Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Shaun Whites halloweendräkt upprörde – snowboardstjärnan ber nu om ursäkt av Special Olympics

Från 2018
Shaun White.
Bildtext Shaun White vann sitt tredje OS-guld i Pyeongchang.

Shaun Whites val av halloweendräkt träffade inte mitt i prick. Snowboardsuperstjärnan fick skarp kritik av Special Olympics efter att ha klätt ut sig till en filmkaraktär med intellektuell funktionsnedsättning.

Den trefaldige OS-guldmedaljören i halfpipe firade halloween utklädd till karaktären Simple Jack som är bekant från filmen Tropic Thunder med Ben Stiller i huvudrollen.

White delade själv en bild av sig som Simple Jack på Instagram, men han tog bort den efter att ha kritiserats av Special Olympics, en internationell idrottsorganisation för människor med intellektuell funktionsnedsättning.

– Vi är väldigt besvikna över att Shaun White, en hyllad olympier, har valt en kostym som är så kränkande och sårande, sade en representant för Special Olympics enligt TMZ Sports.

– Funktionsnedsättning är inget skämt. Vi hoppas att Shaun White och många andra skulle förstå att saker som detta förstärker stereotypier och leder till diskriminering.

Ber om ursäkt

White reagerade snabbt på kritiken och tog bort bilden från sitt Instagramkonto. Han delade också en text där han medgav att han handlat fel och bad om ursäkt.

– Jag ber om förlåtelse av alla i Special Olympics-gemenskapen för mitt misslyckade val att halloweendräkt. Jag fattade beslutet i sista minuten och det gick fel.

– Det var rätt av Special Olympics att kritisera mig. De gör ett fantastiskt arbete genom att stöda så många fina atleter och jag är ledsen över att han handlat så respektlöst. Jag lärde mig min läxa, skriver White.

Tropic Thunder hade premiär år 2008 och redan då riktades det kritik mot filmen på grund av karaktären Simple Jack och det nedsättande språkbruket.

Diskussion om artikeln