Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rekordmånga kvinnor ställer upp i mellanårsvalet i ett svar mot Trumps kvinnofientliga syn – "Han spelar på gamla fördomar som finns bland vår befolkning"

Från 2018
Biträdande professorn Kelly Dittmar med båda händerna utsräckta,. Fotograferat i hennes arbetsrum med mycket minnesprylar, dator och bilder av Hillary Clinton.
Bildtext Biträdande professor Kelly Dittmar i sitt arbetsrum på kvinnocentret.
Bild: Bengt Östling/Yle

Amerikanska kvinnor aktiverar sig i politiken som aldrig förr. Experternas bedömning är att Donald Trump har satt fart på kvinnorna, framförallt på dem som inte vill identifiera sig med hans beteende och politik.

Utanför biblioteket på Rutger-universitetets campusområde sitter några unga kvinnor och äter lunch.

Jag ställer en oskyldig fråga till Avantika Yellapantula, ekonomi- och datastuderande. Vad tycker hon om Donald Trump?

Hon svarar vänligt och välformulerat, som amerikanska studerande gör. Men frågan är svår. Hon är på den liberala sidan, förklarar hon.

- Han har visst inte riktigt någon aning om vad det innebär att vara president i USA. Han arbetar inte för landet, utanför sig själv, säger Avantika Yellapantula.

Avantika Yellapantula frågar alla medstudenter vid Rutgers om de tänker rösta.
Bild: Bengt Östling/Yle

Vad döljs bakom tweetarna?

Ett annat problem är Trumps kommunikation, framför allt när han talar om och med kvinnor.

- Vad han säger blir viktigare än vad han gör. Det leder också till att folk fokuserar på hans verbala budskap. Väljarna skrattar åt hans twittermeddelanden, tillsammans med pressen.

Men samtidigt håller han på med något helt annat.

- Trump skriver under handelsavtal och andra viktiga beslut för ekonomin, medan folket ler åt hans dumma uttalanden. Det är en farlig väg, säger Avantika Yellapantula.

Ointressant val görs attraktivt

Yellapantula är aktiv valvärvare vid Rutgers University. Hon försöker uppmuntra alla att rösta i valet den 6 november. Den som är missnöjd med Trump måste rösta för att få till stånd ändringar, är budskapet.

Mellanårsval brukar inte intressera amerikanerna. Studenterna har dessutom mellanårstenter som kräver mer uppmärksamhet. Men nu räknar man med ett högt valdeltagande.

Som vid de flesta universitet på den amerikanska östkusten är läget ofördelaktigt för republikanerna. Här är demokraterna mer lockande för de unga studenterna och det är inte många som öppet vill medge sina sympatier för president Trump eller republikanerna.

Ömtåliga Trump-sympatier

Många skyndar förbi på campusområdet. Några av dem kunde uppfylla beskrivningen av en typisk republikan, som till exempel vit, framgångsrik och man.

En av dem som stannar upp är biologistuderanden Michael Connelly. Han har problem med sin tilltro till politiken. Han röstar republikanskt i kongressvalet i New Jersey, mest för att han ogillar den demokratiska motkandidaten.

Michel Connellly är besviken på politiken
Bildtext Michael Connelly, studerande vid Rutgers, är besviken på partierna.
Bild: Bengt Östling/Yle

"Svårt att ha kvar tron på det politiska systemet"

- Det är svårt för väljarna att bibehålla sin tro på systemet efter presidentvalet, säger Michael Connelly, som själv är grundligt besviken efter det senaste presidentvalet.

Connelly vill inte kalla sig republikan, än mindre registrera sig. Han förmår inte riktigt rösta republikanskt heller, fast han egentligen vill.

Michael Connelly påminner om att det inte riktigt är klart om Trump verkligen är republikan.

Trump har själv sagt i en intervju att han hade en bättre chans att bli vald som republikan än som demokrat. En klar opportunist alltså.

Trumps kvinnosnack stör också män

Michel Connelly har svårt med president Trump, med hans dåliga beteende, med vad han säger åt och om kvinnor. Det mesta Trump gör är olämpligt för en president, säger Connelly.

Det känns som om en hel del republikaner inte fördömer presidenten tillräckligt. Det gör det svårt att rösta på dem

Jordan Hale, musikstuderande

Han får medhåll av musikstudenten Jordan Hale.

- Republikanerna är ganska otäcka just nu. President Trump är ganska viktig. Det känns som om en hel del republikaner fortfarande understöder honom eller åtminstone inte fördömer honom ordentligt. Det gör det svårt att rösta på republikanerna, säger Jordan Hale.

Hale räknar upp rasism, rädslan för invandrare och förnekandet av klimatförändringarna som viktiga politiska frågor, där republikanerna enligt honom nu sviker.

