Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åklagare: Khashoggi ströps och styckades på Saudikonsulat

Från 2018
Journalisten Khashoggi sörjs i en demonstration utanför Saudikonsulatet i Istanbul.
Bildtext Jamal Khashoggis öde har väckt stor internationell uppmärksamhet.
Bild: EPA

Enligt Istanbuls åklagare blev journalisten Jamal Khashoggi omedelbart dödad då han steg in i Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Åklagaren Irfan Fidan berättade för CNN Türk att Khashoggi ströps till döds varefter hans kropp styckades och förstördes.

Den turkiska åklagaren gav sitt uttalande genast efter att Saudiarabiens allmänna åklagare hade avslutat ett två dagar långt besök i Istanbul. Enligt honom var mordet på journalisten planerat.

Fidan kommenterade att man försökt få reda på var resterna av Khashoggi finns, men inga framsteg har gjorts.

Saudierna har medgett att mordet var planerat och att 18 misstänkta har gripits. Turkiet nöjer sig inte med det utan kräver mer detaljerad information om mordet.

Tidigare har den saudiska statsåklagaren sagt att Khashoggis mord var avsiktligt.

Jamal Khashggi som var Saudiarabiens mest kända journalist utomlands, levde i exil sedan september i fjol
Bildtext Tidigare utpekade New York Times att Khashoggis försvinnande skulle ha direkta kopplingar till kronprins Mohammed bin Salman.
Bild: EPA-EFE/ALI HAIDER

Riktade kritik mot kungahuset

Journalisten Khashoggi var känd som en regimkritisk journalist. Han steg in i Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober för att avhämta dokument som han behövde för att kunna gifta sig.

Förklaringarna om Khashoggis öde har ändrats flera gånger. I början förnekade Saudiarabiens ledning all kännedom om vad som hänt med Khashoggi, men för två veckor sedan bekräftade Saudiarabien Khashoggis död.

Flera människorätts- och pressfrihetsorganisationer vill att FN ska utreda händelsen för att utredningen ska bli trovärdig och transparent.

Källor: AP, BBC, CNN, Reuters

Diskussion om artikeln