Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gymnasiestuderande söker kryssningsövervakare på Tinder – Maja är 16 år och letar efter en vuxen som låter henne "härja ifred"

Från 2018
Illustration av fartyg med Tinderlogo.
Bild: Yle/Simon Karlsson

De senaste åren har så kallade gymnasiekryssningar ökat i popularitet. Eftersom de flesta gymnasister inte fyllt 18 år kräver rederierna att eleverna har med sig ett antal vuxna övervakare. Och eftersom få vill ha med sig mamma och pappa på kryssningen jagar många nu vuxna via dejtningsappar.

Maja är 16 år gammal och går i ettan på ett gymnasium i huvudstadsregionen. I höst ska gymnasieeleverna arrangera en kryssning. Kryssningen är, i motsats till den så kallade ”abikryssningen”, öppen för alla studerande.

Trots att de flesta är tvåor och 18-åriga abiturienter, får också ettor såsom Maja åka med om det intresserar. Men då måste hon och hennes jämnåriga fixa övervakare, eftersom minderåriga behöver övervakas.

Det här hade Maja och resten av resenärerna ordnat tillsammans. Men två veckor innan kryssningen skulle äga rum meddelade det populära rederiet att det, på grund av missförstånd, krävs ytterligare några övervakare.

Goda råd blev plötsligt mycket dyrare.

På Tinder är 16-åriga Maja 18 år. Hon är transparent med vad hon söker: personer över 25 år som ska “övervaka” en kryssning, inget annat

Maja och hennes vänner skred snabbt till verket och loggade in på dejtningsappen Tinder, som redan i några år varit ett ställe där gymnasiestuderande letar övervakare.

På Tinder är Maja 18 år, tjänstens minimiålder. Hon är transparent med vad hon söker: personer över 25 år som ska “övervaka” en kryssning, inget annat.

- Jag har aldrig använt Tinder till att dejta. Min profil gjorde jag på skoj för att se hur det fungerar och för att ha något att leka med. Men det finns nog många under 18 år som använder det för att dejta helt på riktigt, säger Maja.

De studerande bjuder inte bara en, utan fyra personer, på hela kalaset eftersom de ändå är tvungna att köpa en hytt.

Könet på övervakaren har i praktiken ingen betydelse, men män är enklare “villebråd”.

- Jag som flicka, som kvinna, har i första hand sökt män eftersom det är enklare. Men om det inte fungerar går jag säkert över till att också leta efter kvinnor, säger Maja.

- Vi hade hört att Tinder är överlägset effektivast, och det märkte man också själv. Efter tio minuter på appen hade jag redan fixat det. Och skulle inte tidtabellen vara så snäv skulle det säkert ha gått ännu snabbare.

Tinder kändes som ett bra alternativ eftersom de hade bråttom på grund av rederiets miss, säger Maja.

Det har varit ett riktigt artigt gäng hela bunten, och jag har inte fått några som helst sexuella kommentarer

Det är lätt att tänka att det kunde smyga in sig en och annan osaklig person bland de som skulle intressera sig för att övervaka festande gymnasister. Men enligt Maja har hon varken stött på eller hört om att de tillfrågade skulle bete sig illa.

- Jag har skickat meddelanden till tiotals män för att fråga om de vill komma på kryssning, och ingen svarade på ett osakligt sätt, säger hon.

- Det har varit ett riktigt artigt gäng hela bunten, och de flesta har varit intresserade av att ställa upp. Jag har inte fått några som helst sexuella kommentarer.

Enligt henne har de enda farthindren varit frågor om till exempel maten, och att vissa tackat nej.

En mobilskärm där bland annat Tinders applikations logo syns.
Bild: EPA-EFE

Vem värnar om ungdomarnas säkerhet?

Föräldrar har i insändare, bloggar och på sociala medier förargat och oroat sig över ungdomarnas hedonism på båtarna. Oftast åker flera gymnasiegrupper iväg på samma kryssning och vänskapsband knyts ibland väldigt enkelt om situationen smorts med lite alkohol, lyder resonemanget.

Därför behövs en ansvarsfull övervakare, och det är enligt kritikerna inte en person som snärjts på Tinder.

Man vill ju inte ha föräldrarna med och titta på det där härjandet

Maja bekräftar att alkohol kan vara inblandat, men att det inte handlar om det. Allt färre unga dricker alkohol och på kryssningarna görs inte många undantag.

Däremot betyder det inte att ens en nykter gymnasist skulle vilja festa inför mamma och pappa.

- Man vill inte ha föräldrarna med sig och titta på det där härjandet, konstaterar Maja.

Det här fenomenet klättrade för första gången över de finländska mediernas nyhetströskel för två år sedan.

Då sade Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd att problemet var känt och att man hade system för att förhindra att det sker. Också nu vidhåller Nöjd att det sällan händer.

- Vi vet att det händer, ja. Därför kräver vi nu för tiden att övervakaren har en koppling till gruppen, som en tränare, familjemedlem eller lärare, säger Nöjd.

Övervakare på kryssningar

Kopplingen granskas genom telefonsamtal, säger hon. Uppenbarligen slinker ändå vissa grupper igenom, eftersom grupper som Majas nog åker iväg. När den här artikeln publiceras har Maja nämligen redan varit på kryssningen.

Kommer att hända om möjligheten finns

På Viking Line är problemet så gott som obefintligt, eftersom gruppkryssningar kräver ett syfte.

- Först och främst så behöver övervakarna ha en naturlig anknytning till gruppen och vara över 30 år gamla. Vi godkänner yngre lärare på skolresor, men i övrigt är det 30 som gäller, säger Viking Lines kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström.

- Dessutom kräver vi att kryssningen har ett syfte, det vill säga är det en skolklass eller ett lag som åker med sina lärare eller tränare, säger Boijer-Svahnström.

En grupp kan alltså inte försöka åka med en halvbekant Tinderdejt på ett alkoholstint sjöslag där klubben är det enda målet. Det här, tillsammans med strängare ordningsregler som rederiet infört, tror Boijer-Svahnström har lett till att Viking Line inte anlitas för gymnasiekryssningar.

Det märks också i efterlysningarna i dejtningsapparna och i den mån kryssningshugade gymnasister letar övervakare på olika nätforum. Om rederiets namn nämns är det ofta konkurrenten.

"Normalt för min åldersgrupp"

Dejtningsapparna som övervakarpool har ökat i popularitet i takt med att gymnasiekryssningarna under hösten har gjort det samma.

M/S Baltic Princess åker förbi Runsala folkpark på väg från Åbo till Stockholm.
Bildtext Flera av de som söker kryssningsövervakare på Tinder åker med någon av Tallink Siljas fartyg, ett av de mer populära rederierna för tillfället. På Tallink Silja är man medveten om problemet och nekar grupper tillträde om "bedrägeriet" kommer fram.
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Det är helt normalt att leta efter övervakare på Tinder för ungdomar i min ålder. Jag har inte letat efter övervakare tidigare, eftersom jag alltid haft tillräckligt med övervakare. Men jag har inte heller åkt med ett så här stort gäng tidigare, säger Maja.

Det enda problemet hon hört om är när personalen i terminalen anat oråd och stoppat ombordstigningen, då övervakarna avslöjats som “falska”. Övervakarna ska faktiskt övervaka, är budet.

Maja heter inte Maja på riktigt. Svenska Yle tillåter anonymitet eftersom vi är skyldiga att skydda minderåriga när vi använder dem som källor och ämnet är känsligt.

Diskussion om artikeln