Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Calgarys OS-drömmar kan begravas på onsdag – Milano-Cortina och skeptiskt Stockholm är fortfarande med i kampen om vinterspelen 2026

Från 2018
Bild över hockeyarenan Saddledome och Calgary.
Bildtext Bild över hockeyarenan Saddledome i Calgary.
Bild: Ronnie Chua / Alamy / AOP

Arrangören för vinter-OS 2026 ska väljas i juni 2019 och då målrakan hägrar finns tre kandidater kvar: Calgary i Kanada, Milano-Cortina D'Ampezzo i Italien och Stockholm i Sverige. Både Calgary och Stockholm har haft motvind på hemmaplan och nu befaras det att kanadensarna drar tillbaka sin ansökan.

Att arrangera vinter-OS i Calgary skulle kräva cirka 2 miljarder euro i offentliga medel. Den kanadensiska staten har lovat att gå in med hälften och provinsen Alberta med en fjärdedel. Nu hänger allt på staden Calgary som borde skjuta in sin fjärdedel, ungefär 500 miljoner euro.

Calgarys beslutsfattare vill ändå inte att skattebetalarna ska tvingas öppna plånboken. På tisdagen pekade mycket på att Calgary tvingas dra tillbaka sin ansökan men OS-projektet lever fortfarande.

– Jag vet att stadsfullmäktige vet hur viktigt detta är för Calgary. De vet vad som står på spel, sade Scott Hutcheson som leder OS-delegationen till Calgary Sun.

– Just nu har vi inte den finansiering som krävs. Tiden är ute och jag tror att det är dags att gå vidare, sade i sin tur beslutsfattaren Evan Woolley som förespråkar att ansökan dras tillbaka.

Vinter-OS i Europa?

På onsdag ska fullmäktige bestämma huruvida folkomröstningen den 13 november över huvud taget ska arrangeras. Om inte, begravs OS-projektet för Calgarys del.

Även beslutsfattarna i Allianspartierna och Miljöpartiet i Stockholm har varit skeptiska till att spendera skattepengar på att arrangera OS. I Stockholms ansökan skulle bob, rodel och skeleton arrangeras i Lettland, medan de övriga grenarna skulle gå av stapeln i Sverige.

Inte heller i Italien, där Cortina d'Ampezzo och Milano skulle stå som värdar, är finansieringen spikad.

Arrangören för vinter-OS 2026 väljs i juni 2019.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.