Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Segla, göra juice eller skjuta robotar – virtuell verklighet ger nya möjligheter för personer med funktionshinder

Från 2018
Uppdaterad 01.11.2018 09:55.
VR ny möjlighet för personer med funktionshinder - Spela upp på Arenan

Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet (vr) är sådana aktiviteter ett alternativ för personer som behöver fysioterapi eller någon annan rehabilitering.

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad har i höst börjat erbjuda vr för patienter på rehabilitering.

Svåra rörelser kan bli lättare att utföra då man har vr- glasögon på sig och inte ser den riktiga världen, enligt överläkare Annica Sundberg.

Överläkare Annica Sundberg.
Bildtext Annica Sundberg.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- I vissa fall är det bra att inte se den egna kroppen. Då kanske man glömmer sina egna begränsningar och just för den skull rekommenderar jag vr-träning. Man fokuserar på utförandet och inte på sin egen svaga arm, säger Sundberg.

Då man lever sig in i den virtuella världen så klarar klienten ofta mer än hen tror är möjligt, enligt Sundberg.

Glömmer vanliga världen

Andreas Forsman sitter i rullstol efter en snowboardolycka för 13 år sedan. Han får fysioterapi en gång i veckan, en gång i månaden är det i en virtuell verklighet.

- Det är roligt, en bra terapiform. Man glömmer att man är på terapi. Det finns ett bord i det här vr-programmet och första gången jag testade så minns jag att efter en halvtimme ville jag börja ta stöd av det.

Andreas Forsman.
Bildtext Andreas Forsman.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Forsman får sin terapi på Folkhälsan Östanlid i Jakobstad. Den här gången plockar han frukt och mixar dem till juice. I nästa program tar han en bazooka i ena handen och skjuter virtuella robotar.

Och det krävs ganska mycket rörelser för att komma åt allt i programmen. Och med små justeringar i vr blir det helt annorlunda träning.

- Man kan göra det rätt svårt för sig om man vill. Träna bål, balans och allt. Man får justera enligt eget behov, säger Forsman.

Forsmans terapeut Monica Sandström säger till exempel att han inte ska luta sig mot ryggstödet på rullstolen. Då blir det genast mer träning för bålen.

Svettigt att försvara borg

Forsman som har bra rörelse i överkroppen har också försvarat en borg i vr.

- Det kom en massa krigare och man skulle skjuta dem med pilbåge. Desto fler man sköt desto svettigare blev man, säger han.

Fysioterapeuten Heidi Bergman säger att en fördel med vr är just att man lever sig in i situationen.

- Egentligen använder man mer kraft än man behöver, man tror det är på riktigt, säger Bergman.

Glömmer smärta

Folkhälsan har testat vr på flera orter i landet. Terapeuterna Anna Rosenberg och Heidi Bergman är de som håller i trådarna för virtuell verklighet på Östanlind. De säger att man nästan kan göra vad som helst med vr.

Heidi Bergman och Anna Rosenberg.
Bildtext Anna Rosenberg och Heidi Bergman.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Klienterna har enligt Bergman gillat vr- terapin. De som till exempel har smärta kanske kan glömma den för en stund då de befinner sig i den virtuella verkligheten.

- De flesta är nöjda och tycker det är roligt. Terapin är rolig men också utmanande och jag är glad över den aspekten, säger Bergman.

Kan mer än man tror

Då klienten sätter på sig ett vr- headset och tar tag i kontrollerna görs först en mätning över hur rörlig personen är. På så vis vet programmet till exempel hur högt personen kan lyfta armen utan att känna smärta.

- Och då kommer programmet att bygga upp miljön utgående från rörligheten i axeln, säger Anna Rosenberg.

Om det är fråga om en person med liten aktivitet eller hög smärta så sker uppgifterna utifrån personens egen förmåga. Till exempel kommer inga frukter att vara utom räckhåll.

- Får du upp armen 90 grader kommer det inte att finnas något högre upp.

I princip innehåller vr samma saker som man kan jobba med i vanlig rehabilitering.

- Men om du har ett handikapp eller en sjukdom som påverkar ditt liv så kanske man vill skapa känslan av att jag kan, och det ökar självkänslan när man plötsligt klarar något.

Till exempel berättar terapeuterna att de ibland filmar en klient som jobbar i vr.

Och då de ser filmen kan de säga att "oj kan min hand komma så där högt, eller jag kan böja mig till golvet". Begränsningarna försvinner inte men de märks inte lika mycket utan man lurar sig själv lite.

Passar unga patienter

I synnerhet yngre klienter har varit nöjda med möjligheten att testa vr, säger överläkare Annica Sundberg på social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

- För unga är det här en variation och något som kan motivera dem att träna mera.

Via vr tränas finmotorik, styrka och balans i olika delar av kroppen.

Dator med VR-spel
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Sundberg säger att deras klienter har testat att röra sig under vatten, att bestiga berg och vandra.

- Via träning försöker vi lura hjärnan, strategin är att aktivera muskler som hjärnan glömmer bort. Där tycker vi att vr är bra.

Kan lägga in kognitiv träning

På Folkhälsan har man också ett program där man ska segla. I ett annat ska man bygga en fågelholk och göra allt från att fälla träd till att spika ihop holken.

Bergman säger att programmen kan anpassas för att träna olika saker, och för olika åldrar.

- Fysioterapeuterna har kanske använt vr mest hos oss. Men i princip passar det för vem som helst.

Det som klienten behöver för att klara vr- programmen är att kunna ta emot och förstå instruktioner.

- Men man kan också sätta in andra aspekter, till exempel hur många frukter är det, vilken färg är de, eller att man bara ska plocka de som är längst ner eller högst upp. Man kan göra många olika saker, det är bara fantasin som begränsar en.

Avatar eller hänga från taket?

Vr är alltså att man via datorteknik ser en miljö i 3D. Man har en skärm framför ögonen, hörlurar och kontroller i händerna och stiger på så sätt in i en annan verklighet.

Bergman och Rosenberg väntar sig att möjligheterna i framtiden blir ännu fler. Bergman tänker sig att man har en dräkt på sig eller hänger i sele från taket så att man också får en kropp i vr- spelen.

- Man kan redan skapa en avatar - kropp.

Och har man flera sensorer i rummet kan man redan nu i större utsträckning gå omkring i en värld och inte bara teleportera sig framåt.

Diskussion om artikeln