Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsdomare fick dödshot i Sverige – i Finland är läget rätt så lugnt men ibland tar arga supportrar kontakt: ”Jag har fortfarande brevet kvar”

Från 2018
Uppdaterad 30.10.2018 19:32.
Fotbollsdomare.
Bildtext Bildens domare har ingen koppling till fallet.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Polisen ser allvarligt på ett fall där en domare i fotbollsallsvenskan har blivit mordhotad. I Finland är hoten av mildare grad.

En fotbollsdomare blev dödshotat efter att ha dömt en match i allsvenskan. Enligt Aftonbladet kom hotet kom via sms och innehöll bland annat följande rad: ”Du lever inte länge till om du är domaren”.

Fallet utreds av supporterpolisen.

– Det är klart att vi ser allvarligt på det och försöker lösa det. Det är ett prioriterat ärende och vi jobbar så fort vi kan, säger Carina Berg, gruppchef och förundersökningsledare vid supporterpolisen, till Aftonbladet.

– Det var långt över gränserna för vad brottsbalksreglerna säger och naturligtvis även vad man kan acceptera som domare, säger Martin Fredman som är säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet.

Enligt Fredman har hot mot domare blivit allt vanligare i Sverige.

– Det är naturligtvis tråkigt, men samtidigt finns det ingen anledning att mörka problemet för det är ett problem och det är vår skyldighet att ta tag i det utifrån domarens arbetsmiljö. Det är också viktigt att skicka signaler om att man faktiskt lagförs när man sitter hemma och tror att man kan skicka i väg vad som helst, säger Fredman.

Inte lika allvarligt i Finland

I den finländska fotbollsligan går det också hett till ibland, men jämfört med Sverige är situationen rätt så lugn.

Bollförbundets domarchef Jouni Hyytiä berättar att finländska domare nog får stå ut med en hel del men att han inte känner till några fall där någons liv hotats.

– Än så länge har det inte kommit några mordhot men det har nog hänt att domarna fått brev och meddelande med hotfull ton, säger Hyytiä till Yle Sporten.

Jag vet var du bor

– Det kan handla om att någon skriver att den vet var man bor och sådant. Men det händer inte ofta utan det är frågan om enskilda fall.

Oftast kommer hoten som skrik i samband med matcher, antingen under dem eller direkt efteråt. Hyytiä menar att det ändå aldrig har lett till något allvarligt och att ingen skulle ha dömts för att ha trakasserat domare i Finland.

– Ibland har domare fått råd om att göra sitt telefonnummer eller adress hemligt. Men på det stora hela får domarna leva sitt liv i lugn och ro.

Derbymatch i Åbo retade upp TPS-anhängare

Hyytiä berättar att han själv fått ett brev efter att ha dömt ett Åboderby mellan TPS och FC Inter för drygt tio år sedan. Han har fortfarande brevet kvar.

– Det är skrivet med någon gammal skrivmaskin och jag tror jag vet ungefär vem det är som låg bakom det. Det handlar om sådana där gamla TPS-fans som gått på matcherna hur länge som helst.

Enligt Hyytiä var brevet ändå inte skrämmande utan handlade till största del om befogad kritik.

– Min egen insats i den matchen var ju inte bra. Jag gjorde ett misstag som ledde till att Inter kunde göra segermålet. Jag gjorde annars heller inte ett så bra jobb den dagen. Det som stod i brevet var inte helt fel.

Den som ringde var rätt så berusad

Hyytiä berättar också om ett fall där en kollega fick ett telefonsamtal direkt efter att ha dömt en match.

– Den som ringde var rätt så berusad och domaren lyckades räkna ut varifrån samtalet kom. Han fick också reda på vem det var som ringde.

– Men istället för att anmäla samtalet så valde han att själv ringa tillbaka följande morgon. Han som ringt föregående kväll hade låtit ganska plågad och skamsen, skrattar Hyytiä.

Även om läget i Finland känns förhållandevis säkert så betonar Hyytiä att man inte ska tolerera hot och osakligt beteende från supporterhåll.

– Ett fall är redan för mycket. Även om jag nu kan säga att det inte finns något större problem så vet man aldrig när det händer något, avslutar Hyytiä.