Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kim Jong-Un besöker Sydkorea och Ryssland inom kort - Nordkorea förbereder sig samtidigt för internationella inspektioner

Från 2018
Uppdaterad 01.11.2018 07:14.
Kim Jong-un och Moon Jae-in går i en korridor.
Bildtext Kim Jong-Un och Moon Jae-In kommer snart att träffas i Sydkorea för sitt fjärde toppmöte inom ett år
Bild: EPA/PYONGYANG PRESS CORPS

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kommer snart att besöka Sydkorea, enligt president Moon Jae-In. Kim väntas också hålla toppmöten med Vladimir Putin, Xi Jinping och Donald Trump inom de kommande månaderna.

Moon Jae-In gav ändå inga detaljer om det planerade besöket i Sydkorea, då han på torsdag förmiddag höll ett tal inför det sydkoreanska parlamentet.

Moon har tidigare sagt att Kim har lovat att besöka Sydkorea före årets slut, men det förblev oklart om besöket nu har slagits fast i detalj.

Moon sade också att ett andra toppmöte mellan Kim och Donald Trump är "nära förestående" och att Kinas president Xi Jinping väntas besöka Nordkorea inom en snar framtid.

Dessutom skall Kim Jong-Un snart besöka Ryssland för ett toppmöte med president Vladimir Putin.

En odaterad bild från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA på fyra ballistiska robotar som avfyras på ett okänt ställe.
Bildtext Nordkorea har inte utfört nya missil- eller kärnvapenprov sedan i fjol höstas
Bild: EPA-EFE/KCNA

Förbereder sig för inspektioner

Sydkoreas underrättelsetjänst uppger samtidigt att Nordkorea har börjat förbereda sig för internationella inspektioner av flera provområden för missiler och kärnvapen.

USA har inte bekräftat uppgifterna, men utrikesminister Mike Pompeo sade i Washington att han nästa vecka träffar nordkoreanska representanter i New York för att diskutera inspektioner, som Nordkorea i princip har gått med på.

- Vi hoppas att kunna komma dit inom kort, konstaterade Pompeo om de planerade inspektionerna i en radiointervju.

Han sa också att man planerar ett andra toppmöte mellan Kim och Trump i början av nästa år.

- Mycket arbete återstår, men Kim har klargjort för mig att han vill avrusta och vi kommer att göra vårt yttersta för att hjälpa honom att göra det, sade Pompeo.

Inga militärövningar

Sydkorea och USA har för tillfället fryst alla planerade militärövningar som en förtroendeskapande åtgärd och beslut om fortsättningen kommer att fattas i början av år 2019.

Sydkoreas och USA:s försvarsministrar säger att man för tillfället klarar sig utan nya övningar, som Nordkorea brukar betrakta som allvarliga provokationer.

- Just nu är vi inte oroade över att förlora vår stridsberedskap, men i fortsättningen måste vi göra något vår att upprätthålla beredskapen, sade försvarsminister James Mattis efter förhandlingar med sin sydkoreanska kollega i Washington.

Nordkoreas främsta kärnanläggning i Yongbyon
Bildtext Nordkoreas främsta kärnanläggning i Yongbyon
Bild: EPA

Det styrande Demokratiska partiet i Sydkorea uppger samtidigt att Nordkorea enligt underrättelsekällor har börjat förbereda sig för inspektioner i landets främsta kärnprovområde Punggye-ri och i missilprovområdet Sohae.

Däremot har man inte sett några tecken på förberedelser i Yongbyon, Nordkoreas främsta kärnanläggning.

Nordkorea har inte utfört några nya kärnprov eller missiltest sedan i fjol höstas, men det har inte ännu tillåtit internationella inspektioner av sina kärn- och missilanläggningar.

Ett odaterat fotografi av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på besök i en fabrik som tillverkar barnmat
Bildtext Kim har betonat vikten av satsningar på ekonomin under besök i fabriker och företag
Bild: EPA/KCNA

Kim satsar på ekonomin

Kim Jong-Un lovade att stänga anläggningen i Sohae och att tillåta internationella inspektioner, då Moon Jae-In besökte Pyongyang i september.

Han lovade också att stänga kärnanläggningen i Yongbyon, förutsatt att USA också vidtar något slag av förtroendeskapande åtgärder.

Kim har flera gånger i år betonat att han vill arbeta för att förbättra Nordkoreas ekonomi, eftersom landet nu har fungerande kärnvapen som avskräckning mot eventuella amerikanska attacker.

Kim besökte den här veckan ett stort turistbygge i hamnstaden Wonsan, där han underströk att projekt som i Wonsan utgör Nordkoreas nya frontlinje i kampen mot internationella sanktioner, som FN har infört efter amerikanska påtryckningar.

- De fientliga krafterna är dumt nog angelägna om onda sanktioner som hindrar oss från att främja folkets välbefinnande, konstaterade Kim enligt den officiella nyhetsbyrån KCNA.

Diskussion om artikeln