Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mindre medaljregn och mera morjens på Svenska dagen i Västnyland

Från 2018
Keep calm and prata svenska
Bild: Yle

Svenska dagens huvudfest ordnas i år på Åbo svenska teater. Om du däremot vill fira i lite lugnare tempo kan du göra klokt i att fira på hemmaplan. På Svenska dagen ordnas traditionella fester i varje västnyländsk kommun.

Svenska dagen (6.11) firas med festtal, musikunderhållning och Modersmålets sång i Lojo, Hangö, Sjundeå, Ingå och Karis.

Prisutdelning i Lojo

Det är svenska föreningen i Lojo som arrangerar Svenska dagen i Lojo. Stadsdirektör Mika Sivula deltar och han framför både sin och stadens hälsning.

Dessutom delas Lojos stads svenska kulturpris ut på festen som arrangeras i föreningshuset Åsvalla med start klockan 18.

Åsvalla.
Bildtext Föreningshuset Åsvalla finns på Nummisvägen 39 i Lojo. Så här blå himmel kan vi finlandssvenskar dock inte garantera. Inte ens på Svenska dagen.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Skådespelare festtalar i Hangö och Sjundeå

På övriga håll i Västnyland är det Svenska folkpartiet som av gammal tradition ordnar fest på Svenska dagen, förutom i Hangö, där kutymen är att de partier som har svensk representation turas om att ordna festen.

I år är det Vänsterförbundets tur.

Hangöpolitikern Birgitta Gran utlovar en traditionell fest i stadshusets foajé. Festen på Svenska dagen i Hangö börjar klockan 18.30. Festtalet hålls av skådespelare Mi Grönlund, vars familj bott i Hangö i cirka fem år.

Ursprungligen kommer Mi Grönlund från Nystad, hon har finska som modersmål och har bland annat grundat kulturevenemanget Le petit-festival i Hangö.

För musikunderhållningen ansvarar Pigge och Ika Svenskberg.

Ika och Pigge Svenskberg
Bildtext Med Pigge och Ika Svenskberg på scen blir det säkert både skratt och morjens.
Bild: Cindy Nylund

I Sjundeå arrangeras Svenska dagens fest kl 18.30 i Capella. Skådespelaren och nyinflyttade Sjundeåbon Christoffer Strandberg festtalar och en barnkör uppträder. Arrangör är Sjundeå SFP.

en man i svart läderjacka. ler mot kameran. Lutar sig lätt mot en träpelare. Vit bakgrund.
Bildtext Christoffer Strandberg är aktuell som klåfingriga Barbi de Voro i sketchprogrammet Putous, men festpubliken på Svenska dagen i Sjundeå behöver knappast hålla alltför hårt i plånboken.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Ingåborna tar vishjälp av sommargäster

Ingåborna kan fira sin egen Svenska dagen på Furuborg i Degerby. Festen börjar kl 18.30 och det är journalisten Maria Wasström-Sarkola som är årets festtalare.

Det blir också musik och sång med Lasse och Lela Nybergh från Visans vänner i Helsingfors. Somrarna tillbringar familjen Nybergh i Barösund. Arrangör är SFP i Ingå.

Maria Wasström
Bildtext När Maria Wasström inte håller festtal på Svenska dagen brukar hon jobba som journalist eller som jordbrukare hemma i Ingå.

Svenskheten firas hela veckan i Raseborg

I Raseborg firas Svenska veckan, det vill säga det ordnas program för både yngre och äldre under flera dagar.

Det blir en hel del svenskspråkigt kulturprogram när litteraturfestivalen Bokkalaset kör igång några dagar efter Svenska dagen.

Föreningen Pohjola-Norden ordnar på lördag (10.11) en nordisk filmfestival på Bio Pallas i Karis.

Ett marmorfärgat hus i Karis som heter Fokus, bland annat biblioteket finns i byggnaden.
Bildtext I det här marmorpalatset finns också Karis bibliotek som i början av november ordnar mycket svenskspråkigt program för barn.
Bild: Marica Hildén / Yle

Barnen bjuds på en hel del svenskspråkigt kulturprogram under den så kallade svenska veckan.

På Karis bibliotek ordnas en sagostund på tisdag (6.11) klockan 13. Samma kväll klockan 18 visas barnteater på Kulturhuset Karelia i Ekenäs.

På torsdag (8.11) kan barn delta i en kreativ verkstad med illustratör Lena Frölander-Ulf. Det här sker klockan 13 på Karis bibliotek. Några timmar senare, klockan 17, bjuds det på lättlästa boktips för barn och unga.

lena frölander-ulf invid vatten
Bildtext Helsingforsbon Lena Frölander-Ulf är illustratör, författare och grafiker som håller kurser och workshoppar i måleri och illustration.
Bild: John Grönvall

Ekenäs biblioteks barnavdelning ordnar kalaslördag (11.10) med non-stop barnprogram från och med klockan 11.

Lågstadieskolor i Raseborg får också besök av turnerande teaterpjäser och dagisbarn får se dockteater under veckans gång.

Den traditionella Svenska dagen-festen i Raseborg arrangeras i år av SFP i Karis i samarbete med partiets kommunorganisation. Festen börjar klockan 18 och hålls på Västra Nylands folkhögskola i Karis.

Journalisten och författaren Niclas Erlin festtalar om Raseborg, men i det här fallet handlar det inte om staden utan om slottet och dess forna betydelse som händelsernas mittpunkt.

Det bjuds också på sång och musik med Berndt Pihlström.

man och kvinna invid vägg
Bildtext Niclas Erlin till vänster har skrivit en bok om Raseborgs slotts spännande historia. Till höger Lina Enlund som tagit bilder till boken Glans och vardag på Raseborgs slott.
Bild: Monica Slotte / Yle

Hur har du tänkt fira Svenska dagen? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Diskussion om artikeln