Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Naturen, lugnet och läget lockar nya Sibbobor: "Vi tyckte att det var dags att förenkla vardagsrutinerna"

Från 2018
Nybyggt småhus i Sibbo
Bildtext De som flyttar till Sibbo flyttar till lugnet och till närheten av naturen (Illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/Stefan Härus

Det är relativt lätt att vara bostadsförmedlare i Sibbo i dag. Allt som hängs upp i förmedlarens skyltfönster säljs inom i stort sett ett par månader.

Före detta Sibbobor vill tillbaka till rötterna och från grannkommunerna vill man flytta till lugnet.

Alla barnfamiljer har samma utmaning: Att få vardagslivets pussel att gå ihop. Det kräver rätt utgångspunkt och rätta förutsättningar.

- Vi har det ännu inte riktigt så. Båda barnen är på dagis i Helsingfors, vi bor i Vanda och jag jobbar i Sibbo. Nu när barnen blir äldre och det snart är dags för dem att börja skolan tycker vi att det är tid att förenkla vardagsrutinerna, säger Sofia Sandvik.

Just nu står familjens liv inför en del förändringar. Ett av Sandviks två barn ska snart börja förskola och de har börjat få fritidsintressen.

Sandvik tycker att det idealiska är att bo på en sådan ort där åtminstone den ena föräldern och barnen kan gå eller cykla till skola och arbetsplats.

Service i knutarna och svenskan viktiga kriterier

Sofia Sandvik, som är lärare i Sibbo gymnasium, säger att ytterligare ett kriterium i jakten på ny lämplig bostad var språkfrågan. Svenskan är viktig för familjen.

- Vanda är väldigt finskt, så också det var en orsak till att vi började undersöka möjligheterna i Sibbo, säger Sandvik.

Familjen ser nu fram emot att flytta till Sibbo. Småhuset de köpt men ännu inte flyttat in i finns i Nickby, vilket betyder att Sandvik kan ta sig till fots till jobbet.

- All tänkbar service finns inom en radie på 500 meter från där vi kommer att bo och det här kommer nog att förenkla vår vardag ganska mycket, säger Sandvik.

Det är ju det som är så fascinerande med Sibbo. Det är lugnt och rofyllt, men ändå bara en dryg halvtimme från Helsingfors centrum ...

― Sofia Sandvik
Läraren i Sibbo Gymnasium, Sofia Sandvik nov. 2018
Bildtext Sofia Sandvik är lärare vid Sibbo gymnasium.
Bild: Yle/Stefan Härus

Naturen och trevliga invånare också viktiga kriterier

Sofia Sandvik har arbetat i Sibbo i tio år redan men har inte tidigare tänkt på att det skulle kunna bli en framtida hemkommun.

- Ärligt talat har jag inte under de här åren så noga följt med hur kommunen utvecklats, men jag har alltid stött på väldigt trevliga människor här, säger Sandvik.

Det som familjen också kommer att uppskatta är närheten till naturen.

- Det är ju det som är så fascinerande med Sibbo. Det är lugnt och rofyllt men ändå bara en dryg halvtimme från Helsingfors centrum och det är också nära till flygplatsen, säger Sandvik.

Småhus på området Nickby gård
Bildtext Invid Paipisvägen uppe på ett berg på området Nickby gård har ett nytt bostadsområde för småhus vuxit fram.
Bild: Yle/Stefan Härus

Två besök i drömhuset

När tankarna om att hitta en ny plats för att bättre kunna lägga livets pussel, tog familjen det trots allt ganska lugnt.

- Under två månader följde vi med fastighetsförmedlarnas annonsering men vi sprang inte på en massa visningar. De facto var vi bara på en enda visning och det var i det huset som nu blivit vårt, säger Sofia Sandvik.

Sandvik och hennes man tyckte att huset hade allt de behövde. Det är relativt stort i två plan och byggt för 18 år sedan.

- När vi hade bekantat oss med huset, funderade vi i två veckor och efter det gjorde vi ytterligare ett besök i huset och så slog vi till. Det var sist och slutligen ett ganska lätt beslut, säger Sandvik.

Nytt hus i Sibbo nov. 2018
Bildtext Det byggs också nya hyreshus i Sibbo - till exempel det här huset på det nya bostadsområdet Sibbo ådal.
Bild: Yle/Stefan Härus

Efterfrågan på bostäder i Sibbo överskrider utbudet

Att sälja hus och fastigheter i Sibbo är inte heller speciellt svårt i dag. Inflyttningen är stor och det är definitivt säljarens marknad.

