Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina återupptar handeln med noshörnings- och tigerdelar - tillåts bland annat i alternativ medicin

Från 2018
Uppdaterad 30.10.2018 09:54.
Sydafrikanska veterinärer plåstrar om noshörning som lämnats att dö av tjuvjägare som först huggit av norshörningens horn. Bilden är tagen den 20 augusti 2015 i Bela Bela, norr om Johannesburg.
Bildtext Sydafrikanska veterinärer plåstrar om en noshörning som lämnats att dö av tjuvjägare som först huggit av norshörningens horn. Bilden är tagen den 20 augusti 2015 i Bela Bela, norr om Johannesburg.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kina meddelade på måndagen att man lättar på restriktionerna gällande handeln med noshörnings- och tigerdelar. Djurskyddsorganisationer oroar sig för att efterfrågan åter igen kommer att öka.

Kinesiska regeringskällor uppger att handeln med noshörnings- och tigerdelar ska vara kraftigt reglerad. Den ska bara tillåtas under "speciella omständigheter", i samband med vetenskaplig forskning, försäljning av kulturella kvarlevor, medicinsk forskning eller alternativ medicin.

Bara läkare vid sjukhus som godkänts av den kinesiska myndigheten för traditionell kinesisk läkekonst ska tillåtas att använda pulver av noshörningshorn och tigerben.

Kina förbjöd handel med noshörningshorn och tigerben 1993, men handeln har fortsatt på den svarta marknaden och varorna har ofta kommit in via Vietnam.

Beslutet om att tillåta handel igen befaras öka efterfrågan.

– Det här kan leda till att den legala handeln blir en täckmantel för den illegala handeln, men också riskerar det att stimulera efterfrågan som redan var på nedgång sedan handeln förbjöds, säger Margaret Kinnaird vid Världsnaturfonden WWF.

En tiger hane
Bild: Yle/Carolina Husu

Kris för de otrotningshotade arterna

På tisdagen larmade WWF om krisläge för världens ryggradsdjur. Antalet ryggradsdjur har minskat med 60 procent på 40 år som ett resultat av överkonsumtion, förändring i jordbruket och markanvändning, samt befolkningens köttätande.

WWF anser att Kinas beslut om att lindra förbudet är ett bakslag för de utrotningshotade djuren.

– Beslutet förvirrar lagstiftare och konsumenten gällande vad som är tillåtet och vad som inte är det. Det här kommer att bidra till att handeln av tiger och noshörning ökar, kommenterar Rachel Nuwer, som skrivit en bok om skyddandet av utrotningshotade arter, till BBC.

Endast få arter kvar

I dag finns det fem noshörningsarter kvar, vilka alla är utrotningshotade. Trubbnoshörningen och spetsnoshörningen lever i Afrika, medan indiska noshörningen, javanoshörning och sumatranoshörningen förekommer i Asien.

I genomsnitt fäller tjuvjägare tre noshörningar per dag.

Det finns under 4000 tigrar kvar. Antalet har sjunkit med 97 procent under de senaste hundra åren. Tidigare kunde man hitta tigrar från Turkiet till östra Ryssland, men i dag lever tigrarna kvar i ett tiotal länder i Asien.

Källor: AFP, BBC. WWF

Diskussion om artikeln