Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa satsar på skolor och hoppas bostadsmässan ska ge klirr i kassan

Från 2018
Arja Isotalo och Jan D. Oker-Blom i rådhuset i Lovisa
Bildtext Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom ser med tillförsikt på Lovisa stads framtid. I bakgrunden Arja Isotalo (SDP) från stadsstyrelsen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Lovisa ska bygga skolor och förbereda bostadsmässan. År 2019 väntar många stora investeringar för staden.

På Lovisa stad vill man ta det säkra före det osäkra och investera i skolbyggnader som inte möglar.

Det här innebär bland annat att Lovisavikens skola byggs under presenningar som skyddar mot regn.

- Där har vi gjort allt och lite till för att vara på säkra sidan. Det känns tryggt när man vandrar i regnet att veta att där inte åtminstone kommer att uppkomma samma problem som funnits på andra håll, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

ett stort blågult tält över byggplats
Bildtext Ett stort tält har slagits upp över byggplatsen där Lovisavikens skola ska ta form.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Oker-Blom presenterade på onsdagen Lovisa stads budgetförslag för 2019.

Staden satsar på bildning och välfärd. Under 2019 ska den svenska högstadiet Lovisavikens skola stå klart, så även den nya delen av Forsby skolcentrum.

- Vi slösar inte, vi investerar i bildning och välfärd, säger Jan D. Oker-Blom.

Servicehuset Lyckan i Pernå kyrkoby får en tilläggsbyggnad, bygget kostar 3 miljoner euro och skall stå klart 2019. Ambulansstationen i Gammelby ska också bli klar under året. En grundrenovering av Drottninggatan finns också med i budgetförslaget.

Stadsstyrelsen har också föreslagit att 100 000 euro ska läggas på en ny hamnbyggnad till Skeppsbron.

Om tre år ska bostadsmässan ge klirr i kassan

Bostadsmässan som ska ordnas 2023 i Lovisa syns redan i budgeten för 2019. Staden börjar arbetet med att planlägga området där bostadsmässan ska ordna och bygga infrastruktur.

Under de kommande tre åren ska Lovisa gå från ett underskott till ett överskott. Staden räknar med ett underskott på 2,7 miljoner euro 2019, och på 700 000 euro 2020. Men 2021 ska Lovisa ha ett överskott på 3,5 miljoner euro.

man vid konferensbord
Bildtext Jan D. Oker-Blom hoppas på en ljus framtid för Lovisa med växande befolkning och ett blomstrande näringsliv.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Staden räknar med att få in mera samfundsskatt, det vill säga den skatt företagen betalar år 2021. Och bostadsmässan som ska ordnas i Lovisa ska börja generera inkomster.

- Vår största betalare av samfundsskatter har gjort en liten dykning just i år och vi räknar med att det sker en återhämtning kring 2021. Men viktigare än det är försäljningen av tomter på det nya bostadsmässeområdet Drottningstranden. Vi tar på oss kostnaderna för byggandet av infrastruktur nu och sen får vi det mesta tillbaka med tomtförsäljning kring 2021, säger Oker-Blom.

Jan D. Oker-Blom nämner också att en allaktivitetshall som ska ersätta den gamla idrottshallen kanske byggs på bostadsmässans område. Men det projektet är inte ännu aktuellt och finns därför inte i ekonomiplanen för 2019-2021.

Tillfälliga lokaler för Harjurinteen koulu blir dyra för staden

För ett år sedan upptäcktes problem med inomhusluften i Harjurinteen koulu. Eleverna har flyttat till baracker i höst. De tillfälliga lokalerna påverkar stadens verksamhetskostnader.

- Nästa år talar vi om drygt 1,5 miljoner och i år har det kostat 1 miljon. Före det här äventyret är över så räknar jag med att det kan ha gått upp till tre miljoner euro på tillfälliga lösningar. Det är väldigt tråkigt, kommenterar Jan D. Oker-Blom.

Man i kavaj räknar med sina fingrar
Bildtext Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom räknar upp alla de kostnader som de tillfälliga lokalerna för Harjurinteen koulu orsakat.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Sen ska vi komma ihåg att Harjurinteen koolu har en ny del som inte borde ha sådana här problem, och vi grälar med byggaren om kostnaderna så få se hur det slutar. Skolan har också en gammal del som utan dramatik helt enkelt måste renoveras, säge Oker-Blom.

Stadsfullmäktige ska bekanta sig med budgetförslaget under en aftonskola den 14.11. och fatta beslut om budgeten för 2019 den 21.11.2018. Fullmäktige ska också besluta om renoveringen av den gamla delen av Harjurinteen koulu.

Diskussion om artikeln