Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dansk polis: Iransk underrättelsetjänst planerade attentat i Danmark

Från 2018
Uppdaterad 30.10.2018 23:07.
Polisen blockerade vägen under den pågående biljakten 23 september, där iransk underrättelsetjänst anklagas för att ha planerat ett mord.
Bildtext Dansk polis spärrade av bland annat Öresundsbron den 28 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Danmark anklagar Irans säkerhetstjänst för att ha förberett en attack mot en dansk medborgare i Danmark. Fallet hänger ihop med den jätteinsats som stängde stora delar av Danmark den 28 september.

En norsk man med iranska rötter misstänks ha kopplingar till fallet. Han greps i Göteborg den 21 oktober misstänkt för inblandning i den planerade attacken.

Mannen misstänks för spionage och försök till mord, och har utlämnats till Danmark.

Iran planerade attack i Danmark - målet en iransk oppositionsgrupp

Målet för den attack som Iran misstänks för är en medlem i en iransk oppositionsgrupp. Iran anklagar gruppen för ett terrordåd som dödade 25 personer i september.

Iran har anklagat Danmark för att ge fristad åt terrorister.

Mystisk operation genomfördes den 28 september - bland annat Öresundsbron stängdes av

Den 28 september genomförde dansk polis en massiv operation, och stora delar av Danmark stängdes av. All trafik över Öresundsbron avbröts.

Dansk polis jagade då en bil som var inblandad i den misstänkta komplotten.

Den danska polisen har tidigare hävdat att det var fråga om en kidnappning, och att man spanade efter en svenskregistrerad Volvo som tre misstänkta personer hade använt.

Men nu uppger alltså den danska säkerhetspolisen (PET) att det var misstankar om ett planerat attentat mot exiliranier i landet som låg bakom det stora danska polispådraget.

"Fullständigt oacceptabelt"

Den danska säkerhetstjänsten ser allvarligt på fallet, och konstaterar att det är en mycket ovanlig situation att en utländsk säkerhetstjänst planerar ett attentat i Danmark.

Enligt den danske utrikesministern Anders Samuelsen kommer Danmark att vidta vidare åtgärder gentemot Iran. Danmark vill att EU inför nya och hårdare sanktioner mot landet.

Ärendet kommer dessutom att lyftas i EU-sammanhang, säger Samuelsen.

- Vi är i nära kontakt med flera likasinnade länder i frågan om olovliga aktiviteter av iransk underrättelsetjänst i Europa.

Samuelsen säger att de misstänkta planerna om ett attentat är "fullständigt oacceptabla".

- Jag kan inte beskriva nog hur allvarligt det här är. Det har vi gjort klart för den iranske ambassadören, säger han i ett pressmeddelande.

Kallar hem Danmarks ambassadör i Iran

Under en presskonferens på tisdagskvällen sade utrikesminister Samuelsen att man kommer att kalla hem Danmarks ambassadör från den iranska huvudstaden Teheran.

- Det är ett mycket allvarligt diplomatiskt steg, säger Samuelsen.

Irans utrikesminister förnekar alla anklagelser om planerna på ett attentat i Danmark.

Källor: DN, SR,TT, SVT, DR, STT