- Just nu är efterfrågan på bostäder i Sibbo större än utbudet, så ingenting av det vi går in för att sälja blir osålt, säger försäljningschef Michelle Jaatinen vid en av fastighetsförmedlingarna i Sibbo.

Orsaken är förstås delvis att kommunen just nu utvecklas i högt tempo.

En annan orsak är priserna. Jaatinen konstaterar att priserna på fastigheter i Sibbo just nu inte är överhettade utan håller en mera saklig och rimlig nivå.

- Åren 2011 och 2012 steg fastighetspriserna ganska raskt men prisutvecklingen stannade sedan upp. Marknaden lugnade sig och när man förstod att justera priserna, började affärerna rulla bättre, förklarar Jaatinen.

Försäljningschef Michelle Jaatinen vid habita i Söderkulla, Sibbo
Bildtext Försäljningschef Michelle Jaatinen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Tillbaka till rötterna och bort från städernas puls

Enligt Michelle Jaatinen är det just nu mycket barnfamiljer som flyttar till Sibbo. Det är också före detta Sibbobor som återkommer efter några år på annan ort på grund av till exempel studier.

- Många återvänder nu till rötterna men det flyttar också in familjer som vill till lugnet, bort från städerna och närmare naturen, säger Jaatinen.

Mest flyttar det in familjer från huvudstadsregionen men också från grannstäder som Kervo, Träskända och Borgå.

- Borgå har visserligen också fin natur och kan erbjuda en lugn boendemiljö, men Sibbos trumfkort är närheten till Helsingfors, säger Jaatinen.

Nytt hus i Sibbo nov. 2018
Bildtext Ett nytt flervåningshus där man redan flyttat in. Huset finns invid Östanåparken på området Sibbo ådal.
Bild: Yle/Stefan Härus

Gammalt eller nytt - det är frågan

Aldrig har det i Sibbos historia byggts så mycket som just nu. Det dyker upp nya våningshus och till och med nya bostadsområden som svampar ur jorden. Kommunens två centrum byggs ut och utvecklas i rask takt.

Påverkar det här försäljningen av till exempel bostäder i äldre bostadsbolag?

- Absolut, inverkan är stor. När det finns nyare och mera attraktiva objekt där det ännu inte existerar renoveringsbehov, så är det inte så lockande kanske att köpa en äldre bostad även om den är billigare, säger Michelle Jaatinen.

Å andra sidan är det också mycket som hänger på förmedlaren, säger Jaatinen.

- En köpare behöver information för att kunna fatta ett beslut och det här oberoende om personen i fråga är ute efter en äldre eller en splitterny fastighet. Det kommer an på försäljaren att ha den informationen. Det är alltid lätt att sälja någonting som man vet tillräckligt mycket om, förklarar Jaatinen.

Många återvänder nu till rötterna men det flyttar också in familjer som vill till lugnet, bort från städerna och närmare naturen ...

― Michelle Jaatinen
Nybyggt hus i Söderkulla
Bildtext Också Söderkulla växer. Här bostäder till salu på Granitvägen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Konkurrens håller marknaden frisk

Sibbo är en av de kommuner som växer snabbast i Finland just nu. 2017 växte befolkningen i Sibbo från 19 922 invånare till 20 310 invånare vilket är en tillväxt på 1,9 procent.

Det finns för tillfället 354 bostäder till salu i Sibbo och en ny fastighetsförmedlare ska inom en nära framtid öppna ett kontor i ett av de nybyggda våningshusen i Nickby.

- Det här berättar också en del. Det visar att förmedlare känner till att det finns en stor efterfrågan på bostäder i Sibbo. Konkurrens är alltid välkommet. Den gör marknaden frisk. Vi är också annars en tävlingsinriktad bransch, så läget blir bara intressantare nu i Sibbo, säger Jaatinen.

Försäljningschef Michelle Jaatinen bor själv i Sibbo och precis som de som nu söker sig till kommunen uppskattar också hon det som de nyinflyttade söker.

- Sibbo är en stor kommun med två centrum och ett stort antal mindre byar. Naturen är nära. Vi tar hand om varandra och vi är tvåspråkiga men det finns förstås också en hård press på att utveckla kommunen eftersom den är så eftertraktad. Det gäller att kompromissa och växa kontrollerat, tror Jaatinen.

Nytt hus i Sibbo
Bildtext De nya flervåningshusen på området Sibbo ådal målas i granna färger.
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln