Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sydvästra Finlands polisinrättning får tydliga direktiv: arbetsplatsmobbningen måste bort

Från 2018
Uppdaterad 30.10.2018 15:30.
Polisbil.
Bildtext Polisen måste vidta åtgärder mot arbetsplatsmobbning.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Sydvästra Finlands polisinrättning uppmanas att vidta åtgärder för att få bort mobbning vid arbetsplatsen. Åtgärderna skall rapporteras skriftligt senast i januari 2019.

Det meddelar regionförvaltningsverket som tog emot två anmälningar om osakligt beteende av poliser i sommar. Båda fallen kopplades till en högt uppsatt polischef som jobbar vid polisinrättningen i sydvästra Finland.

Utredningen vid regionförvaltningsverket visar att det finns skäl att misstänka arbetsledningen för att ha betett sig osakligt mot sina kolleger.

Källor har berättat för Yle att arbetsplatsmobbningen har pågått under flera år. Flera poliser har sagt att stämningen har varit dålig och att arbetsledaren ofta har skrikit, bråkat och hotat med uppsägning.

Närbild på polisens vapensymbol på en polismans ärm.
Bildtext Det är framför allt kvinnliga poliser som har behandlats ojämlikt.
Bild: Yle/ Nora Engström

Under sommaren lämnade två poliser in klagomål till regionförvaltningsverket och den ena ledde till en utredning kring arbetsplatsmobbing. I utredningen framgår det framför allt att kvinnor inte har bemötts på ett jämlikt sätt.

Centralkriminalpolisen är också inkopplad i fallet på begäran av åklagarämbetet. Det handlar om en utredning som eventuellt utmynnar i en förundersökning.

Yle har inte fått tag på polischeferna för en kommentar.

Diskussion om artikeln