Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Risk för blodbad i populära resmålet Sri Lanka – det här handlar krisen i landet om

Från 2018
Uppdaterad 30.10.2018 21:04.
En kvinna går förbi en vägg täckt av planscher på president Sirisena och nya premiärministern Rajapaksa
Bildtext En kvinna går förbi en vägg täckt av planscher på president Sirisena och nya premiärministern Rajapaksa
Bild: EPA-EFE/M.A.PUSHPA KUMARA

Sri Lanka befinner sig i djup politisk kris. Landet har två premiärministrar, ett parlament som inte får sammanträda och upprörda demonstranter på gatorna.

Tiotusentals personer samlades på tisdagen i centrum av Sri Lankas största stad Colombo för att demonstrera mot presidentens beslut att avsätta landets premiärminister Ranil Wickremesinghe.

Demonstrationen hölls utanför premiärministerns residens där Wickremesinghe har befunnit sig sedan president Maithripala Sirisena avsatte honom på fredagen.

Tidigare rival

Presidenten utsåg i stället sin tidigare rival, ex-president Mahinda Rajapaksa, till ny premiärminister.

Samtidigt gav presidenten order åt parlamentet att inte sammanträda före den 16 november, sannolikt för att ge Rajapaksa tid att samla parlamentariskt stöd.

Ex-president  Mahinda Rajapakse överlämnar dokument till president Maithripala Sirisena.
Bildtext Ex-president Mahinda Rajapakse och president Maithripala Sirisena.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den avsatta regeringen verkar för tillfället ha parlamentets stöd, men det är möjligt att presidenten och Rajapaksa lyckas få tillräckligt många parlamentariker att byta sida.

Den avsatta premiärministerns anhängare anklagar presidenten för att olagligt ha tagit makten i landet.

- Det är en statskupp. Det har alla kännetecken för en statskupp, sade demonstranten Deepanjalie Abeywardene till nyhetsbyrån Reuters.

Risk för blodbad

De politiska spänningarna i Sri Lanka är nu extremt stora och många varnar för att maktkampen kan urarta i allvarliga våldsamheter.

Parlamentets talman varnade på tisdagen för att det kan bli blodbad om parlamentet inte får sammanträda och utse premiärminister.

Han varnade även för att demokratin i Sri Lanka är hotad om inte parlamentet får säga sitt.

Maktkampen har redan nu krävt liv. Två Rajapaksa-anhängare dödades på söndagen då landets avsatta oljeminister försökte ta sig in i sitt kontor.

Kontoret var blockerat av demonstranter som stöder Rajapaksa, och situationen blev våldsam.

Till slut öppnade ministerns livvakter eld med dödligt resultat. Ministern måste sedan smugglas ut ur ministeriet utklädd till polis för att undgå den rasande folkmassan.

Omtvistad ex-president

Ex-president Rajapaksa är en kontroversiell hårdförd politiker. Som president ledde han slutoffensiven mot seperatistrebellerna Tamiltigrarna LTTE i norra Sri Lanka. En offensiv som uppskattas ha krävt tusentals civila liv.

Under slutet av sin mandatperiod blev Rajapaksa allt mer auktoritär och attacker mot politiska motståndare och journalister var vanliga i Colombo.

Samtidigt är ex-presidenten populär bland många för att ha lyft landets ekonomi, delvis genom stora investeringar från Kina. Segern över LTTE gör honom även fortsatt populär bland den singalesiska majoritetsbefolkningen.

Anklagar för mordkomplott

President Sirisena och den avsatta premiärministern Wickremesinghe är tidigare allierade. I valet 2015 enade de sina krafter för att besegra Rajapaksa. Sedan dess har relationerna mellan de två politikerna surnat.

Presidenten har motsatt sig regeringens ekonomiska reformer. Regeringen har även inlett utredningar av människorättsförbrytelser under inbördeskriget mot tamilerna. Presidenten har motsatt sig att militären utreds.

Enligt presidenten ska Wickremesinghe och en annan minister, tidigare armébefälet Namal Fonseka, ha förberett ett lönnmord på honom. Polisen utreder anklagelserna men tills vidare har ingen gripits.

Både Wickremesinghe och Fonseka förnekar att någon sådan komplott existerat.

Kinesiskt inflytande

I bakgrunden till den politiska maktkampen i Sri Lanka finns Kinas och Indiens kamp om inflytande över regionen.

Den avsatta premiärministern Wickremesinghe och hans parti anses stå närmare Indien medan Rajapaksa har nära kontakter till Kina.

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe skakar hand med Indiens premiärminister Narendra Modi.
Bildtext Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe skakar hand med Indiens premiärminister Narendra Modi. Wickremesinghes regering anses stå Indien närmare medan utmanaren Rajapaksa har nära kopplingar till Kina.
Bild: EPA-EFE/M.A.PUSHPA KUMARA

Kina var också det första landet som gratulerade Rajapaksa till premiärministerposten. Wickremesinghes anhängare anklagar Kina för direkt inblandning i maktkampen.

En medarbetare till Wickremesinghe anklagade Rajapaksa för att köpa parlamentsledamöter med kinesiska pengar.

- Jag uppmanar Kina att inte spendera miljoner på att köpa parlamentsledamöter i Sri Lanka. De vill köpa hela landet, sade Ranjan Ramanayake, som är biträdande minister i den avsatta regeringen.

Kinas ambassad förnekar anklagelserna och kallar dem ansvarslösa.

Rättelse: Colombo är inte administrativ huvudstad, det är Sri Jayawardenapura.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Diskussion om artikeln