Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Neste betalade mest samfundsskatt 2017 - se vilka företag som gjorde störst vinst i din kommun

Från 2018
Neste Oils logo.
Bild: Lehtikuva

Neste, Bayer och Supercell är företagen som betalade mest skatt i hela landet 2017. I Malax var det båttillverkaren Botnia Marin, i Pargas försäkringsbolaget Lokal-Tapiola och i Borgå oljeförädlingsföretaget Borealis.
Här hittar du både hela landets topplista och de företag som betalade mest skatt i din kommun.

År 2017 betalade företag, föreningar och andra samfund åtminstone 5,6 miljarder euro i skatt. Det var minst 100 miljoner mer än skatteåret 2016.

Över 40 procent av samfundskatten betalas av företag i Helsingfors

Ser man på vilka kommuner som är hemkommuner för de mest penningstarka företagen dominerar Helsingfors. Företagen som är skrivna i Helsingfors betalade 2,4 miljarder euro. Nästan hälften (43 procent) av den totala samfundskatten kommer från företag skrivna i Helsingfors.

På andra plats bland kommunerna är Esbo där företagen sammanlagt betalade 510 miljoner euro i samfundskatt och trea är Åbo där företagen betalade 285 miljoner euro. Nästan hälften av den summan betalades av läkemedelsföretaget Bayer.

Även om företagen har en hemkommun betyder det inte att kommunen får skatteintäkterna rakt av. Samfundskatten betalas till staten som sedan betalar tillbaka en del till kommunerna. Staten behåller ungefär 70 procent och kommunerna 30 procent av samfundskatten. Vad kommunen får beror dels på var företagen har sitt huvudkontor men också på var företagen har sina anställda.

I årets lista finns en många utländska företag med. De är utländska företag som har fasta verksamhetställen i Finland. Störst av dem 2017 var Nordea eftersom bolaget då ännu hade sitt huvudkontor i Sverige.

KWH, Vacon och Wärtsilä Finland störst i Österbotten. I Egentliga Finland dominerar Bayer

I Österbotten var det KWH-koncernen som betalade mest samfundskatt 2017. Koncernen gjorde en vinst på över 45 miljoner 2017.
Andra företag i Österbotten som betalade höga samfundsskatter var Vacon och Wärtsilä Finland som båda är skrivna i Vasa. Wärtsilä Finland är ett av Wärtsilä-koncernens hundratals dotterbolag.

I Egentliga Finland betalade läkemedelsföretaget Bayer mest samfundskatt 2017. Bayers vinst var över 672 miljoner euro och skatterna uppgick till nästan 134,5 miljoner. Bayer betalar näst mest skatt i hela landet. Också bioteknologiföretaget PerkinElmer med hemort i Åbo betalade mycket samfundskatt 2017. Vinsten var över 55 miljoner och samfundskatten dryga elva miljoner.

I tabellen hittar du de 1000 företag som betalade mest samfundskatt i hela landet och 20 företag per kommun. Skriv in den kommun du är intresserad av i sökrutan. Du kan också söka på företag.

Välj eller sök kommun:

#FöretagVinstSkattOrt