Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bäst vill bli ännu bättre – fokus på patientsäkerhet ska ge österbottningarna ännu tryggare vård

Från 2018
Operaatio sairaalassa.
Bildtext Många föreställer sig att patientskador är något som framför allt uppkommer vid kirurgiska ingrepp, säger chefsöverläkare Reijo Autio. Men de facto sker få missar på operationsbordet.
Bild: Natanel Melchor, Unsplash

Vasa centralsjukhus har minst patientskador i landet. De fina siffrorna räckte inte för att ge sjukhuset omfattande jour. Nu hoppas personalen på arbetsro. Det finns viktigt arbete att göra.

- Om Vasa centralsjukhus vore ett fotbollslag kunde man säga att vi har spelat ihop tillräckligt med poäng för att få spela i ligan, men ändå får vi inte platsen där, säger chefsöverläkare Reijo Autio.

Reijo Autio.
Bildtext Reijo Autio.
Bild: VCS bildbank

Självklart är Autio besviken över att den utdragna politiska kampen inte resulterade i att Vasa centralsjukhus beviljades omfattande jour. Men nu önskar han personalen vid sjukhuset och i hela vårddistriktet arbetsro.

Det finns nämligen inga planer på att skära ner på verksamheten eller slå av på takten i utvecklingsarbetet.

- Tvärtom. Våra nuvarande tio specialområden blir kvar och dessutom kommer vi att förbättra vår akutvård. Vi har förstärkt akutmedicinen med flera nya läkare och utbildningen av dem är i full gång, säger Autio.

Ny fokus på patientsäkerhet

Samtidigt väljer man vid sjukhuset att sätta ytterligare fokus på patientsäkerheten. Reijo Autio ska leda arbetet i en ny regional arbetsgrupp för patientsäkerhet.

- Vi har jobbat mycket med patientsäkerhet både här på sjukhuset och inom primärvården. Ute i kommunerna har man också jobbat med de här frågorna redan, men nu vill vi bli ännu bättre, säger Autio.

Arbetsgruppen är så ny att den ännu inte hållit sitt första möte. Men målsättningen för arbetet är klar. Man vill ta fram trygga metoder och identifiera risker i hela den österbottniska vårdapparaten.

- I ett första skede kommer vi att diskutera vilken säkerhetskultur och vilka attityder som råder. Sen vill vi se vilka metoder som används, dels hos oss vid centralsjukhuset och dels ute i kommunerna. Och så måste vi ställa frågan om det finns helt nya metoder vi kunde använda för att få en ännu tryggare vård, säger Autio.

Långsiktigt arbete

Reijo Autio påpekar att arbetet sker på lång sikt. Det finns inget slutdatum för arbetsgruppens uppdrag.

Som exempel på utvecklingsarbete som redan har gett ökad patientsäkerhet ger han en metod som idag är standard vid de flesta sjukhus.

Vid kirurgiska ingrepp utgår det team som opererar från en checklista med punkter som bockas av inför varje operation.

Vasa centralsjukhus
Bildtext Vasa centralsjukhus satsar framöver bland annat på att bli ännu bättre på akutvård och fler läkare har anställts på området.
Bild: Yle/Chanette Härus

- Det har klart visat sig minska risken för oväntade händelser, både under själva ingreppet och även efteråt. En bra och enkel metod som verkligen fungerar.

Det kanske låter märkligt att den här metoden inte alltid har varit i bruk, säger Autio, men så är det.

- Man kan jämföra det med när ett plan ska lyfta. Vi skulle aldrig föreställa oss att man flyger iväg före man noggrant har gått igenom varje steg inför take - off.

Samtidigt väntar nya metoder på att bli upptäckta, verktyg som kan öka patientsäkerheten ytterligare, påpekar Autio.

Personalens rapporter viktiga

Att patientsäkerheten vid Vasa centralsjukhus är landets bästa, har nationell statistik alltså visat gång på gång. De gånger när det ändå går allvarligt på tok intresserar sig Reijo Autio extra mycket för.

- Det handlar om några tiotal fall per år. Sådana gånger djupintervjuar vi personalen och går mycket noggrant igenom vad som hänt, för de här fallen måste vi lära oss av.

Vid sjukhuset använder man också rapportsystemet HaiPro, där personalen för in anmälan om olika vårdsituationer där det funnits något att anmärka på.

Under 2017 gjordes närmare 7000 HaiPro - rapporter vid Vasa centralsjukhus.

Av dem var en tredjedel nära ögat
- situationer, medan resten var fall där man konstaterade att något faktiskt gått på tok.

Det kan låta som väldigt alarmerande siffror, men systemet finns till för att också rapportera väldigt små saker.

- Det gäller inte alls alltid vårdfel. Istället kan det handla om att en patient tvingades ligga i en korridor i väntan på ett ledigt rum, eller på bristande kommunikation.

Och personalens rapporter är viktiga för det fortsatta patientsäkerhetsarbetet anser Autio.

- Så länge de här rapporterna fortsätter att komma in är det vår sak att granska dem och lära av dem. Målsättningen är bästa möjliga vård för österbottningarna, varken mer eller mindre.

Diskussion om artikeln