Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lion Air-planet hade tekniska problem under sin näst sista flygning – nästan tre timmar sen start och passagerare talade om underligt motorljud

Från 2018
Uppdaterad 30.10.2018 15:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Letandet fortsätter efter flygplanskrash i Indonesien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lion Air-planet som störtade i havet i måndags hade tekniska problem under sin föregående flygning, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Planet hade haft tekniska problem, exempelvis hade flyghastighetsmätarna varit opålitliga, säger chefen för den nationella trafiksäkerhetskommittén i Indonesien, Haryo Satmiko, på tisdag.

Utöver hastigheten hade planet problem med flyghöjden.

Satmiko syftar till det störtade Lion Air-planets föregående flygning från Denpasar på Bali till Jakarta på söndag kväll.

Det indonesiska flygbolagets Boeing 737 MAX 8 störtade i havet på måndag 13 minuter efter att det lyft från Indonesiens huvudstad Jakarta. Den planerade rutten gick till staden Pangkal Pinang på ön Bangka, öster om Sumatra.

karta över platsen där flygolyckan inträffade
Bild: Yle

Strax innan planet försvann från radarn hade piloten bett om tillstånd att få återvända till Jakarta. Efter att flygledningen givit tillståndet tappade de kontakten med planet.

Det fanns 189 passagerare ombord varav 10 hörde till besättningen. Alla personer ombord omkom när planet störtade.

Orsaken till olyckan är ännu oklar

Myndigheterna i Indonesien kräver att alla Boeing 737 MAX-plan nu ska undersökas. Planen får användas normalt i flygtrafiken.

Enligt säkerhetskommittén kommer olycksutredningen att fokusera på diskussioner med både piloten som flög planet till Jakarta på söndag kväll och teknikern som arbetade med planet mellan de två sista flygningarna.

Experter från Boeing kommer att anlända till Indonesien på onsdag för att hjälpa till med utredningen.

Olyckutredning efter kraschen.
Bildtext Olycksutredningen är i full gång och ett tiotal kroppar har hittatts i havet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt olycksutredare Ony Suryo Wibowo är orsaken till kraschen fortfarande oklar. Varken själva vraket ellet planets färdskrivare har ännu hittats.

Planet som störtade togs i bruk den 15 augusti i år, rapporterar Lion Air. Det hade alltså bara varit i bruk i två månader.

Passagerarna var oroliga

Två passagerare som var ombord på planets näst sista flygning, den från Denpasar till Jakarta, uppgav på sociala medier att de varit oroliga. Enligt passagerarna hade planet problem med luftkonditioneringen, belysningen och var nästan tre timmar sent i starten.

Lion airs flugplan i luften
Bildtext Lion Air är ett relativt ungt flygbolag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den indonesiska tv-värden Conchita Caroline skriver i ett inlägg på sociala medier att både hon och andra medpassagerare var arga över de stora förseningarna.

Enligt henne informerades inte passagerarna ordentligt om orsakerna till förseningarna. När flyget efter en lång väntan äntligen var på väg att lyfta måste det återvända till parkeringsplatsen för ytterligare undersökningar.

Caroline skriver också att hon under flyget var orolig över motorljudet som hon tyckte lät konstigt.

Det finns ännu inga bevis för att problemen passagerarna noterat under den föregående flygningen skulle ha ett samband med olyckan i måndags.

Information om att Boeing 737 MAX-planen ska undersökas samt en korrigering om att planets färdskrivare inte ännu hittats lades till i artikeln klockan 14.55.

Diskussion om artikeln