Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg firar 70 år av skolmat med hönsfrikassé och leverlåda - i framtiden serveras kanske insekter och larver

Från 2018
Uppdaterad 31.10.2018 21:44.
Två pojkar sitter och äter skolmat i en matsal.
Bildtext Femmorna Pontus och Lucas åt hönsfrikassé i skolan på tisdagen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Gamla traditionella maträtter och så en titt på framtiden. Skolelever och dagisbarn i Raseborg äter den här veckan mat som inte vanligtvis står på matsedeln.

Med specialmenyn vill kosthållet i staden uppmärksamma att det är 70 år sedan skolmat började serveras i de finländska skolorna.

På måndagen serverades leverlåda, en maträtt som var vanlig i skolmatsalen på 1970-talet men som numera strukits från menyerna i flera skolor.

Det är kycklingsås och potatis

Elev i Seminarieskolan beskriver hönsfrikassé

På tisdagen var det hönsfrikasséns tur att göra comeback i skolmatsalen i Seminarieskolan. Det var en ny upplevelse för femmorna Ian, Kevin, Pontus och Lucas.

Två pojkar, Ian och Kevin, sitter i en skolmatsal.
Bildtext Femteklassarna Ian och Kevin har inget emot hönsfrikassé på skolmatsedeln 2018.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Det är kycklingsås och potatis, beskriver Ian maträtten. Varken han eller Kevin skulle ha något emot att äta det oftare.

Hon minns hur kökspersonalen tidigare både kokade och benade hönorna

Lucas tycker också maten smakar helt okej. Pontus däremor ger tummen ner till 1980-talets typiska maträtt.

- Tur att man inte levde då, konstaterar han.

Svårt att tillreda hönsfrikassé som på 80-talet

Det är länge sedan hönsfrikassé tillreddes i Seminarieskolans kök. Ungefär 20 år, tror Kate Modig som tillrett skolmat i 40 år.

Hon minns hur kökspersonalen tidigare både kokade och benade hönorna. På tisdagen användes kycklingfilé.

Hönsfrikassé och potatis uppdukat i stora kärl av metall.
Bildtext Hönsfrikassén år 2018 görs på kycklingfilé och inte på en hel höna.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Det är inte möjligt att laga hönsfrikassé på samma sätt i dag när personalen har krympt och antalet elever ökat.

- Vi har fått improvisera en del men det har lyckats ganska bra, säger hon.

Framtidens mat är vegetarisk

På onsdag serveras laxsoppa i skolorna i Raseborg. Rätten var vanlig i skolmatsalarna på 1990-talet.

På torsdag blir det kebab i tomatsås som började dyka upp på matsedeln på 2000-talet.

Några personer tar åt sig mat från en buffé där det finns råkostsallad, potatis och kycklingsås.
Bildtext Skolmat har serverats i 70 år i Finland.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Fredagens mat är från framtiden och då serveras spagetti sin carne, det vill säga en vegetarisk version av spagetti och köttfärssås.

Femteklassaren Ian äter väldigt sällan vegetarisk mat. Hemma hos Kevin är det vanligare eftersom hans mamma är vegetarian.

- Det smakar som helt vanligt kött, förklarar Kevin.

Egentligen borde vi ha ännu mera vegetariskt

Köksanställd vid Seminarieskolan

Vegetarisk mat serveras ganska ofta i skolan, konstaterar Kate Modig. Spenatplättar till exempel.

- Ärtsoppan lagar vi vegetarisk i dag. Egentligen borde vi ha ännu mera vegetariskt, anser Modig.

Köksan Kate Modig står vid en ugn i ett skolkök.
Bildtext Kate Modig har tillrett skolmat i 40 år. Hon tror att hennes kollegor i framtiden kokar mer vegetarisk mat än vad man gör i dag.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Fredagens spagetti sin carne lagas på soja. Den kommer att se ut som vanlig köttsås.

- Det ska bli intressant att se om de märker att det är utan kött.

Småkryp och spagetti

Vad kommer då framtidens skolmat att bestå av? Pontus tror att spagettin fortfarande kommer att ha sin plats i skolmatsalen.

- Vegetariskt och småkryp, gissar Lucas.

Kate Modig är inne på samma linje.

- Kanske vi får börja servera lite insekter och larver. Man vet aldrig, säger hon.

Diskussion om artikeln