Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump trappar upp valkampanjen - vill ha 15 000 soldater till gränsen

Från 2018
Amerikanska soldater på väg från Kentucky den 31 oktober 2018 till landets sydvästra gräns.
Bildtext Amerikanska soldater på väg från Kentucky till gränsen mot Mexiko.
Bild: EPA-EFE/Maj. Martin Meiners / DVIDS

President Donald Trump trappar upp den amerikanska valkampanjen med löften om ännu fler soldater vid gränsen mot Mexiko och en ny valvideo. Trump vill flytta fokus i valkampanjen till de republikanska frågorna gränssäkerhet och ekonomi.

President Trump har en hektisk sista vecka före valet. Turen gick i går till Florida. Presidenten höll sitt sedvanliga tal på närmare en timme. Det brukar vara starkt fosterländskt, med både självberöm och smicker åt den hårt arbetande publiken, några känslosamma stunder och ett tack till polis, laglighetsfolk och armé som lovas mera resurser.

Judiskt försvarstal

Trump brukar inte kommentera aktuella händelser, men i går fortsatte han beklaga sorgen efter lördagens attack i en synagoga i Pittsburgh.

Där verkar hans gräns gå. Han försöker fostra sin publik till att förstå att judarna faktiskt har haft en grym historia och att historierna om koncentrationsläger och massdöd är sanna. Han vet antagligen att det finns en del tvivlare och nazister där ute.

Donald Trump talar under ett valmöte i  in Estero i Florida den 31 oktober 2018.
Bildtext Trump valtalar i Florida den 31 oktober 2018
Bild: AFP / Lehtikuva

Han är noga med att kalla dem amerikanska judar, kanske för att ingen ska blanda dem samman med invandrarna som får en annan behandling i talet.

”Invasionen ska stoppas”

Trump lovar nu fler soldater till sydgränsen för att möta ”invasionen” av invandrare. Det antyds en byggstart för muren och interneringsläger för dem som kommer så långt som till att ansöka om asyl.

Dessutom utlovar Trump ett slut på rätten till amerikanskt medborgarskap för dem som föds i USA.

Det verkar vara några av hörnstenarna för president Trump under den sista hektiska valveckan.

En demokratisk valseger skulle öppna gränserna och välkomna brottslingar, gängmedlemmar, terrorister från hela världen till USA. Det är vad president Trump burkar säga, och han gjorde det igen på onsdagen.

- Demokraterna står för oordning och olaglighet, republikanerna för säkerhet, arbete och löneökningar, sade Trump.

Ingen ska släppas in över gränsen, sade Trump till journalisterna. Det uttalandet har kritiserats, bland annat av en talesman för FN:s flyktingkommissariat som antydde att då måste FN vidta åtgärder för att öppna gränserna

Foxnews frågade upprört om FN verkligen har den rätten. Men man fick ett lugnande svar av en gästande jurist. Nej, den rätten har bara FN:s säkerhetsråd. Och där sitter USA, med vetorätt.

Tältbyar för flyktingarna

Amerikanska medier rapporterar om planer på att bygga upp tältbyar för de asylsökare som ändå kommer och söker om säkerhet. Där ska de tvingas vänta på besked, i stället för att släppas in i landet under mellantiden.

President Trump säger envist att bara en bråkdel av de asylsökande hör av sig och kommer till asylförhöret, efter att ha blivit insläppta i landet. Därför vill han hålla dem i förvar tills de får beskedet. Det ska allt oftare bli negativt.

Många kritiker har frågar var de siffrorna kommer ifrån. Det har också antytts att asylsökningen redan har gjorts svår och långsam för att avskräcka. Och många barn har redan skilts från sina föräldrar, eftersom barn inte tillåts hållas i flyktingläger under en längre tid.

Trump vill inte låta mördarna dra uppmärksamheten

Det verkar klart att president Trump nu aktivt försöker driva upp väljarnas vrede och ta tillbaka ledningen i valdebatten. Det anser åtminstone kommentatorerna på tv-kanalen CNN.

Trump vill inte diskutera hälsovård och han vill inte låta sin anhängare brevbombaren få mer uppmärksamhet.

Angreppet i synagogan i lördags tar också bort uppmärksamheten från Donald Trump och hans agenda.

Synagogan Tree of Life i Pittsburgh, Pennsylvania, USA
Bildtext Attacken riktades mot Synagogan Tree of Life i Pittsburgh, Pennsylvania, USA
Bild: EPA-EFE/VINCENT PUGLIESE

Trump har fått skulden för att genom hatprat uppmuntra sådana handlingar. Det tillbakavisar Vita Huset kategoriskt. Men brevbomberna var riktade till sådana som Trump brukar kritisera.

Avsändaren bodde i en husbil med Trump-reklam på glasrutan och mannen uppges flera gånger ha besökt Trumps valmöten.

Talar om invasion

Trump talar om invasion vid den sydliga gränsen och lovar plötsligt tredubbla antalet soldater på gränsen mot Mexiko. Det kan växa till 15 000 soldater. De ska vänta på en karavan som fortfarande har en lång väg att gå och håller på att minska. Några fullmakter att agera har de egentligen inte.

De 15 000 skulle vara i tillägg till den gränsbevakning och polis som redan finns.

Det passar bra i Trumps berättelse om att demokraterna vill ha olaglighet och öppna gränser medan republikanerna vill stänga gränserna, mer eller mindre helt om man lyssnar på Trump. Till och med så mycket att inte ens de asylsökande skulle släppas in,

Trumps nya valvideo väcker också uppmärksamhet. Den berättar om en invandrad mördare som vid rättegången meddelar att han ska mörda fler poliser. En text ställer frågan: Hur många såna här vill demokraterna tillåta i landet?

Reklamen har kallats rasistisk och lögnaktig. En kommentator i CNN ansåg att det inte är media som är folkets fiende, utan presidenten själv. Han piskar upp arga stämningar och en delning av folket.

Stopp för automatiskt medborgarskap för nyfödda

Samtidigt fortsätter president Trump driva sin idé om att inte längre tillåta barn födda i USA att automatiskt bli amerikanska medborgare.

Trump vill stoppa det amerikanska medborgarskapet för barn som föds i USA av ”illegala invandrare”, och turister som föder barn i USA.

USA:s pass
Bildtext USA:s pass
Bild: EPA-EFE/TANNEN MAURY

De får alldeles gratis ett livslångt medborgarskap. Det ger dem möjlighet till alla privilegier och sociala förmåner, till ett värde av miljarder dollar per år, sade Trump i Florida.

Många politiker, också republikaner, anser att det är en rätt som ges i grundlagen. Det kan därför inte ändras av presidenten genom ett dekret. Det är Trump av annan åsikt om.

Han gav på tisdagen en åthutning till den avgående talmannen i kongressen, Paul Ryan, som ifrågasatte presidenten.

- Paul Ryan borde koncentrera sig om att trygga vår majoritet hellre än att ge sin åsikt sig om ”Birthright Citizenship” som han inte vet någonting om, skrev president Trump på twitter.

Källor: CNN, Foxnews

Diskussion om artikeln