Turkiet bryter mot avtal om skyddszon i Syrien – inledde offensiv mot USA-stödda kurder öster om Eufrat
Både Syrien och Ryssland befarar att Turkiet bryter mot avtalet om en demilitariserad zon i provinsen Idlib, som Turkiet och Ryssland undertecknade i Sotji i september.
Farhågorna väcktes efter att president Recep Tayyip Erdoğan på tisdagen meddelade att Turkiet har inlett en ny offensiv mot kurder öster om floden Eufrat i norra Syrien.
Erdoğan sade i ett tal inför det styrande partiets parlamentsledamöter att "en heltäckande och effektiv operation" har inletts mot den proamerikanska kurdiska milisgruppen YPG. Milisgruppen har varit USA:s främsta bundsförvant i kampen mot terrorgruppen IS i norra Syrien.
- Snart kommer vi att falla på dem med ännu mer omfattande och effektiv styrka, hotade Erdoğan endast tre dagar efter ett toppmöte i Istanbul där Tyskland, Frankrike, Ryssland och Turkiet samlades för att diskutera läget i Syrien.
Terroristerna är fortfarande kvar i området med sina vapen vilket är ett tecken på Turkiets ovilja att uppfylla sina åtaganden
― Walid al-Moualem, Syriens utrikesminister
I Istanbul lät dem som om toppmötesdeltagarna eftersträvade en hållbar vapenvila för att förhindra en regeringsoffensiv som kunde leda till en humanitär katastrof och en ny massflykt från norra Syrien.
Det finns över 3 miljoner syrier i landets sista, stora rebellkontrollerade område och FN har länge oroat sig för deras öde om och när regeringen inleder en storoffensiv.
"Slutlig offensiv"
Den turkiska presidenten varnade i fredags för en förestående "slutlig offensiv" mot YPG-milisen, som redan har drivits bort från en del av sina ställningar väster om floden Eufrat i provinsen Aleppo.
Dagen efter, på lördagen, diskuterades alltså läget i Syrien i Istanbul och på söndagen angrep turkiska styrkor för första gången kurdiska ställningar öster om floden Eufrat, som traditionellt har utgjort en gräns mellan kurdiska och arabiska områden i norra Syrien.
Syrien anklagade Turkiet på tisdagen för att strunta i avtalet om en demilitariserad buffertzon i norra Syrien, vilket Turkiet avvisade omedelbart.
- Terroristerna är fortfarande kvar i området med sina tunga vapen vilket är ett tecken på Turkiets ovilja att uppfylla sina åtaganden, sade Syriens utrikesminister Walid al-Moualem, som alltså talade om islamistrebeller som hotar att fortsätta sin kamp mot regeringen ända in i det sista.
- För tillfället har vi inga problem med att förverkliga avtalet, kontrade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu, medan Ryssland försökte balansera mellan de två tvistande utrikesministrarna.
Den ryska presidentens talesman Dmitri Peskov försäkrade att Turkiet gör sitt bästa "men att allt inte går som planerat."
USA, som stöder kurderna med flera tusen elitsoldater i norra Syrien, har inte ännu uttalat sig officiellt om de senaste händelserna.
Turkarna och amerikanerna, har grälat i månader om kurdernas öde, men president Donald Trump verkar ännu i det här skedet ha gett försvarsministeriet Pentagon fria händer att stöda den kurdiska milisen, som bland annat är känd för sina kvinnobrigader och jämställdhetsideal.
Långvarig turkisk strategi
Enligt Sotji-avtalet skulle man bilda en demilitariserad zon nära den turkiska gränsen för att skydda utsatta civila.
Tahrir al-Sham, den största rebellgruppen i området, skulle dra bort sina vapen från buffertzonen i Idlib, medan Turkiet, dess syriska bundsförvanter samt Ryssland skulle se till att alla respekterar avtalet.
Inget av det har ändå hänt. Islamistrebellerna är fortfarande kvar i området där Turkiet fick tillstånd att bilda 12 militärbaser, medan Turkiet alltså angriper kurder öster om Idlib.
Det finns också styrkor från Syrien, Iran och Ryssland i området och läget är därför ytterst eldfängt.
Erdoğan verkar nu vara fast besluten om att ytterligare öka Turkiets inflytande i norra Syrien, som det invaderade för över ett år sedan, tillsammans med sina arabiska, sunnimuslimska allierade i den så kallade Fria syriska armén.
Turkarna intog tidigare i år den kurdiska enklaven Afrin och har nu lagt under sig ett 4 000 kvadratkilometer stort område i Syrien, medan YPG fortfarande kontrollerar två andra självstyrda enklaver längre österut vid den långa gränsen mellan Turkiet och Syrien.
YPG kontrollerar också den strategiskt viktiga staden Manbij, väster om Eufrat, trots att USA lovade Turkiet att kurderna skulle retirera till den östra sidan av floden.
- Turkarna vill inta staden, medan USA vill bilda gemensamma patruller och spelregler i området. Det är mycket som ännu måste klargöras, bland annat om det i sista hand blir USA som tar ansvaret för säkerheten kring Manjib, säger den amerikanska forskaren Aaron Stein.
YPG är nära allierad med det Kurdiska arbetarpartiet PKK och turkarna betraktar bägge grupper som terroristgrupper och dödliga fiender som inte kan tillåtas utgöra ett hot mot Turkiet från baser i Syrien.