Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Natos jätteövning mullrar över Norge – se finländska kustjägare öva landstigning!

Från 2018
Nato-övning i Trondheim, kustjägarna deltar - Spela upp på Arenan

Den Nato-ledda storövningen Trident Juncture pågår nu för fullt. Rysslands planerade sjökrigsövningar utanför den norska kusten verkar inte bekymra försvarsalliansens ledning.

Kustjägare från Nylands Brigad deltog under tisdagen i en simulerad landstigningsövning utanför Trondheim, med stöd av fartygsartilleri, attackflyg och helikoptrar.

Suomalaisia rannikkojääkäreitä Nato Trident Juncture 18 -harjoituksessa Trondheimissa, Norjassa.
Bild: Jani Saikko / Yle

- Jag är mycket nöjd med både dagens prestationer och hela övningen hittills, allt har gått planenligt, sade bataljonskommendör Sami Jaakkola efteråt.

- Det här är en värdefull övning, då vi lär oss samarbeta med trupper från andra länder. Här är inte lika kallt som i Finland, men blåsigare och större höjdskillnader, säger undersergeant Valle Turkka.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg suomalaisten rannikkojääkäreiden kanssa Nato Trident Juncture 18 -harjoituksessa Trondheimissa, Norjassa.
Bild: Jani Saikko / Yle

Försvarsmaktens kommendör, general Jarmo Lindberg, var själv på plats och tackade för insatsen, tillsammans med den svenskspråkiga brigadens tidigare kommendör, konteramiral Juha Vauhkonen.

Ryssland övar med kort varsel

Ryssland meddelade förra veckan att man har för avsikt att ordna en egen, mindre sjökrigsövning i samma område, i vattnen utanför Trondheim. Åtminstone två ryska fregatter uppges befinna sig i området.

- Jag förväntar mej att Ryssland uppträder professionellt. Vi följer noga med situationen, men vi ändrar inte våra egna planer, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Sotalaiva Trondheimin edustalla Nato Trident Junture 18 -harjoituksessa.
Bild: Jani Saikko / Yle

De ryska örlogsfartygen har för avsikt att provskjuta fartygsartilleri, också sjörobotar, på internationellt vatten.

Ryska observatörer på plats

Trident Juncture är en återkommande storövning som ordnas vart tredje år. Syftet är att testa mobilisering av Natos gemensamma försvarsförmåga i ett så kallat artikel 5-scenario.

Nato Trident Junture 18 -harjoitus Bynesetissä, Trondheimissa, Norjassa.
Bild: Thomas von Boguslawski / Yle

Den här gången handlar det uttryckligen om att försvara Norge, och övningen har efterhand vuxit till den största på 30 år. Finland och Sverige deltar i egenskap av Natos partnerskapsländer.

Ryssland har uttryckt missnöje över övningen, även om den har planerats och förberetts sedan år 2014. Nato-ledningen betonar att det handlar om en försvarsövning, som inte riktar sig mot något särskilt land.

 Nato Trident Junture 18 -harjoitus Bynesetissä, Trondheimissa, Norjassa.
Bild: Thomas von Boguslawski / Yle

Ryska observatörer har inbjudits till övningen, men åtminstone vid tisdagens uppvisning utanför Trondheim ville de inte ställa upp på intervjuer.

Diskussion om artikeln