Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pakistan häver dödsdom mot kristna fembarnsmamman Asia Bibi - hädade inte profeten Muhammed

Från 2018
Uppdaterad 31.10.2018 12:53.
Islamister utsatte domare och försvarsadvokater för hårda påtryckningar innan det friande utslaget offentliggjordes på onsdag
Bildtext Islamister utsatte domare och försvarsadvokater för hårda påtryckningar innan det friande utslaget offentliggjordes på onsdag
Bild: EPA/SHAHZAIB AKBER

Pakistans Högsta domstol har hävt den omstridda dödsdomen mot den kristna fembarnsmamman och lantarbetaren Asia Bibi.

Bibi dömdes år 2010 till döden genom hängning enligt kontroversiella hädelselagar som förbjuder all kritik av profeten Muhammed.

De tre domarna i Högsta domstolen i Islamabad utsattes för hårda påtryckningar och mordhot för att de skulle hålla domen i kraft.

Över 300 poliser skyddade domstolsbyggnaden då utslaget kungjordes och det förekom genast stora islamistprotester över hela Pakistan.

Fembarnsmamman Asia Bibi var den första kvinnan som har dömts till döden i Pakistan för att ha förolämpat profeten Muhammed
Bildtext Fembarnsmamman Asia Bibi var den första kvinnan som har dömts till döden i Pakistan för att ha förolämpat profeten Muhammed
Bild: EPA-EFE/BIBI FAMILY

- Dödsdomen läggs åt sidan och hon skall omgående befrias, förkunnade domstolens ordförande Saqib Nisar.

En av domarna konstaterade att "det är ironiskt att förnamnet Asia betyder syndig på arabiska, trots att hon i själva verket har utsatts för synd snarare än att hon själv skull ha betett sig syndigt."

Vittnen ljög

47-åriga Asia Bibi dömdes till döden år 2010, efter att muslimska arbetskamrater hade anklagat henne för att ha förolämpat profeten.

Bibi försvarade sig med att hon bara hade hämtat vatten åt sina kvinnliga arbetskamrater en het dag år 2009.

Två arbetskamrater som var systrar, förargades över att hon drack vatten från samma kopp som de och för att hon vägrade att konvertera till islam.

Systrarna anklagade henne efteråt för att ha hädat både profeten och islam.

Provinsen Punjabs guvernör Salman Taseer mördades år 2011 efter att ha försvarat Asia Bibi (till vänster)
Bildtext Provinsen Punjabs guvernör Salman Taseer mördades år 2011 efter att ha försvarat Asia Bibi (till vänster)
Bild: EPA-EFE/GOVERNOR HOUSE

Enligt domarna fanns det ändå inget som tydde på att hon skulle förolämpat vare sig Muhammed eller Islam.

Domarna ansåg däremot att ögonvittnesskildringarna var motstridiga och att systrarna som anklagade Bibi inte talade sanning.

Utslaget understryker enligt mänskorättsaktivister hur lätt det är i Pakistan att döma både muslimer och icke muslimer för hädelse, enbart enligt anklagelser från opålitliga vittnen som kan ha personliga motiv.

Guvernör som försvarade Bíbi mördades

Fallet har väckt stor uppmärksamhet genom åren bland annat för att Salman Taseer,den kände guvernören i landets folkrikaste provins Punjab, mördades år 2011 efter att ha tagit Asia Bibi i försvar.

Den liberale miljonären Salman Taseer kritiserade också de stränga hädelselagarna innan han mördades av sin egen livvakt.

Livvakten Mumtaz Qadir dömdes till döden och hängdes men han blev samtidigt en martyr för miljoner konservativa muslimer i Pakistan.

Salman Taseers son Shahbaz Taseer var lättad efter utslaget.

- Det här är en oerhörd seger för min far, för Pakistan och för rättsväsendet för fattiga och alla marginaliserade människor i landet, jublade Shahbaz.

- Jag har sett så mycket i mitt korta liv, men jag har aldrig upplevt något liknande. Jag frigavs efter fem år i talibanernas fångenskap samma dag som min fars mördare Mumtaz Qadri hängdes. Men det här är ännu bättre, det här rättvisa till slut.

Asia Bibis man Ashiq Masih och deras 15-åriga dotter Eisham har arbetat hårt för att Bibi skall friges
Bildtext Asia Bibis man Ashiq Masih och deras 15-åriga dotter Eisham har arbetat hårt för att Bibi skall friges
Bild: EPA/ZIPI

Bibi lider av mentala problem

Asia Bibi var den första kvinnan som har dömts till döden för hädelse i Pakistan och hon har suttit isolerad i fängelse under de senaste åtta åren.

Hon lider nu av minnesförlust och andra mentala problem, enligt en journalist som träffade henne nyligen.

Hennes man Ashiq Masih försäkrar däremot att hustrun mår bra och att hon "är redo och villig att dö för Kristus."

Påven Franciskus uttryckte också sitt stöd för Bibi då han träffade Ashiq Masih i februari i Vatikanen medan kristna samfund i Pakistan fastade och bad för henne innan domen offentliggjordes.

Diskussion om artikeln