#Metoo - och motståndet - väckte kvinnorna

President Trumps kvinnofientliga uttalanden stör också Jordan Hale.
De är mycket olämpliga efter att #metoo-rörelsen har visat hur det ser ut på de amerikanska arbetsplatserna.

Eagleton.institutet i statsvetenksap
Bild: Bengt Östling/Yle

På Rutgers-universitetets campus lägger man märke till en vit herrgård från 1800-talet. Där huserar Eagletoninstitutet för politik och Centret för amerikanska kvinnor och politik.

Metoo-rörelsen syns också där.

"Räcker inte längre att vara passiv"

Kelly Dittmar forskar i kvinnors deltagande i politiken. Hon har skrivit böcker om kvinnorna i kongressen och om stereotypier i politiska kampanjer.

De kvinnliga kandidaterna är betydligt fler i det här valet. Kvinnorna har omsatt sitt missnöje, sin revolt, genom att ställa upp i valet, förklarar Kelly Dittmar.

Dittmar beklagar ändå att valsystemen gör att det inte blir något ”kvinnornas år 2018” , som skulle ställa allt på ända.

För det krävs mer tid och attitydförändringar i samhället, säger Kelly Dittmar. Också efter valet 2018 kommer kvinnornas representation att vara endast en fjärdedel av männens.

Forskaren Kelly Dittmar i dörröppning till sitt arbetsrum. Dörrskylt:Kvinnor som uppför sig, gör sällan historia
Bildtext Biträdande professor Kelly Dittmar vid sitt arbetsrum på kvinnocentret.
Bild: Bengt Östling/Yle

"Varför måste bara republikanska kvinnor försvara Trump?"

De politiska systemen och valmatematiken gynnar fortfarande männen. Det är inte så enkelt som att republikanerna bara skulle vilja förtrycka kvinnor. Det bygger också på en filosofisk skillnad i åsikter, förklarar Kelly Dittmar.

Republikanerna spelar inte på identitetspolitik och vill inte satsa på enskilda grupper enligt kön, demografi eller identitet. Därför kan man inte stöda till exempel kvinnliga kandidater, eller svarta kandidater, i specialsatsningar inom det republikanska partiet.

Valkampanjen bygger dessutom mycket på att kandidaterna och deras stödgrupper sköter sin finansiering på egen hand.

- Ett specialproblem för republikanska kvinnor är att de hela tiden avkrävs svar om Donald Trump. Hur kan de tillåta att han gör och säger som han gör? Den frågan borde också ställas till de manliga republikanerna, anser Kelly Dittmar.

Kavanaugh gav fart, men kampanjen går vidare

Kvinnofrågan var för ett ögonblick stor i amerikansk politik, i samband med utnämningsförhören och avslöjandena kring domaren Brett Kavanaugh, då han var på väg in i Högsta domstolen.

Men andra frågor tar snabbt över nyhetsagendan, just nu är det immigrationen - en fråga som Trump väntas hålla fast vid fram till valet.

Utnämningen av nya konservativa domare var ändå en verklig skräll för republikanerna. Det gav energi i båda partierna, säger Kelly Dittmar.

Republikanerna kan vara stolta över att få en majoritet i Högsta domstolen för de konservativa uttolkningarna av grundlagen.

Demokraterna kan för sin del visa på ytterligare ett exempel där republikanerna inte respekterar kvinnor, varken lyssnar på dem eller tar deras berättelser om sexuellt våld på allvar.

MAGA kan utläsas "macho"

Donald Trump har infört en del macho-aspekter i presidentskapet. "Make America Great Again" syftar också på "gamla goda könsroller" och ren sexism, påpekar Kelly Dittmar.

Den gamla skolans män samlas kring president Trump, som har flera misstankar om sexuella trakasserier bakom sig. De kan drömma sig tillbaka till gamla tider, när fler saker var "tillåtna" och männen inte behövde vara politiskt korrekta.

Men det är inte bara de republikanska männen som jublar över president Trump. Också kvinnorna på valmötena jublar.

President Trump kommer undan för att det han säger anses "ärligt", fast det borde uppfattas som stötande

Kelly Dittmar, biträdande professor, Rutger University

- Det påminner oss om att det också finns kvinnor med en förlegad syn på könsroller och åsikter om kvinnorörelsen, säger biträdande professor Kelly Dittmar.

- Trump spelar på gamla fördomar som dessvärre finns bland vår befolkning. Han gör det bara mer öppet än de flesta på presidentnivå.

Han kommer undan för att det anses ärligt och uppriktigt, fast det på riktigt borde uppfattas som stötande, säger Kelly Dittmar.

Diskussion om artikeln