Saudiarabien koncentrerar tiotusentals soldater kring hamnstaden Hodeidah i Jemen trots tal om vapenvila
Saudiarabien har koncentrerat omkring 30 000 soldater kring hamnstaden Hodeidah i Jemen, samtidigt som försöken att få till stånd fredssamtal intensifieras.
Truppkoncentrationen kring isolerade och utfattiga Jemens viktigaste hamnstad, ses därför som ett försök att tvinga houthirebeller till förhandlingsbordet, snarare än som en förberedelse för en ny blodig offensiv.
USA och Storbritannien har under de senaste dagarna krävt att de krigförande parterna ingår en vapenvila för att ge fredsförhandlingar en chans.
Sverige bekräftade i går att FN har bett Sverige att stå värd för fredsförhandlingar, som enligt planerna kunde inledas inom en månad.
FN har för sin del del länge varnat för att en offensiv mot Hodeidah kunde förvärra det redan katastrofala humanitära läget eftersom Hodeidah utgör landets viktigaste livlina till omvärlden, då alla större flygplatser har bombats sönder.
Står utanför stadens portar
Lokala källor uppger att omkring 30 000 jemenitiska regeringssoldater som har utbildats och utrustats av Saudiarabien har samlats söder om Hodeidah, nära infarten till staden.
- Tusentals soldater med moderna vapen, stridsvagnar och bepansrade fordon har skickats till stadens utkanter i väntan på en stor operation inom de närmaste dagarna, säger en lokal miliskälla till Reuters.
Källor inne i Hodeidah säger att houthirebellerna också förbereder sig för en konfrontation och att styrkor samlas i stadens centrum, nere i hamnen samt i de södra stadsdelarna.
FN-sändebudet Martin Griffiths försöker samtidigt frenetiskt få till stånd fredssamtal. Det kan eventuellt ske i Sverige där utrikesminister Margot Wallström i går bekräftade att FN har hört sig för om Sverige är redo att stå som värd för fredsförhandlingar om en månad.
- Vi förblir fast beslutna att få parterna kring förhandlingsbordet inom en månad, försäkrar Griffiths.
Men före det borde de krigförande parterna gå med på eldupphör vilket också houthirebellerna gärna skulle se.
Inte ännu redo för samtal
- Vi uppmanar västländer att vidta åtgärder för ett eldupphör, för att skapa sådana förhållanden som inte innebär påtryckningar eller diktat, säger Hisham Sharaf som är ansvarig för rebellernas utrikespolitik.
Saudiarabien verkar nu också allt mer förhandlingsvilligt efter tre och ett halvt år av krig som har lett till att Jemen numera utgör den värsta humanitära krisen i världen, enligt FN.
Landet som redan före kriget var det fattigaste i arabvärlden, hotas av omfattande svält, kolera och radikala islamister som Al Qaida, som har intagit allt större områden i kaoset som har rått.
Det hårda trycket och kritiken från omvärlden som Saudiarabien har utsatts för sedan mordet på dissidentjournalisten Jamal Khashoggi i Istanbul, verkar också ha mjukat upp den hårdföre kronprinsen och försvarsministern Mohammed bin Salman.
Det var kronprinsen som drev på kriget i Jemen och beslutet verkar allt mer katastrofalt ju längre tiden går.
Saudiarabiens allierade USA och Storbritannien trycker på för fredssamtal medan de hotar Saudiarabien med sanktioner på grund av mordet på Khashoggi.
Det underlättar inte den oerfarne kronprinsens allt mer prekära ställning i eller utanför Saudiarabien.