Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FBI utreder eventuell smutskastningskampanj mot Mueller - republikansk jurist utlovar avslöjanden

Från 2018
Specialåklagaren Robert Mueller den 21 juni 2017 i Washington
Bildtext Specialåklagaren Robert Mueller den 21 juni 2017 i Washington
Bild: AFP / Lehtikuva

Specialåklagaren Robert Muellers medarbetare har bett den federala polisen FBI utreda påståendena om en eventuell smutskastningskampanj mot Mueller.

Kvinnor ska ha erbjudits pengar för att beskylla Mueller för sexuella övergrepp.

Specialåklagarens talesman Peter Carr säger att Muellers kansli genast hänsköt ärendet till FBI när de förra veckan fick veta om de falska beskyllningarna.

Carr uttalade sig samma dag som juristen och den konservativa radio- och podcastvärden Jack Burkman på Twitter meddelade att han på torsdag planerar att avslöja en kvinna som Mueller utsatt för sexövergrepp.

Burkman är känd för att föra fram konspirationsteorier om de olösta mordet år 2016 på Seth Rich som arbetade inom det demokratiska partiet i USA. Polisen har enligt tidningen Washington Post bestridit teorierna kring mordet.

Burkman säger till Reuters att han tar talat med fem kvinnor som påstår att Mueller utsatt dem för sexövergrepp. Han förnekar att han skulle ha betalat dem för de här uppgifterna.

Presskonferens utlovad till torsdag

Burkman säger på Twitter att han på torsdag kommer att hålla en presskonferens med en av kvinnorna som utsattes för sexuellt övergrepp år 2010. Burkman berömmer sin klients styrka och mod.

Uppgifterna om den eventuella smutskastningskampanjen dök upp för cirka två veckor sedan när flera reportrar började få e-postmeddelanden från ett konto som som till synes tillhör en kvinna i Florida, skriver Washington Post. Enligt mejlen har kvinnan erbjudits pengar för att beskylla Mueller för opassande beteende när hon och Mueller arbetade tillsammans på 1970-talet.

Personen som skickat mejlen har inte ställt upp på telefonsamtal, men hävdar att Burkman uppges vara den som står bakom försöken att betala pengar för beskyllningar mot Mueller.

Burkman säger att han inte vet vem personen bakom mejlen är och han säger att han och hans medarbetare inte har betalat för att någon ska säga någonting.

Reuters skriver vidare om professor Jennifer Taub vid Vermont Law School som fick ett mejl de 22 oktober från en person som erbjöd kompensation ifall hon gick med på att diskutera tidigare möten med Mueller.

Taub säger att hon aldrig träffat Mueller och att hon vidarebefordrade mejlet till Muellers kansli. Mejlet var avsänt från någon som påstod sig vara en utredare vid Surefire Intelligence. Reuters har inte fått tag på någon vid Surefire Intelligence och Burkman har inte sagt om han arbetar med Surefire.

Robert Mueller är en tidigare FBI-chef som utreder beskyllningarna om att Donald Trumps medarbetare skulle ha samarbetat med Ryssland för att påverka presidentvalet 2016. Utredningen har utvidgats till att gälla eventuella försök av president Trump att förhindra utredningen.

Källor: Reuters, AFP, Washington Post

Diskussion om artikeln