfarande i Chiapas-Oaxaca-området i södra Mexiko. Det beräknas ta flera veckor innan den når gränsen.

I den ingår nu ungefär 3 500 människor, men den krymper stadigt. Många har valt att stanna i Mexiko och söka asyl där, andra har vänt hemåt på grund av de svåra förhållandena i karavanen.

Migranter vadar över gränsfloden Suchiate mellan Guatemala och Mexiko på måndagen 29.10.
Bild: AFP / Lehtikuva

En andra grupp på ungefär 3 000 personer finns vid gränsen mellan Guatemala och Mexiko. Många av dem tog sig över gränsfloden där på måndagen.

Det här är en invasion av vårt land och vår militär väntar på er!

Donald Trump

Många amerikanska bedömare menar att det inte är en tillfällighet att soldaterna skickas till gränsen mot Mexiko just den här veckan, inför nästa veckas mellanårsval.

De anser att det är ett led i Trumps försök att leda väljarnas uppmärksamhet mot invandringsfrågan före de går till valurnorna.

På måndagen twittrade Trump om karavanen igen och han ville understryka inslaget av kriminella bland migranterna.

"Många gängmedlemmar och några väldigt onda människor har blandat sig i karavanen som är på väg mot den södra gränsen. Gå tillbaka tack, ni kommer inte att beviljas inträde i USA om ni inte går igenom den lagliga processen. Det här är en invasion av vårt land och vår militär väntar på er!”, skrev Trump.

Till och med Fox News ställer sig tveksam

Till och med en del kommentatorer vid Trumps favoritkanal Fox News ifrågasatte behovet av den stora militärstyrkan vid gränsen mot Mexiko.

- Det är en vecka till valet i morgon och det är vad det här handlar om. Det finns ingen invasion. Ingen kommer för att ta er. Det finns ingenting att oroa sig för, sade nyhetsankaret Shepard Smith i Fox News på måndag kväll.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC, New York Times, Washington Post